28.02.2013,  21:02:54 | 7 comentarii | 1678 vizualizari
Iată cum s-a dezbătut public, dar fără public, raportul de impact al lucrărilor la DN 66 asupra mediului!
de Cătălin DOCEA

Ştiaţi că la Primăria oraşului Aninoasa s-a dezbătut ieri, public, raportul proiectului "Reabilitare DN66 Bumbeşti Jiu – Petroşani (km 93+500 – km 126+000)” asupra mediului? Sunt precis că nu. Nici eu n-aş fi aflat dacă, dintr-o întâmplare, n-aş fi dat (miercuri seara) peste un anunţ care informa publicul interesat asupra acestui aspect, anunţ publicat pe site-ul APM. Proiectul, ca să ne înţelegem de la început, este unul foarte important. Seriozitatea celor implicaţi lipseşte însă cu desăvârşire. În primul rând e bine că se reabilitează drumul, ceea ce va însemna confort şi condiţii decente - mult mai sigure - de trafic pentru utilizatorii acestuia. În al doilea rând, şi asta mi se pare şi mai important, preţul cu care constructorul a mers la procedură (unul la limită, cum aveam să aflu în decursul dezbaterii publice cu multe zâmbete de ieri) îl va determina pe constructor să aleagă furnizori şi subcontractanţi din zonă. Altfel, dacă nu se organizează bine acest constructor, nu-i iese lucrarea în suma ofertată. Dar să începem cu km 0.

Ieri, nu m-am îmbrăcat foarte gros. Dacă, am gândit eu, vor veni atât de mulţi oameni la dezbaterea publică, iar pufoaica mea de firmă va perturba bunul mers al discuţiilor? Foarte rapid, în sala în care am descoperit fix 9 (nouă) persoane mi-am dat seama că, în realitate, am nimerit la o dezbatere discretă, în familie, nicidecum una publică. În afară de reprezentanţii Primăriei oraşului Aninoasa (primarul şi o doamnă funcţionar, care acolo lucrează) toţi participanţii la dezbaterea presupus publică (de la APM Hunedoara, APM Gorj, evaluatorii de mediu, de la societatea beneficiară şi o asociaţie de drumeţii montane din judeţul vecin – adică restul de 7, sosiţi şi plecaţi cu acelaşi microbuz), la dezbatere se aflau 0 (zero) cetăţeni ai oraşului Aninoasa.
Firesc, prima mea întrebare, cu voce tare, a fost dacă pe cetăţeni i-a chemat, totuşi, cineva? Am fost contrat, pe mai multe voci. În primul rând, mi s-a spus, anunţul a fost pe internet, la fel ca şi raportul. Cam câţi aninoseni credeţi că verifică, periodic, site-urile instituţiilor de mediu pentru a afla dacă nu cumva scrie ceva pe acolo despre vreo dezbatere publică în Aninoasa? Sunt sigur: nici unul. Ceva mai târziu, în timpul discuţiilor, un alt domn mi-a zis, victorios, că anunţul a fost publicat în "România liberă". L-am întrebat dacă are idee câte chioşcuri de ziare sunt în Aninoasa. Nici unul, i-am răspuns tot eu. Una dintre doamnele de la APM, de la Gorj sau Hunedoara, n-aş vrea să greşesc, a zis că anunţul a fost afişat şi la Primăria Aninoasa. Oamenii, le-am răspuns tuturor, vin la primărie doar când au probleme grave, când le moare cineva sau când achită impozitele. Iar atunci, adică foarte rar, sigur nu stau să belească ochii pe pereţi. Procedura cu privire la chemarea publicului interesat s-a derulat cum scrie la lege - am fost informat de către doamnele responsabile direct cu mediul. Aşa e, au completat evaluatorii. Aici nu ne-am înţeles nicicum: dumnealor spuneau că e bine aşa, eu spuneam că nu văd cetăţeni pentru că mai mult ca sigur aninosenii habar nu aveau că se dezbate ceva, dar mai ales ce anume se dezbate. 
Le-am mai spus că, fiind vorba de un proiect important, puteau apela la o televiziune sau un ziar local, care să mediatizeze atât existenţa unui raport privind impactul asupra mediului şi faptul că s-a programat o dezbatere publică.
Aici a intervenit tânărul domn Cănăvoiu, de la Asociaţia Drumeţii Montane din Tg.-Jiu, care a început să bată câmpii cu proiectele sale, cu Transalpina şi românii care se uită la Can Can TV şi n-au timp de presa locală. Era, deşi tânăr, specialist în ale presei. Ştia sigur că nimeni nu ar fi mediatizat acest proiect, despre care eu am zis că e important, pentru că oamenii se uită la Can Can TV. Oricum, replicile domnului Cănăvoiu n-aveau treabă cu subiectul. Dumnealui bătea câmpii, foarte relaxat, gândind probabil că microbuzul cu care sosise îl va duce înapoi acasă la timp pentru Can Can TV, care se difuzează mai pe seară.
Am aflat din raportul privind impactul asupra mediului că „pentru traficul de şantier se vor alege trasee care să evite pe cât posibil zonele dens populate”. Să ne înţelegem: lucrările se deruleză în Defileul Jiului. Deci e clar că traficul de şantier poate trece prin municipiul Petroşani (care, personal, îmi pare populat) şi Bumbeşti Jiu (care localitate, ultima oară când am traversat-o, mi s-a părut a fi locuită). Deci, firesc, ce trasee alternative or exista? Eu, subiectiv fiind, cum m-au lăsat să înţeleg că sunt domnii şi doamnele care dezbăteau public fără public, am simţit aici o primă ezitare. La derută, i-am întrebat dacă e vorba de drumul acela lăturalnic care leagă Aninoasa de jumătatea Defileului Jiului? Încă o ezitare. Apoi le-am zis ca i-am păcălit. Că în defileu intri cu maşina doar pe la Livezeni şi Bumbeşti Jiu, că nu există drum lăturalnic. Aici s-au enervat puţin. Dumnealor o tot dădeau înainte cu traseele alternative. Le-am spus că, la Petroşani şi Bumbeşti, nu-s trasee alternative iar transporturile vor trece fix prin locali­tăţi. Am rămas astfel cu ideea că evaluatorii de mediu, care vorbeau de trasee alternative, habar nu aveau că nu există fizic aşa ceva. Dumnealor au rămas cu impresia că sunt subiectiv. Când se va lucra mai intens, le dau pe mail nişte şiruri de camioane care vor trece fix pe lângă blocul meu din Petroşani. Că pe Lună nu ştiu să existe rută ocolitoare pentru a ajunge în Defileu. 
Aici a intervenit din nou dl. Cănăvoiu. Care ne-a zis, când noi ne certam pe chestiuni de mediu, că dumnealui a văzut chiar şi un cerb pe Defileul Jiului. Ne-am oprit să îl ascultăm, lăsând dracu' mediul şi traseele alternative. Astfel am aflat că respectivul cerb era singur, era mare şi se plimba pe teritoriul administrativ al judeţului Gorj. Domnul primar Dunca n-a fost aşa surprins. Dumnealui a mai văzut cerbi, fiind pădurar mai în tinereţe. Nici eu n-am fost surprins. Eu am fost chiar şi la Zoo, în Tunisia. Unde nu erau dezbateri publice. Dar erau cerbi şi boi foarte mari. Tunisieni, nu gorjeni. De la dezbatere mi-a plăcut aşa: de doamnele de la Mediu, care erau preocupate de întrebările mele serioase (fiind, oricum, şi singurul cetăţean – chiar dacă nu din Aninoasa - participant), de dl. Dunca (pentru că avem garsonieră în acelaşi bloc, eu şi copiii dumnealui, deci nu ne putem certa întrucât risc minim o inundaţie), de doamna Elena Trantea de la Primărie (pentru că a înţeles şi aprobat revolta mea verbală legată de faptul că la dezbatere n-au ajuns şi cetăţenii), de cerbul domnului Cănăvoiu, care nu are nicio vină, de microbuzul delegaţiei şi de o doamnă din Aninoasa. Care purta un rucsac şcolar roz, în spate, dar şi o elevă. De mână. Şi care a venit să scoată nişte bani de la bancomatul amplasat cu locul de ieşit banii pe faţa clădirii primăriei şi locul de depozitat banii fix în sala de dezbateri. Astfel că, exact când să preluăm problema mediului în mâini mai bine, venea câte o persoană la bancomat, iar zgomotul acestuia ne acoperea parţial. Treaba asta, coroborată cu cerbul domnului Cănăvoiu, a făcut discuţiile praf şi pulbere.
De altfel, subiectiv fiind, i-am simţit pe cei ce s-au ocupat de raportul privind impactul asupra mediului uşor în afara problemei. Nu-i judec profesional, întrucât nu n-am căderea, dar dumneavoastră a ce vă sună faptul că habar nu aveau că, la Livezeni, proiectul de reabilitare a DN66 se suprapune pe un altul, anumite lucrări fiind efectiv dublate? Unii fac drumul drept, cum e şi acum, ăilalţii au în plan ditamai giratoriul.
Când rămânea fără argumente, grupul celor ce dezbăteau public fără public îmi servea argumentul că e bine că se face drumul. Clar e bine, am zis-o şi eu! Bine nu e că raportul de impact nu s-a realizat şi analizat la modul serios, cum ar fi trebuit. Am zis-o tot eu.
Am întrebat, printre altele, cum s-a ajuns la concluzia că „în perioada de operare, riscul unor situaţii de poluare accidentală este foarte redus, deoarece vehiculele care transportă substanţe periculoase şi toxice evită acest drum”? Iniţial, n-a dat nimeni un răspuns coerent. Ulterior, i-am păcălit că ştiu eu o firmă care transportă substanţe periculoase şi toxice pe Defileu, pe ruta Deva – Petroşani – Târgu Jiu. I-am întrebat dacă au contactat-o, dacă au vorbit cu o asociaţie a transportatorilor care să-i fi asigurat că asemenea transporturi vor evita zona. Ne-am întins cu discuţiile şi, între timp, unui domn i-a venit ideea salvatoare: fraza anterior citată rezultă dintr-un studiu de trafic. Şi marmota? Marmota învelea ciocolată în staniol. Şi dl. Cănăvoiu? Dl. Cănăvoiu n-a mai zis nimic, nici măcar despre cerb. Ulterior, domnul cu soluţia salvatoare, cel ce nu ştia că nu sunt rute ocolitoare care să ducă în defileu, mi-a spus că, de fapt, dumnealui s-a ocupat cu problema podeţelor de pe defileu.  
M-am întrebat, la un moment dat, de ce nu o fi venit vreo asociaţie a iubitorilor de munte din Vale să îşi dea cu părerea pe lângă dl. Cănăvoiu de la Gorj şi domnul care găsea scuze mai greu, dar le găsea? M-am prins destul de repede, deşi sunetul bancomatului era imposibil: nu mai erau locuri în microbuzul de dus oameni la dezbateri publice fără public. Am întrebat de ce la fila 131 din raport scrie că se vor transfera către CNADNR diverse suprafeţe de teren şi una e identificată ca aparţinând Aninoasei, dar fiind în proprietatea CL Bumbeşti Jiu? Mi s-a zis că e o greşeală, „să nu ne legăm şi de astea!”. Fie, nu ne legăm.
La început, o doamnă de la Mediu a zis că trebuie să stăm oricum 60 de minute, să aşteptăm alţi eventuali cetăţeni interesaţi. Ulterior, mi-a zis că nu e nevoie să mai aşteptăm 60 de minute, că a venit unul – adică eu. Eu am înţeles cât de serioasă e treaba. Şi, periodic, i-am informat pe cei cu care dezbăteam public fără public: mai sunt 30 de minute, mai sunt 17 minute, mai sunt 8 minute. Şi tot aşa.
Eu, subiectiv fiind, am înţeles aşa: nu s-au făcut eforturi pentru ca populaţia să fie cu adevărat consultată, raportul de impact asupra mediului s-a făcut în grabă, deşi are peste 100 de pagini, bancomatul de la Primăria oraşului Aninoasa e foarte solicitat, iar cerbul domnului Cănăvoiu e mare, precum boii tunisieni. Cei ce dezbăteau acolo au plecat convinşi că sunt cu capsa pusă şi am să-i scriu de rău în ziar. Ziceţi şi dvs.? Cum să scrii de rău despre oameni care, timp de mai mult de 60 de minute, ţi-au dat ocazia să te distrezi cu cerbul, bancomatul şi traseele alternative în lipsa unei dezbateri publice reale? N-ai cum. Una peste alta, concluzionând, spun că e bine că se face proiectul. Nu înţeleg însă de ce doamnele acelea de la Mediu, primarul şi doamna Trantea, dar şi eu până la urmă, a trebuit să asistăm la 60 de minute cu vorbe goale despre cerbi şi geografie doar pentru ca nişte oameni, care iau bani grei pe raportul ăla de mediu, să simuleze o dezbatere publică inexistentă?
Pentru istoria romanţată a Văii precizez că beneficiari ai raportului de impact asupra mediului au fost SC Irimat Cons SRL şi Hyder Consulting UK Ltd, documentul fiind elaborat de Florina Moţ şi Iuliana Geamăna. F. Moţ, cu domiciliul în Pantelimon (Ilfov), este înscrisă în Registrul Naţional al elaboratorilor de studii pentru protecţia mediului la poziţia nr. 335,  din anul 2010, comisia de înregistrare fiind condusă de dl. Marin Anton. Iuliana Geamăna e şi dumneaei în acelaşi registru, dar la poziţia nr. 259. Comisia de înregistrare a fost condusă de dl. Constantin Stelian Emil Moţ. Şi nu completez cu altceva, dar vă invit să citiţi numele anterioare şi să faceţi unele asocieri.
La final, am împărţit evaluatorilor de mediu câte o carte de vizită. Ce sens avea să citească azi toate ziarele, când pot citi cât sunt de frumoşi direct din acesta?
 
P.S.: Vă închipuiţi, oameni buni, ce bani încasează unii ca să bată câmpii, în scris şi/sau oral, despre cerbi şi trasee alternative inexistente? Eu cred că nu. Vom reveni.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (7 )

#1 Ungureanu01.03.2013,  00:18:12
La noi ca la nimeni si primari in greva foamei nai sa vezi
#2 bubu01.03.2013,  10:24:32
Sa anuntat de catre dunca in direct ca intra in greva foamei,dar ca si base cu demisia in 5 minute ,de sedintele de consiliu nu mai zic nu mai vine nimeni ne este scirba cind vedem fetele multora din acel consiliu ,sint doar pe interes se cearta intre ei si de adevaratul lor scop au uitat,ce se intimpla in CSM cu votam cu da sau cu nu se practica la scara mare in vestitul consiliu.Asteptam adevarate masuri din partea marionetei momirlanilor,si prima sa-si plateasca taxele si impozitele toti detinatori de mari suprafete de teren,sau daca esti MOMO esti scutit.Si mai asteptam o masura binevenita din partea aceleiasi marionete adica achizitionarea unui MARE LACAT PE CARE SA-L PUNA PE PRIMARIE.Voi reveni cu noi subiecte pe alta tema cum ar fi cine este secretarul primariei momentan pt ca daca am inteles eu bine un interimat nu poate fi mai mare de 6 luni, ai inteles marioneto punetiva in legalitate.
#3 Ciudat04.03.2013,  15:34:24
ironie in articol, numai cand il citesti te apuca rasul, apare ceva dupa aia altceva, haos... ati folosit cumva un reportofon? ca sa intelegem cap coada? Sper ca locuitorii de acolo sa scape de namoale si sa se faca ceva. Eu trec de 3 ori pe saptamana si e jalnic.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Din multele datorii ale Primăriei Aninoasa a rămas[..]
25.03.2014, 20:25   |    0 comentarii

În momentul de faţă, datoriile Aninoasei sunt de 53 de miliarde lei vechi, faţă de 92 miliarde lei cât însumau[..]

19.02.2014, 23:13   |    0 comentarii

Anul 2013 a adus şi lucruri bune la Aninoasa, semn că, dacă există voinţă şi spirit cetăţenesc, se pot îndrepta lucru[..]

19.02.2014, 23:12   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter