18.09.2008,  11:49:32 | 0 comentarii | 325 vizualizari
Ordin de la prefect / Jiul sã fie curat!
de Corneliu BRAN

Totul a început de la o simplã şedinţã de informare…

Dupã cum se ştie, în data de 12 august 2008, la sediul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani a avut loc o întâlnire informalã pe tema poluãrii râului Jiu, la care au participat reprezentanţii judeţelor Hune­doara şi Gorj cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului.
Cu acea ocazie, au fost identificate principalele cauze ale poluãrii Jiului. Erau date exemple de genul „depozitarea inadecvatã a deşeurilor menajere, textile şi provenite din construcţii în albiile râurilor; indisciplina operatorilor de salubritate pe întreg fluxul tehnologic - colectare, transport, depozitare; slaba preocupare a consiliilor locale pe linia gestionãrii deşeurilor menajere; ineficienţa instituţiilor cu atribuţii de control pe aceastã linie (consilii locale, Garda de Mediu, Inspectoratul Poliţiei Judeţene, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Ser­viciul de Gospodãrire al Ape­lor).
 
Apoi a urmat o adresã informativã…
Dupã aceastã întâlnire, prefectul judeţului Hunedoara, Dan Aurel Pricãjan, a trecut, aşa cum promisese, la chestiuni concrete. Dupã numai 8 zile de la întâlnirea de la C.N.H., a transmis cãtre Sistemul Hidrotehnic Petroşani, Direcţia Silvicã Deva şi Consiliile locale din Valea Jiului, solicitãri scrise, prin care se specificã clar cã „pânã în data de 20 septembrie 2008, sã dispuneţi îndepãrtarea deşeurilor depozitate în albiile râurilor Jiul de Est şi Jiul de Vest precum şi afluenţilor acestora, pe terito­riul localitãţii dumneavoastrã…”. Mai mult, un paragraf mai jos, prefectul specificã urmãtoarele: “Cu aceastã ocazie, cu sprijinul Sistemului Hidrotehnic Petroşani şi a Direcţiei Silvice Deva, se va îndepãrta şi vegetaţia care împiedicã circulaţia normalã a apei şi care limiteazã secţiunea normalã a podurilor şi podeţelor”.
Tot în adresa 8521, din 20 august, Dan Aurel Pricãjan înştiinţeazã pe cei interesaţi, cã între 22-30 septembrie, “echipe mixte de control vor verifica modul în care s-au îndeplinit mãsurile dispuse şi vor aplica, dacã este cazul, sancţiunile prevãzute de lege”.
 
De la o simplã “Adresã”, prefectul trece la un “Ordin” precis…
Aceastã dispoziţie a fost apoi schimbatã de prefect, la numai 5 zile, într-un “Ordin privind verificarea prin echipe mixte de control a poluãrii cu deşeuri a malurilor şi albiei râului Jiu…”, ordin care la articolul 2 prevede ca pânã la data de 15 septembrie 2008 sã fie constituite echipele mixte de control. La articolul 3 al ordinului, se specificã urmãtoarele: „Acţiunile de control vor avea caracter permanent, se vor desfãşura sãptãmânal şi vor demara cu data de 22 septembrie 2008, constatãrile şi mãsurile luate vor face obiectul unui “Ra­port-sintezã”, care se va înainta instituţiei prefectului, pânã la data de 5 a fiecãrei luni, pentru luna anterioarã”.
Un ultim amãnunt, echipele mixte de control vor fi formate din reprezentanţi ai Comi­sariatului Judeţean Hunedoara al Gãrzii de Mediu, In­­­­­s­­pe­ctoratul Judeţean de Poliţie al judeţului Hunedoara, repreze­ntanţi ai Siste­mului Hi­dro­tehnic Petroşani şi reprezentanţi ai primãriilor.
Rãmâne de vãzut dacã acest “ordin” va fi respectat trei zile, aşa cum orice “minune” ţine în România, dupã care vor rãmâne doar nişte rapoarte goale, lipsite de realitate, aruncate prin cine ştie ce dulap sau sertar… Ori, din ambiţia prefectului, acest ordin va fi respectat întru totul, pânã la capãt, deci, pânã la depoluarea totalã a Jiului şi a afuenţilor sãi. În acest sens, fiind luate absolut toate mãsurile, inclusiv cele privind acordarea sancţiunilor impuse de lege, în cazul poluatorilor şi a celor care nu-şi respectã sarcinile şi obligaţiile de serviciu. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter