17.09.2008,  10:58:12 | 0 comentarii | 396 vizualizari
Angajatorii din Vale refuzã sã angajeze persoanele seropozitive
de Alina PIPAN

Declarativ, majoritatea angajatorilor susţin cã sunt deschişi cel puţin discuţiilor referitor la aceastã  problemã socialã. Ieri, la sediul Noua Speranţã din Petrila a avut loc o masã rotundã care a pus în discuţie acest subiect sensibil - integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu HIV/ SIDA. La masa rotundã au fost invitaţi o mare parte dintre angajatorii importanţi. Deşi au confirmat prezenţa, au lipsit în totalitate. Carmen Ignaţ, preşedintele asociaţiei, a menţionat cã invitaţiile au fost fãcute personal pentru aceastã categorie, cea a angajatorilor, şi nu se aştepta la o asemenea absenţã.

În Valea Jiului şi serviciile medicale sunt acordate „preferenţial” pentru cei seropozitivi. Reprezentanţii asociaţiei susţin cã, cunosc ca­zuri concrete  în care persoane seropozitive au luat loc pe scaunul stomatologului, au observat cã acesta nu foloseşte mânuşile chirurgicale şi l-a informat cã este seropozitiv. În urmãtorul minut, pacientul a fost invitat afarã. Dacã şi în sistemul medical existã  margi­na­­lizare, atitudinea angajatorilor ni se pare explicabilã. 
Angajatorii au dreptul sã cunoascã starea de sãnãtate a angajatului, dar şi persoana seropo­zitivã are dreptul de a se angaja. În urma unui studiu realizat de UNOPA, în Bucureşti s-a ajuns la concluzia cã angajatorii se feresc sã angajeze persoane seropozitive. 
Acest tip de reacţie este unul discriminatoriu şi este urmarea faptului cã angajatorii nu sunt destul de bine informaţi referitor la implicaţiile angajãrii persoanelor din aceastã categorie. Tocmai din acest motiv, primul pas al organizaţiilor nonguvernamentale este acela de a informa. Însã, toatã muncã rãmâne doar la stadiul de intenţie, atunci când aceştia se lovesc de indife­renţã. Probabil, ca rãspuns la indiferenţa celorlalţi, persoanele seropozitive vor face uz de dreptul de a-şi pãstra secretã starea de sãnãtate şi vor refuza sã şi-o recunoascã public. De aici va decurge un şir lung de probleme cu implicare socialã care ne vor deranja permanent.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter