20.02.2013,  22:31:21 | 1 comentariu | 1356 vizualizari
La mulţi ani şi… fir întins! / Pro Pescar a împlinit doi ani de dat la peşte
de Corneliu BRAN

În cinstea acestui lucru, conducerea asociaţiei pregăteşte să populeze cu peşte lacul artificial de pe Maleia şi să amenajeze zona pentru agrement, oricine putând să se relaxeze astfel, la vară, într-un cadru civilizat.

1.000 de membri în doar doi ani!
Asociaţia Pro Pescar Petroşani a împlinit pe 14 februarie doi ani de când şi-a început activitatea. Dar ştirea cea mai tare privind această asociaţie de pescuit recreativ este că după doi ani şi un pic de viaţă ea poate ajunge la cifra 1.000 de membri! Cum? Simplu, până la finalul anului 2012 asociaţia avea înscrişi 858 de membri, adică pescari cu permise de pescuit valabile.
Anul acesta, până acum s-au înscris 80 de noi pescari. Cifra aceasta adunată cu numărul membrilor de anul trecut dă exact numărul 938. Ţinând cont că luna aceasta nu s-a sfârşit, iar martie este întotdeauna o lună bună de înscrieri, putem spune, fără să greşim, că la 1 aprilie, şi nu-i o păcăleală, asociaţia va ajunge la cifra, istorică, de 1.000 de membri.
„Da, dacă toţi pescarii înscrişi îşi reînnoiesc permisele, ceea ce se va întâmpla în proporţie de 80-90%, putem spune că din aprilie sau mai vom avea 1.000 de pescari sportivi înscrişi în asociaţia noastră. Este un număr extraordinar, ţinând cont că nu avem decât doi ani de activitate”, ne spune preşedintele asociaţiei, Ion Carvaschi.
Cel mai mare merit la această reuşită o au Ion Carvaschi şi cei din conducerea asociaţiei care l-au ajutat. Mai rar găseşti o asociaţie care are om permanent la sediul de lângă Piaţa Centrală, un sediu modernizat mereu în ultimii doi ani, care arată ca un sediu de pescari adevăraţi, dotat cu tot ce trebuie în materie de pescuit. Apoi, şi nenumăratele concursuri organizate, cam 4-5 pe an, denotă seriozitate. Concursuri unde se dau şi premii frumuşele, în acest sens asociaţia găsindu-şi un sponsor permanent, firma „Andrei Pescarul”, care sponsorizează de fiecare dată concursurile organizate de Pro Pescar. Care de anul acesta va avea şi echipă înscrisă în campionatul naţional de pescuit! Mai rar aşa ceva în Valea Jiului, dar uite că se poate când depui efort şi faci activi­tatea din plăcere. Apoi, cum să nu se înscrie lumea, nu neapărat pentru tariful redus, când asociaţia are pe lângă concursurile de pescuit amintite şi alte activităţi, unde sunt atraşi membri de fiecare dată: controale pe zonele autorizate, acţiuni de popularizare a sponsorului principal soldate la sfârşit tot cu premii (ustensile de pescuit, undiţe, fire, plute etc.), iar mai nou preluarea lacului artificial de pe Maleia-Petrila, un viitor loc unde se vor desfăşura concursurile de pescuit sportiv sau de agrement. Câte asociaţii de pescuit din România, nu doar din judeţ, se pot mândri cu atâtea acţiuni şi activităţi? Vă răspundem noi, nu multe…
 
Crap, caras, plătică şi roşioară la lacul de pe halda EM Petrila
În ianuarie vă relatam că Asociaţia Pro Pescar a reuşit să obţină prin votul consilierilor petrileni lacul artificial de pe halda EM Petrila şi a terenului aferent în suprafaţă de 9 hectare, luciul de apă având peste 2,5 hectare, cu adâncimea cuprinsă între 2-7 metri.
De la Ion Carvaschi am aflat care sunt planurile Pro Pescar cu acest lac: „Avem planuri mari şi deja ne-am apucat de treabă, vorbesc de partea de documentaţie şi aprobări. Pe care sper să o terminăm până la mijlocul lunii viitoare, urmând să începem apoi munca efectivă acolo.
În perioada următoare noi vom sonda lacul cu o aparatură specială (sonare), astfel că vom fi în măsură să întocmim o hartă a fundului apei, să calculăm debitul apei şi, în funcţie de volumul de apă existent, să ştim cam ce cantitate de peşte să ducem acolo, astfel ca acesta să aibă posibilitatea de dezvoltare optimă. Vor fi aduşi peşti din speciile crap, caras, plătică şi roşioară, toţi peşti paşnici şi buni şi pentru consum. La sfârşitul lunii martie vom face prima populare cu cel puţin o tonă de peşte - crap şi caras - adus de la crescătoria de lângă Orăştie. Înainte de asta vom face însă o ecologizare a lacului, care va începe imediat după ce zăpada se va topi. Pentru că vorbim şi de peşte de consum, nu doar de pescuit sportiv, fiind vorba de o zonă de agrement. Iar agrement înseamnă şi să prinzi peşte. Mai trebuie să obţinem avizul fitosanitar, dar şi aprobări de la Direcţia de Mediu Hunedoara, Direcţia Ape Jiu Craiova, precum şi aprobări pentru practicarea acvaculturii. Acvacultura noi o facem şi pentru ca pescarii să poată să pescuiască şi în perioada de prohibiţie. La toate acestea lucrăm în prezent”.
 
Taxa de pescuit pe Maleia - 10 lei/ zi
Referitor la taxa de pescuit, Ion Carvaschi ne asigură că va fi suportabilă: „Nu, taxa nu va fi mare. Vom percepe doar 10 lei pe zi, taxă de pescuit cum se spune, cu posibilitatea ca pescarul să plece acasă cu maxim 2 kg de peşte, la dimensiunea stabilită prin Ordonanţa 342”.
Ion Carvaschi ne-a vorbit şi despre amenajările care vor fi făcute lângă lac: „Tot anul acesta, până în vară, sperăm să amenajăm şi pontoanele de lemn pentru pescuit, dar şi câteva locuri pentru picnic. Vom monta grătare, câteva mese şi bănci, două toalete şi tot ce trebuie pentru ca atunci când vine la lac cetăţeanul să-şi petreacă împreună cu familia o zi reuşită de vară, sau de toamnă. Orice cetăţean va putea să intre în baza lacului, aşa cum am promis consiliului local, dar scăldatul, atenţie amatori!, va fi cu desăvârşire oprit. Spun asta deoarece trebuie respectat cu stricteţe regulamentul pentru pescuit. Asta înseamnă că nici urletele sau manelele date la maxim din maşini, cum se mai obişnuieşte din păcate, nu vor fi permise. Se poate asculta muzi­că, dar mai încet, se pot juca jocuri de tot felul, dar nu în ţipete, se poate face plajă, se poate mânca orice, inclusiv produse fripte pe grătarele pe care le vom monta, se poate face orice, dar civilizat, fără nebunia care uneori e prezentă vara pe marginea vreunui râu, cu urlete de tot felul şi muzică dată la maxim. Scuzaţi-mă, dar eu nu văd în aşa ceva relaxare, iar când mai şi aprinzi pădurea sau laşi tone de mizerie, astea înseamnă lipsă de bun-simţ. Aşa ceva nu se va întâmpla la acest lac. Va exista încă de la intrare un panou mare cu regulamentul de pescuit şi cu regulamentul de respectare a condiţiilor celor care se află la picnic, lucruri pe care toată lumea va trebui să le respecte. La plecare fiecare îşi va curăţa locul. Vor exista containere unde se poate arunca mizeria, care vor fi golite periodic de societatea petrileană care se ocupă de ridicarea gunoiului menajer, cu care vom încheia un contract de prestări servicii. Programul de funcţionare va fi de la 7:00 dimineaţa până apune soarele, pe timp de noapte fiind închis, cu excepţia cazurilor când avem concursuri sau alte acţiuni, dar în cadru organizat”.
Aproape că ne unge pe suflet ce ne spune la final Ion Carvaschi. Fără urlete, manele la maxim, mizerie lăsată în urmă şi pârjol parcă nu seamănă cu tabloul românesc de vară, mai degrabă seamănă cu un tablou nemţesc, elveţian sau norvegian. O să trăim să o vedem şi pe asta. Oricum, succes, Pro Pescar!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 coman21.02.2013,  11:33:00
sa aveti in vedere si un drum de acces auto pina la lac mult succes


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter