29.10.2011,  16:20:49 | 0 comentarii | 631 vizualizari
Nea Fane sau cum loveşte Geniul drept în moalele capului, când acesta tocmai lipseşte
de Ziarul Vaii Jiului

Un amic:

-  Ce tot aveţi cu Fane?

Îi spun că fură cărţi ale altora, pe care le prezintă ca fiind ale lui. Că s-a înscris la vreo două „doctorate”,  unde a plagiat „la virgulă”.

- Ei şi?! se miră amicul. Åži ce te priveşte pe tine?! Ä‚sta e trendu’ în ţărişoara noastră. E-hei! Unu’ a furat o flotă şi, drept mulţumire populară, a ajuns preşedinte. Alţii au plecat de la bănci, declarate imediat falimentare, cu sute de geamantane cu bani, pe care, evident, nu-i vor mai restitui niciodată. Alţii fură voturi, mâncarea copiilor şi bătrânilor şi tu te revolţi că unu’ fură din cărţi?! Dă-le dracu’ de cărţi, ş-aşa nu le citeşte nimeni! Omul a făcut chiar un bine autorilor. Le-a mai „împrospătat” producţiile!

Nu sunt de acord cu cinismul amicului, dar, cu timpul, „teoriile” lui încep să „lucreze”  în micuţul meu creier. E adevărat, mă supăr când plagiatorul mă reclamă, alături de un lot numeros de intelectuali ai Văii, la poliţie, la Procuratură, la ONU şi ne cere drept „despăgubire”... sute de milioane de căciulă! Dar când aflu că, de pildă, Procurorul ne dă dreptate, că, în sfârşit, omul mărturiseşte furtul, drept urmare primeşte o amendă de 9,5 milioane, bani vechi, mă cuprinde scârba. Åži parcă o uşoară milă...   Dar nu peste multă vreme, bomba: nea Fane îl reclamă chiar pe păgubit. Pe cel căruia îi furase „la virgulă” lucrarea de licenţă şi o publicase în carte ca aparţinându-i. Aşadar, nea Fane îl reclamă pe om că acesta l-ar fi plagiat pe el!

Ei, să nu mai mor! Vestea mă dă pe spate. Din prima clipă îmi este clar: e o chestiune... ori de Geniu, ori de Psihiatru! Optez, fără ezitare, pentru prima variantă: sunt plin de admiraţie. Nea Fane devine, brusc, idolul meu. Eu, un umil slujbaş al Absurdului în cinci romane şi unsprezece piese de teatru, mă declar bătut: n-am reuşit un „absurd” mai perfect în ficţiune decât a reuşit acest titan în realitate! Deşi, după primele semne, Geniul nu prea se arăta: omul prezida o emisiune băşinoasă la o televiziune locală, „conducea” o fiţuică anostă şi agramată de patru pagini dactilografiate, cu unic cititor, el.... Ba, mai mult, colegii de la studiile sale, făcute mai pe la ff, spun că era cam adormit şi cam copia la teste! Dar admiraţia mea rămânea întreagă. Totuşi, timpul trece şi chiar şi admiraţia se ştirbeşte, ca o coasă prea veche.

Însă, ca un impetuos Mişu Viteazul, nea Fane roteşte fulgerător barda şi loveşte din nou! Când nimeni dintre noi, pământenii, nu ne aşteptam, nea Fane mai pofteşte un doctorat.  Plagiază la repezeală o carte, cum numai el ştie, „la virgulă”, şi se prezintă „la bară”. Are noroc: dincolo de catedră se nimereşte a fi un distins profesor şi scriitor clujean, care îi spune cam aşa:

- Bade, du-te-ţi în drum, e plastografie!

Fane, numai fibră, se răţoieşte, apelează la pile. Nu merge, ameninţă, reclamă. Profesorul nostru rezistă! Åži atunci, ce face nea Fane?! Hai să vedem dacă ghiciţi! Nu cred. Traiectul geniilor nu poate fi niciodată bănuit. Ca să nu vă mai fierb, vă spun repede: nea Fane îl dă... în ce?! În judecată, frate,  în Trebunal, pe distinsul profesor, şi-i cere drept „reperaţie”... s-o repereze dom Mitică... ştiţi... 50.000 de lei. Bietul intelectual autentic şi cinstit şi cu leafa pe sponci, tocmai tăiată cu 25%, recte 55%... Cunoaşteţi povestea... Mai întâi venerabilul profesor intră în panică, dar când află că geniul nostru mai avea de primit încă o grămadă de miliarde... virtuale de la alţi candidaţi la făcut pomeni, adică noi, îşi revine, şi Geniul e exmatriculat.

V-a plăcut povestea? Prietenul dramaturg Vişniec ar fi intitulat-o, sunt sigur, „Povestea unui saxofonist tălâmb care şi-a pierdut onoarea pe un peron din Paris, judeţul Giurgiu” sau cam aşa ceva. Eu nu îndrăznesc: sunt mut de admiraţie. Åži sigur: între Geniu şi Psihiatrie aleg, e clar ce!

Mai mult: sunt mândru că Valea Plângerii, cum o tot repetă, nătâng, la fiecare explozie în subteran mass-media, e, de fapt, Valea Excepţiilor Excepţionale. Aici au respirat, şi mai respiră, după caz, Luceafărul  Huilei, Regele manelelor, al Scobitorilor şi al Apei Minerale Care Nu Face Beşici, cel mai tradus autor român din toată galaxia, cel mai pletos poet... Aici la chiuvetă curge cea mai scumpă apă chioară de pe tot mapamondul, cu un preţ de şampanie franţuzească, pe care o plătesc cei mai săraci oameni care au existat de la maimuţă până la robot... Ce să mai spun?! Aici, agentul termic, deşi nu ajunge niciun sfert în calorifere, e plătit de către fraieri cu preţ de aur topit. Åži mă opresc dintr-o enumerare practic infinită. Åži acum, ca un apogeu al eclatanţei, apare, în toată splendoarea sa, acest Rege al Plastografiei şi Tupeului! Bravo, nea Fane, eşti tare, dom’le! 

Dar povestea nu se sfârşeşte aici şi pare a nu se sfârşi niciodată:  între timp şirul celor pe care nea Fane i-a ciupit de Operă creşte simţitor. Åži ce face dumnealui, în Geniu-i debordant? Se duce în locuri exotice, de pildă într-un mic, cochet, deşert din Turcia, cică invitat de cămilele de acolo, ca reprezentant unic al scriitorilor români. Am văzut cu ochii mei o poză, să mor io!, publicată chiar în fiţuica dumnealui, bestială, dom’le... V-o „povestesc”: nea Fane e cocoţat pe spinarea şerpuitoare a unei cămile. În fiecare din palmele sale imense, de Geniu deopotrivă teluric şi celest, ţine câte o cărămidă, câte un volum din „opera” sa nemuritoare... Puneţi alături, virtual, şirul de scriitori care îşi regăsesc scrierile, intacte, în cărămizile din palmele lui nea Fane. E o imagine de Oscar, nu-i aşa?!

După o vreme, recunosc că devin invidios. Bine, bine, dar cu mine, cu scriitoraşul Truţă, cum rămâne? Pe mine m-a pastişat aşa, în treacăt, nu eram chiar pe felia sa predilectă, care e Filozofia pură, desigur. Am zis „pură”, ce-aţi auzit! Nu vă gândiţi la prostii, vorba versurilor nemuritoare de pe plaja din Mamaia, „luaţi pistoale la copii!”, dar nu lui nea Fane, el e un copil, rămas aşa! Hai, nea Fane, fă-mă şi pe mine nemuritor, omeneşte-mă, bagă-mă-n seamă. Ia-mi şi mie, integral, cum ştii dumneata, o halcă mai consistentă, un sfert de roman sau o piesă întreagă, ce dracu’! Să-ţi trimit cărţile? Am o idee mai bună; dă-o-ncolo de mucava... mergem online, e trendi... Pe site-ul regizorcautpiesă am un volum de teatru, pe cea mai mare librărie online, CorectBooks, am trei romane, un volum de nuvele şi altul de teatru. Acum observ că toată „opera” mea e în aer. Doar dai clik şi îţi aparţin! E simplu. Åžtergi numele meu, oricum minor, şi-ţi pui numele dumitale, nemuritor, cu rezonanţe celeste. E adevărat, pentru primul site e gratis, pentru librăria CorectBooks e pe bani. Dar nu mai mult de un milion, şi ăla vechi. Din miliardele pe care ni le ceri, e un mizilic... 

Hai, nea Fane, ştiu că poţi! Åži dup-aia, mă dai în judecată, pe motiv că te-am plagiat!

Cum zici dumneata aşa bine: Hai... pa!

http://gheorghetruta.blogspot.com/

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter