29.10.2011,  16:22:42 | 0 comentarii | 719 vizualizari
Referat asupra situaţiei doctorale a dlui Åžtefan Nemecsek
de Ziarul Vaii Jiului

Subsemnatul, prof. univ. dr. Mircea Popa, conducător de doctorat în specialitatea Literatura română, din 1994, dau următoarele desluşiri cu privire la activitatea doctorală a dlui Åžtefan Nemecsek:

Dl. Åžtefan Nemecsek a fost înscris la sistemul de doctorat al Universităţii noastre în 2005 cu tema Carte, literatură şi presă românească în Valea Jiului şi ţinutul Hunedoarei. Pe parcursul anilor de pregătire dl. Åžtefan Nemecsek a prezentat mai multe variante ale tezei de doctorat, toate având aspect de dicţionar: partea I-a dosar sau dicţionar de presă, partea a II-a dicţionar de scriitori. În partea I-a informaţiile despre presă erau de obicei lacunare şi extrem de superficial lucrate (nu se putea şti nici când, până când a apărut publicaţia, cine a redactat-o, cine au fost colaboratorii etc.). I-am recomandat să ia drept model Dicţionarul presei literare al lui I. Hangiu, dar degeaba. Împreună cu presa românească se afla şi presa maghiară, ceea ce nu era corect.

Dicţionarul de scriitori avea şi el două părţi: I scrisă din Valea Jiului şi II scriitori din ţinutul Hunedoarei. Scriitorii erau prezentaţi în ordine alfabetică, de la A la Z, dar fără a-şi fi stabilit câteva criterii bine definite. Criteriile erau atât de diferite de la un scriitor la altul, calitatea de scriitor al zonei atât de laxă încât lucrarea sa nu corespundea unei teze de doctorat, unde se pretinde o tratare critică interpretativă a materialului şi nu una strict informativă.

Cum autorul şi-a publicat între timp această lucrare în regie proprie şi cum tezele de doctorat, prin regimul lor special, nu pot fi publicate înainte de susţinere, tema lucrării a trebuit schimbată.

Am convenit, la propu­nerea doctorandului, să abordeze în continuare tema Carte, literatură şi presă (românească) la Orăştie (până la 1944). A început să-mi trimită periodic mai multe capitole din teză, dar vechea meteahnă de a prezenta presa sub formă de dicţionar, şi nu sub formă de excurs critic, s-a menţinut.

În noua formă teza a fost înaintată conducătorului de doctorat în septembrie 2010. Subsemnatul a lecturat lucrarea şi a avut surpriza să constate că în proporţie de 60% a fost plagiată după lucrarea semnată de Ion Iliescu şi Tiberiu Istrate, Orăştie 750 de ani, Deva, 1974 şi în ansamblu unele titluri de capitole (Åžcoala de la Orăştie, Despărţământul Astra, Cultura perioadei interbelice etc.), cât şi în detaliu. Aceste preluări mot a mot sunt deranjante, deoarece fac dovada intenţionalităţii. Iată câteva exemple:

Nemecsek p. 6 Dicţionarul: se găsesc câteva zeci nume şi variante ale numelui, denumiri şi menţiuni dintre cele mai diverse. Multitudinea denumirilor ne permite să observăm o singură legătură (între ele) a lor, dar mai ales să vedem continuitatea şi vechimea oraşului unic, care a purtat diverse nume. Prima denumire a localităţii care apare în documente este cea de Waras din anul 1224, care în ungureşte înseamnă oraş seţi cercetători au pus denumirea în legătură cu numele trac Waros, care în sascut înseamnă localitate întărită. Au fost susţinătorii care au derivat numele din vechea fată. În această limbă denumirea, consideră prof. Schiller, ar însemna oraş. Punând în paranteză elementele de fantezie şi supoziţie reţinem deocamdată faptul că toate numele se raportează la naţiunea de oraş (p.6).

Iliescu - Istrate p. 41 (acelaşi lucru)

Acelaşi lucru se poate constata la

p. 29-42 din Iliescu - Istrate şi Nemecsek p. 6-7

Iliescu - Istrate p. 42-50; p. 75-77; p. 84-85; p. 133-139; p. 141-142; p. 151-154 (Teatrul la Orăştie), p. 158-159 (Tipografiile Orăştie), p. 234-139 (Cultura perioadei interbelice p. 234-238), Trilunal Vlaicu p. 223. Cartea tipărită p. 170, Biblioteci p. 174-243.

- Reproducerile de poezie în mod obişnuit se dau cu Anexe şi nu în textul comentat,

- Doctorandul nu a învăţat la Åžcoala Doctorală să nu dea trimiteri în cazul lucrării şi nici p., ci în note,

- Unele din note sunt date la Idem (în loc de Ibidem, p. 55 de ex.),

- A se vedea şi observaţiile din rezumatul din 21 septembrie 2010,

- Copierea din lucrarea amintită merge până acolo, încât doctorandul dă numărul trimiterilor de acolo cum e cazul la cap Despărţământul Astrei lui Iliescu-Istrate p. 142 şi 143-144.

Copiatul din monografia amintită a Orăştiei ia proporţii care nu pot fi explicate de o minte lucidă. Dl. Nemecsek ne-a pus răbdarea la mare încercare şi, dacă nu am fi observat la timp, Åžcoala noastră Doctorală şi conducătorul tezei ar fi fost total compromişi.

Copierea duce uneori la trimiteri vizibile cum ar fi aceea de la p. 51 când, în loc de epoca fierului laten, apare „Epoca Latină”.

- p.5 în loc să dea o notă, doctorandul scrie numele unei reviste „SARGETIA” cu majuscule, ceea ce e o mare eroare, scrie Palia, cu litere mici etc. Mulţimea erorilor abundă peste tot în lucrare.

Cât priveşte metoda de prezentare a presei ea nu corespunde normelor în vigoare. I-am recomandat de mai multe ori să facă o discuţie tematică după materialele conţinute de această presă, cum ar fi: poezia din presa Orăşetiei; proza, teatrul, poezia populară, traducerile, orientarea politică a presei, activitatea lui I. Moţa, în „Activitatea”, şi „Libertatea”, „Bunul Econom”, prezenţa unor colaboratori ca O. Goga, I.L. Chendi etc. Nimic din toate acestea; autorul preferând a prezenta presa sub forma unor fişe de dicţionar. Lipsesc subcapitole privitoare la I Moţa sau Sebastian Bronemisa, activitatea literară şi de cea de culegător de folclor a celui din urmă fiind ignorantă cu desăvârşire.

Doctorandul a elaborat o teză care nu corespunde cerinţelor stabilite de I.O.S.U.D., prin Regulamentul de organizare a doctorandului la Universitatea noastră. Teza sa nu poate primi din partea mea aviz favorabil, fiind lucrată fie prin ignorarea normelor ştiinţifice în vigoare, fie prin preluări (plagiate) masive.

Acceptarea ei ar aduce grave prejudicii de imagine Universităţii noastre, mai ales că autorul este la al treilea plagiat, după alte două anunţate în presa din Valea Jiului:

1. Preluarea tacită şi neştiinţifică a unor articole dintr-un Dicţionar al scriitorilor din Valea Jiului, realizat de M. Barbu.

2. publicarea sub numele său a tezei de licenţă a lui Rus Octavian Vladimir intitulată „Toleranţa în filosofia lockeeană”, plagiat dat în vileag de conf. Alexander Baumgarten în „Dilemateca”, după cum susţine presa.

Acum acelaşi doctorand recurge la o preluare masivă din altă lucrare asupra Orăştiei.

În aceste condiţii, subsemnatul solicită exmatricularea doctorandului Åžtefan Nemecsek din sistemul nostru de doctorat.

Pentru comparaţie am solicitat efectuarea de xeroxuri după paginile copiate.

Prof. univ. dr. Mircea Popa

 

 

Recomandări inutile

„I-am recomandat să ia drept model Dicţionarul presei literare al lui I. Hangiu, dar degeaba”.

 

Ce nu poate înţelege o minte lucidă

„Copiatul din monografia amintită a Orăştiei ia proporţii care nu pot fi explicate de o minte lucidă”.

 

Plagiat en gros şi en detail

„(...) subsemnatul a lecturat lucrarea şi a avut surpriza să constate că în proporţie de 60% a fost plagiată după lucrarea semnată de Ion Iliescu şi Tiberiu Istrate, Orăştie 750 de ani, Deva, 1974 şi în ansamblu unele titluri de capitole (Åžcoala de la Orăştie, Despărţământul Astra, Cultura perioadei interbelice etc.), cât şi în detaliu. Aceste preluări mot a mot sunt deranjante, deoarece fac dovada intenţionalităţii”.

 

Masive plagiate

„Teza sa nu poate primi din partea mea aviz favorabil, fiind lucrată fie prin ignorarea normelor ştiinţifice în vigoare, fie prin preluări (plagiate) masive...”

 

Exmatriculare doctorandului

„În aceste condiţii, subsemnatul solicită exmatricularea doctorandului Åžtefan Nemecsek din sistemul nostru de doctorat”.

 

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter