19.02.2013, 21:27:30 | 0 comentarii | 541 vizualizari
Venitul minim garantat / O organizare mai riguroasă a sistemului de acordare a VMG
![]() Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Pentru simplificarea procedurilor în acest domeniu s-au modificat termenele. Astfel, depunerea de către beneficiar a declaraţiei pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate se face din 3 in 3 luni (iniţial, din 6 în 6 luni), iar ancheta socială efectuată de către primării în vederea urmăririi respectării condiţiilor de acordare a dreptului se face din 6 în 6 luni (iniţial, din 3 în 3 luni). În situaţia în care beneficiarii de ajutor social sunt şi beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, aceste proceduri se efectuează o singură dată, pentru ambele beneficii de asistenţă socială acordate. Privitor la obligativitatea beneficiarilor de a achita impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate au fost aduse următoarele completări/modificări: se aplică doar pentru beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puţin 6 luni; nu se aplică pentru persoanele singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii; autorităţile administraţiei publice locale pot aproba scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări la obligaţiile de plată faţă de bugetele locale, pentru beneficiarii drepturilor prevăzute de prezenta lege; beneficiarii de ajutor social care au în proprietate bunuri aflate în altă unitate/subdiviziune administrativ-teritorială decât cea în care s-a stabilit dreptul la ajutorul social au obligaţia ca, până la data de 20 ianuarie, respectiv 20 martie a fiecărui an, să prezinte la primăria unde s-a stabilit dreptul la ajutorul social dovada eliberată de organul fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale prin care se confirmă achitarea obligaţiilor legale către bugetele locale pentru anul anterior. Suspendarea dreptului timp de 5 luni se aplică începând cu luna aprilie pentru beneficiarii care nu şi-au achitat obligaţiile până la 31 martie. În situaţia în care au fost aprobate eşalonări sau amânări la plata obligaţiilor faţă de bugetele locale, suspendarea se aplică numai familiilor şi persoanelor singure care până la data de 31 martie nu şi-au achitat obligaţiile.
S-a clarificat şi problema asigurărilor facultative. Astfel, pentru locuinţele aflate în proprietatea familiilor, respectiv persoanelor singure beneficiare de ajutor social, în condiţiile legii, în situaţia în care nu este încheiată o poliţă asigurarea obligatorie împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor se plăteşte de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, prin agenţiile teritoriale, cu respectarea Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 15/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
|