25.02.2013,  22:58:59 | 3 comentarii | 3317 vizualizari
Cică, în Valea Jiului / 60% din energia electrică se ciordeşte
de Alina PIPAN

În Valea Jiului se fură energie în formă finită sau nu: cărbune, energie termică şi energie electrică. Cum preţul kilowattului ne ruinează, din cauza faptului că este în permanentă creştere, cei care nu-şi permit să plătească fură.

Doar că atunci când fură, nici nu le mai pasă de consum şi fac risipă. Şi, uite aşa se ajunge ca energia furată să fie mai mare decât cea plătită. 
Furtul de energie electrică se întâmplă în mai multe feluri. Ori se măsluieşte un contor, cu ajutorul unui specialist, ori se leagă direct la reţeaua de distribuţie. Cea mai simplă şi cea mai eficientă metodă de a consuma curent electric fără a plăti este racordarea la sursă înaintea contorului. Se formează practic o buclă din fire conductoare, cu un racord înaintea contorului şi cu al doilea după. Pentru cele montate în casă, există metoda de scurtcircuitare a contorului. Se înlătură sigiliul şi se conectează cu ajutorul unui fir două dintre borne. Însă, aceasta poate fi depistată cu uşurinţă. O altă variantă de ciordeală este racordarea înainte de contor, dar prin pământ. Mult mai greu de realizat, dar cu rezultate notabile. 
Cele mai fierbinţi zone - unde controalele sunt aproape permanente, şi furturile sunt la fel - sunt Uricaniul, Aninoasa, coloniile din Petroşani (Colonia de Jos, Saşa, Bosnia) şi coloniile din Lupeni. Nici blocurile de la capăt de linie din Petrila nu fac excepţie de la această „regulă”. 
La o aşa înşiruire de zone, nici nu ne miră faptul că 60% din consumul de energie din Vale este furat. Să nu mai punem la socoteală că şi prin masivele din Valea, Straja şi Parâng, se umblă cu împământarea. Weekendul acesta au fost controale în Parâng, la cabane. Au deschis uşa cei care sunt cu aface­rea la vedere. Însă mai sunt şi cabane private unde se fură cât se poate, fie că proprietarul respectiv este profesor, magistrat ş.a.m.d. Vorba aceea, o mână se spală pe cealaltă… Unii oferă apă ilegal, alţii fac rost de curent, funcţie de „specializare”. 
Ţinând cont de acestea, nu este de mirare că societatea de distribuţie îşi reduce numărul angajaţilor. Probabil că patronul italian este enervat la culme că nu poate controla acest flagel, care-i provoacă pierderi notabile.
 
Furturi cu MW şi cu GW
Un angajat la Enelului ne-a povestit, sub protecţia anonimatului, că a fost trimis să debranşeze în cartierul „Cioara albă” din Lupeni un apartament al cărui proprietar se branşase ilegal. „Când am văzut sărăcia din casă, 5-6 copii, caloriferele tăiate şi un reşou improvizat dintr-un bolţar, mi-am adus aminte cum se fură la munte energie electrică cu megawattul. Odată, l-am prins pe unul, domn mare, cum fura curent la o cabană, undeva pe la Câmpu lui Neag. Abia am plecat de acolo, când am şi primit un telefon de la un şef, şi nu orice şef, ci unul din ăi mari, care, cum s-ar spune, mi-a umplut frigiderul, că ce am căutat să-l deranjez la contor pe respectivul domn. M-am întors, i-am pus contorul la loc. Asta e. Pentru amărâţi nu se bagă nimeni atunci când fură şi ei cu kilowattul. În schimb, dacă furi cu GW înseamnă că eşti cineva şi nu păţeşti nimic”. (ZVJ)

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 motema26.02.2013,  11:18:11
si aici in vulcan strada preparatie la garajele de langa cimitir se fura curent ard becurile zi si noapte la stalp
#2 gabriela26.02.2013,  21:54:40
se fura si cu ajutorul angajatilor Enel.
#3 mamiluc vasile27.02.2013,  09:44:20
pai la garajele de bloc f6 strada preparatie vulcan se fura cu stirea lor


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Jandarmii hunedoreni au ajutat la descoperirea a patru persoane racordate ilegal la reţeaua de energie electrică.<[..]
05.04.2015, 20:47   |    0 comentarii
Nu trece ziua şi sunt descoperiţi indivizi care piratează, în Valea Jiului, reţeaua de distribuţie a energiei electrice[..]
19.02.2015, 19:42   |    3 comentarii
În Valea Jiului, continuă acţiunile de depistare a persoanelor care s-au branşat ilegal la reţeaua de furnizare a energi[..]
15.02.2015, 19:42   |    3 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter