17.09.2008,  11:09:22 | 0 comentarii | 409 vizualizari
Despre David Foster Wallace şi tragismul actului creator
de Ziarul Vaii Jiului

Dacã ar fi sã ne întrebãm cât din condiţia de scriitor este opţiune şi cât asumare, nu putem sã nu ne gândim la cuvintele poetului american Robert Frost: „A fi poet nu este o profesiune, ci o condiţie”. 

 Scriitorul ieşean Ion Maria spunea într-un interviu acordat lui Petruţ Pârvescu: ,,Viaţa scriitorului este, în general, grea, plinã de necazuri şi renunţãri; aşa cã nimeni nu-şi alege de drag aceasta viaţã, ci este ales de ea. A fi scriitor nu este o alegere ci un destin pe care ţi-l asumi, pentru care optezi, ştiind bine ce presupune acesta. Cu mici ex­cepţii, scriitorii trãiesc într-o sãrãcie pe care şi-o asumã conştienţi cã societatea nu este de partea lor, nu le recu­noaşte valoarea şi nu le rãs­plã­teşte meritele, sacri­ficii­le, dãru­irea’’.
Scriitorul este un paria al societãţii, indiferent de coordonatele geografice sau sociale în care vieţuieşte, simpla sa trecere prin timp fiind unicã şi de necontestat datoritã obse­siei sale permanente de-a pãtrunde şi modela înţelesul cuvintelor, de a construi stãri şi a crea personaje sau a îmbrãca în artã tragismul condiţiei umane.
În cele mai multe cazuri, viaţa scriitorului este caracterizatã prin tristeţea golului imens dupã arderea sa în vederea actului unic al creaţiei – însingurarea faţã de oameni, care-l vor considera, cel mai adesea, nebun, renunţarea la o viaţã personalã.
Astãzi am citit despre sinuciderea tânãrului romancier american, David Foster Wa­llace, despre care binecunos­cutul romancier japonez Haruki Murakami spunea în antologia ,,Birthday Stories’’:
,,Cred cã David Foster Wa­llace gândeşte în cifre dar scrie în cuvinte, pentru cã proza sa are o precizie mate­maticã, cu­vin­tele ­succedându-se într-un şir logic, corect dupã toate legile universului. Forever Overhead nu face excepţie, şi des­crie traseul unui bãiat tânãr de la bazin la trambulinã, în dupã-amiaza caldã a zilei sale de naştere. Rar am vãzut prozã la persoana a doua care sã nu sune ciudat, dar mixtura de precizie şi emoţie cu care Foster îl ghideazã pe bãiat spre trambulinã m-a cucerit.’’ 
David Wallace Foster, profesor la Colegiul Pomona în Claremont, preda limba engle­zã şi scrierea creativã, fiind foarte iubit de elevii sãi.
Cunoaşte succesul cu roma­nele „The Broom of the System” (1987), dar se deta­şeazã, clar, drept unul dintre cei mai buni prozatori ame­ricani contemporani cu roma­nul „Infinite Jest” (1996).
La prima vedere, omul, scriitorul, profesorul, nu lãsa sã se vadã cã ar fi avut vreun motiv sã pãrãseascã viaţa la numai 46 de ani, în plinã forţã creatoare.
Dar şi asta face parte din înstrãinarea de sine pe care o cunoaşte scriitorul, odatã cu eliberarea primelor sale trãiri, sub formã de scriiturã!
Ca un fel eliberare de sub semnul donatorului de sentimente. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter