28.02.2013,  00:46:44 | 2 comentarii | 1100 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La şedinţa ordinară a Consiliului Local Petrila / Toate cele 15 proiecte au trecut, unele cu abţineri, altele cu împotriviri
de Corneliu BRAN

Chiar dacă n-a fost lungă, şedinţa de Consiliu Local Petrila de ieri a avut de toate. De la mici înţepături ale taberei liberale şi conservatoare către executiv şi viceversa, până la urletele unor invitaţi şi la sobrietatea decernării unui titlu de cetăţean de onoare. Dar să trecem în revistă câteva dintre proiectele votate ieri, cu specificaţia că toate cele 15 proiecte de pe ordinea de zi au trecut, câteva cu abţineri din partea celor 6 consilieri locali penelişti şi conservatori.

Marcel Dobrică şi-a ridicat titlul de Cetăţean de Onoare
Şedinţa a început cu un moment festiv, antrenorului de popice al clubului Inter Petrila, totodată şi antrenorul echipei naţionale de popice, Marcel Dobrică, fiindu-i decernat titlul de „Cetăţean de Onoare al oraşului Petrila”. Toată sala s-a ridicat în picioare în semn de res­pect, în momentul în care primarul Ilie Păducel a citit hotărârea de consiliu local de la şedinţa anterioară. Apoi, primarul i-a acordat diploma şi l-a felicitat pe antrenor. Acesta, vizibil emoţionat, a apucat să spună doar următoarea inspirată frază: „Vă mulţumesc pentru acest titlu, este pentru mine cel mai important titlu pe care l-am obţinut vreodată!”.
 
Cetăţeanul Ulici şi-a spus ofurile
După momentul festiv, s-a auzit vocea aspră şi inconfundabilă a petrileanului Ulici, om cu o vârstă respectabilă, bolnav. Acesta a venit în cârjă să întrebe ce mai este cu redeschiderea spitalului din localitate şi ce se mai aude cu tichetele gratuite de transport. Vizibil iritat, dl. Ulici a început să-l înjure pe „guvernatorul Băsescu”, vinovat, în opinia dumnealui, de închiderea spitalului, dar şi de „toate relele din ţară”, fiind cu greu oprit de preşedintele de şedinţă Cornel Preda. Calmându-se între timp, a făcut şi o remarcă bună cu privire la faptul că stăpânii de câini de companie nu folo-sesc când ies la plimbare „lopăţica şi găletuşa”, astfel că „toată Petrila e plină de excremente de câine, ceea ce nu-i normal”.
Primarul Ilie Păducel l-a informat referitor la situaţia demersurilor făcute pentru deschiderea spitalului. Deocamdată se aşteaptă încă răspuns şi dacă se va deschide ceva, va fi o secţie de boli cronice care va aparţine de SUP, cu 50 de paturi. 
În privinţa tichetelor, în martie se va intra în normal, după ce consi-liul judeţean şi primăriile vor avea bugetele aprobate şi după ce se va şti cu exactitate ce fonduri vor veni spre primării de la consiliul judeţean.
Referitor la excrementele câinilor de companie, primarul n-a dat niciun răspuns. Îi răspundem noi cetăţeanului Ulici, informând-l că există într-o hotărâre de consiliu local o reglementare, care prevede şi sancţiuni, dar pe care nimeni, niciodată, n-a aplicat-o. Aviz, poliţia locală!
 
Un zâmbet, o floare, o rază de soare
Pentru că numai mâine nu-i 8 Martie, amintim şi proiectul aprobat de toţi consilierii şi iniţiat de primar, „privind acordarea unor sume financiare pentru marcarea Zilei de 8 Martie, pentru angajatele primăriei şi ale Serviciului Public de Asistenţă Socială”. 
Aici s-a comis o mică gafă de către cei care au scris proiectul, în sensul că cele patru doamne din consiliul local au fost „uitate”. Dacă liberala Doina Bălănescu nu sesiza aceasta, cele patru consiliere locale ar fi rămas pe dinafară. Graţie consilierei liberale, în hotărâre au intrat şi cele patru doamne consilieri locali, fiecare urmând să primească suma de 150 lei. Este vorba de 45 de doamne din primărie, 14 din cadrul SPLAS, 76 de doamne însoţitori ai persoanelor cu handicap şi cele 4 doamne omise iniţial, deci un total de 139, suma suportată de la bugetul local fiind de 20.850 lei. Alţi 13.000 lei vor fi alocaţi pentru un spectacol dedicat femeilor de ziua lor, care va avea loc la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”.
 
Înghesuială mare pe păşuni şi pe banii de la APIA
Proiectul de la punctul şapte a necesitat ceva discuţii, care vin pe fondul unor discuţii mai ample, disputate în aceste zile la Petrila în spatele uşilor închise. Este vorba de proiectul care viza „modul de atribuire a păşunilor aflate în proprietatea oraşului Petrila”. De când APIA dă bani serioşi în acest sector de activitate, multă lume e interesată să pună mâna pe păşuni. Unii îşi cumpără animalele (oi şi vaci) înainte chiar de a avea o păşune, fie ea şi din proprietatea oraşului. În urmă cu câţiva ani, când nici vorbă de bani de la APIA, înghesuiala nu era mare; acum toată lumea ar vrea, dar se pare că nu întotdeauna se poate. De ce? Pentru că, conform celor din primărie, în momentul de faţă toate păşunile sunt pline, păşunatul făcându-se la limita maximă admisă de lege, lucru contestat în şedinţă de consilierii Ţurcaş şi Temneanu, care nu cred aşa ceva. Prezenta hotărâre (proiectul a fost votat de 13 consilieri, 6 s-au abţinut ori au votat împotrivă – este vorba de consilierii PNL şi PC) reglementează tocmai aspectul contractelor aflate în derulare. La art. 1 se spune că acestea „se derulează în continuare conform clauzelor contractuale”, în timp ce articolul 2 prevede că „modul de atribuire a păşunilor din proprietatea oraşului Petrila, care sunt libere de sarcini şi pentru care nu se solicită continuitate de către arendaşi, se vor atribui prin licitaţie publică conform legislaţiei în vigoare, în cazul în care există mai multe cereri”.
Două articole de hotărâre care, momentan, asigură liniştea celor care au în derulare contracte, până la finalizarea lor. Din câte am înţeles cele mai multe astfel de contracte se finalizează în 2014.
Totuşi, cererea liberalei Doina Bălănescu, foarte activă în această şedin­ţă, de a se prezenta suprafaţa exactă a acestor păşuni aflate în proprietatea oraşului şi numărul de animale pare îndreptăţită. Cum nimeni n-a ştiut aceste date, poate că n-ar strica ca la şedinţa următoare executivul să le prezinte. Nu de altceva, dar ar fi bine să dispară orice fel de suspiciune prin transparenţă - cum bine a subliniat şi consilierul Temneanu.
 
Ghiura îl înlocuieşte pe Buium la conducerea asociaţiei sportive
După epuizarea tuturor punctelor de pe ordinea de zi, preşedintele de şedinţă Cornel Preda, care este şi şeful comisiei de cultură, în ale cărei atribuţiuni intră pe lângă cultură şi sportul sau religia, a propus schimbarea preşedintelui Asociaţiei Sportive Inter Petrila.
„În urmă cu o săptămână, am avut o şedinţă a comisiei de cultură, sport ş.a., la care au fost invitaţi toţi preşedinţii de secţii sportive, vorbesc de lupte, popice, tenis de masă şi fotbal. A fost invitat şi preşedintele asociaţiei sportive, dl. Buium. La şedinţă am făcut o analiză în ceea ce priveşte activitatea pe care asociaţia a desfăşurat-o în ultimele opt luni de zile. Am constatat împreună cu cei din comisia de cultură un dezinteres total din partea d-lui preşe-dinte Buium. Acesta nu a reuşit în cele 8 luni nici minimul necesar pentru a asigura acea mică sponsorizare de 10%, prin care noi, consiliul local şi primăria, să ne putem încadra pentru a putea da bani în continuare sportului petrilean. Nu mai vorbesc de rezultate, care sunt foarte slabe în momentul de faţă, chiar şi la popice sau lupte unde avem tradiţii şi palmares excelent. De aceea, am decis înlocuirea domnului Buium de la PNL cu domnul Doru Ghiura de la PP-DD, om de afaceri şi coleg cu noi în consiliul local. Sper ca prin seriozitatea domnului Ghiura şi prin relaţiile pe care dumnealui le are, atât pe linie economică cât şi politică, acesta să reuşească redresarea activităţii în toate cele patru ramuri sportive”.
Nefiind nevoie de un proiect de hotărâre scris, după acest discurs Cornel Preda a supus la vot această hotărâre a comisiei de cultură, astfel că, cu scorul de 12 la 7, Buium a fost schimbat cu Doru Ghiura în câteva secunde. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (2 )

#1 Robi28.02.2013,  14:57:19
Ooof liberala Doinita...sau ,,,libertina,, ce s-ar face ea, si celelalte doamne din consiliul local fara cei 150 de lei de 8 Martie :))))) noroc cu D-na Doina :)))) observa si nereguli in ce priveste APIA .. e bine ca nu a observat aceste nereguli si cand a vandut padurea si le-a luat banii fratilor ei!!!Rusine!!!!!!
#2 asistent04.03.2013,  18:52:57
D.l Ulici se inseala, nu Basescu este vinovat pentru inchiderea spitalului ci insusi PADUCEL, care nu a vrut ca spitalul sa devina ce va deveni in curand dealtfel, o anexa a spitalului Petrosani, pentru ca Tecar isi pierdea postul de director. Tecar a suferit, nu ca nu ar mai suferi inca de boala ce se numeste director si de aceea a incercat sa-l oblige pe primar sa mearga cu el pana la sfarsit, adica mai bine sa inchida spitalul, ceeace s-a si intamplat, decat sa-i pice galoanele lui Tecar. Pacat pentru cetateni,un bine pentru edili, pentru ca au luat de acolo fiecare ce a avut nevoie, iar acum se vor cheltui din nou bani publici pentru redotare. Asa se imbogatesc unii, prin inchideri si redeschideri de institutii.Rusine!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
10 proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare desfăşurate miercuri, 4 februarie, au vizat o serie de drumuri din lo[..]
05.02.2015, 19:52   |    5 comentarii
Deşi s-a discutat bugetul pe anul 2015 al Petrilei, acesta fiind cel mai important punct de pe ordinea de zi, şedinţa de Consil[..]
29.01.2015, 22:13   |    4 comentarii
Şedinţei ordinare de Consiliu Local Petrila, care trebuia să aibă loc ieri, i s-a schimbat din nou data, pe motiv că „m[..]
05.01.2015, 21:40   |    3 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter