04.03.2013,  21:48:44 | 17 comentarii | 6311 vizualizari
Chiar ştergem cu buretele sau / Va răspunde cineva, în faţa legii, pentru managementul defectuos de la Spitalul Municipal Vulcan?
de Gheorghe OLTEANU

Pentru moment, Spitalul Municipal Vulcan a scăpat de pericolul de a-şi înceta activitatea, iar Primăria municipiului Vulcan de a-şi vedea blocate conturile de la bancă. Pericolul a fost îndepărtat nu datorită priceperii unuia sau altuia dintre cei care au în mâini destinele localităţii, ci mult mai simplu: apelând la banul public.

Ca întotdeauna
şi peste tot în ţara asta, şi la spitalul vulcănean oalele sparte de priceputa adusă, acum doi ani, să implementeze, cică, un management competent la unitatea spitalicească sunt plătite de către locuitorii oraşului. Asta, fiindcă este clar de acum, după ce a fost aprobat în şedinţa de consiliu de săptămâna trecută, creditul de peste 300.000 de lei, mai bine de trei miliarde de lei din cei bătrâni, la care s-a înhămat primăria, va fi achitat, cu dobânzi cu tot, de către contribuabilii vulcăneni. Pe care Casa de Asigurări de Sănătate nu-i iartă nicidecum în caz că uită de asigurări.
 
Suma pomenită
nu reprezintă totalitatea datoriilor pe care le are spitalul, ci doar arieratele unor facturi neachitate la timp. Şi, fiindcă a venit vorba despre datorii, dacă vreţi să ştiţi, acestea se cifrează undeva în jurul sumei de 12 miliarde de lei vechi. Împrumutul acesta era necesar - a explicat primarul Gheorghe Ile -, pentru a contracara efectele negative care ar fi decurs din neplata ariera­telor. Era clar că spitalul nu putea achita arieratele înregistrate până la data de 1 ianuarie 2013 în termenul prevăzut de lege, adică până în prima zi a lunii martie 2013. Şi, cum raportările financiar contabile ale spitalului se centralizează la nivelul unităţii administrativ teritoriale, adică la primărie (iată încă un semn de întrebare: cum de, în acest caz, nu se ştia de situaţia financiară dezastruoasă în care a fost adus spitalul?), începând cu data de 1 aprilie 2013 - nicio legătură cu ziua păcălelilor - s-ar fi sistat alimentarea bugetului local atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetelor de stat. O sperietoare plasată de curând de către art.1, alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2013.
 
Să zicem că
arieratele acestea se vor plăti. La fel cum se va proceda, probabil, şi cu cele care vor decurge din facturile neachitate al căror termen de plată nu a trecut încă. Dar să nu uităm datoriile în sine, care sunt grosul. Să zicem, apoi, că manageriatul spitalului a fost încredin­ţat altei persoane şi să mai zicem că fosta şi-a dat demisia. Dar mă întreb - şi, uitându-mă la comentariile de pe net, văd că şi alţi vulcăneni judecă la fel - este corect ca totul să se termine doar cu acest happy-end? Adică vii, forezi adânc în bugetul financiar al spitalului, extragi sute de milioane pe care ţi le pui la salariu, îi mai favorizezi, la fel, niţel şi pe alţii, iar apoi îţi iei tălpăşiţa fără să fii tras la răspundere? Mă întreb asta, fiindcă un caz similar, semnalat tot de către ZVJ, s-a petrecut în urmă cu câţiva ani la CS Vulcan.
 
Nu ştiu care au
fost legăturile invizibile dintre doamna dr. Mariana Mateescu şi vârful Primăriei municipiului Vulcan, dar chiar că se va lăsa cu un mare semn de întrebare dacă fostul manager al spitalului nu va răspunde, conform legii, pentru dezastrul financiar pe care l-a lăsat în urma sa. Chiar şi asistentele medicale de la Vulcan îşi amintesc şi vorbesc cum Spitalul Municipal Lupeni - pe care aceeaşi doamnă l-a părăsit după ce i-ar fi tras o gaură de trei miliarde, parcă - a dat-o în judecată, iar jurista cu care competenta manageră s-ar fi combinat s-ar fi ales cu condamnare. Repet. Va ieşi cu un mare semn de întrebare, fiindcă nu-i poţi duce de nas chiar pe toţi vulcănenii, dacă vinovatul (sau vinovaţii) nu-şi va plăti pagubele făcute şi nimeni nu va fi tras la răspundere pentru vidul financiar creat la Spitalul Municipal Vulcan.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (17 )

#1 vulcanean04.03.2013,  22:27:05
Domnule Olteanu, felicitari inca o data pentru informarea corecta a CONTRIBUABILILOR, care , desigur platesc oalele sparte - a se vedea gaurile lasa-te de adevaratii manageri- pusi acol-o sa faca un lucru bun, pe cind ei fac totul vraiste si platim tot noi, platitori de taxe si impozite, adica prostii. Poate, spun doar POATE - traim totusi in Romania si la noi orice e posibil - organele abilitate o vor intreba pe doamna fosta menager CUM DE S-A AJUNS IN ACEASTA SITUATIE incit primaria trebuie sa faca un alt imprumut, la care v-a plati dobinzi pentru a plati INCOMPETENTA. POATE, mai exista organe de control in aceasta tara care nu executa doar comenzi politice
#2 vasile04.03.2013,  23:08:58
1.mai nea oltene, din dorinta de a da in dr. mateescu ai scapari de logica; esti derutant omule. citez: Ca întotdeauna şi peste tot în ţara asta, şi la spitalul vulcănean oalele sparte de priceputa adusă, acum doi ani, să implementeze, cică, un management competent la unitatea spitalicească sunt plătite de către locuitorii oraşului. n-am priceput, si te rog sa fii mai explicit: spui ca in toata tara si ca intodeauna....bla,bla...si la vulcan...adica ori in toata tara e la fel si atunci nu mai vorbim de nepriceperea dr mateescu in a manageria, ori dr mateescu a fost manager in toate spitalele din tara si pe toate le-a bagat in faliment. fii mai clar, te rog. 2. citez: iar jurista cu care competenta manageră s-ar fi combinat s-ar fi ales cu condamnare. exagerezi, dai informatii false, mai pe slea minti ca sa ..ce? ca sa demonstrezi inca o data ca esti in slujba usl-ului, d-ta fiind un comunist irecuperabil. 1 respectiva a facut stiinte juridice, respectiv fac de drept dar este avocata, nu jurista, 2, respectiva a facut puscarie pentru alte fapte, fapte care n-au nicio legatura cu contracul ei cu spit lupeni, respectiv dr mateescu...tragi tu asa o smetie cu mantinela, ca sa accentuezi, ce? daca te da in judecata ca ai spus ca jurista s-a ales cu o condamnare de pe urma afacerilor oneroase cu dr mateescu cat au colaborat la lupeni, ce ar fi? restul e implutura si n-are rost sa mai comentez; nu -s cum te tine catalin docea la redactie...faci ziarul de ras...nu te uit ce articole libidinoase ai scris la adresa fam resmerita si usl-ului, chiar daca c. docea a incercat sa-ti ia apararea sub motiv ca acele articole erau platite..campanie electorala...campania a trecut, banii ti i-ai luat, i-ai si cheltuit, usl-ul tot castiga, dar a ramas pe tine jegul moral , asta nu se spala niciodata si nu trece nici cu bani nici cu nimic... P.S. stiu ca nu dai drumul la comentarii nefavorabile asa ca iti spun ca, daca nu apare il postez la alte articole din ziar, cu specificatia: in contul lui ghe.olteanu la articolul...bla,bla,bla..
#3 BOLNAVUL INCHIPUIT04.03.2013,  23:11:14
CONSILIUL DE ADMINISTRATIE???CANDEA,SIMION,ILYES ECATERINA..... CONTINUATI CU ALTE NUME!!!
#4 vasile04.03.2013,  23:23:47
vulcanene, e vraiste-n capul tau; gramatica da pe afara, logica la fel, singurul lucru bun la tie e ca esti perseverent..numa ca tu perseverezi in prostie...nu zic de cratime , virgule si alte alea, iti dau ,totusi,2 exemple:1.fractura de logica:)):)) gauri lasate de adevaratii manageri; pai ori sunt adevarati manageri si nu fac gauri, ori sunt pseudo-manageri si fac gauri..cum e? 2. sa te invat ceva vulcanene si precis n-ai sa mai uiti:va.. se foloseste la trecut si se scrie despartit. exemple: v-a spus, v-a atentionat, v-a furat. si se scrie impreunat la viitor; exemple: va veni,va cere, va vorbi.. acest va nu are alte forme..ai priceput? sper sa nu mai gresesti..astept sa dai o bere, chiar daca ai reminiscente comuniste..:))
#5 Shoric105.03.2013,  00:47:45
de buretzi niciodata nu a dus lipsa Romania , si asta este principala nenorocire a tarii noastre . de 23 de ani se tot sterg cu buretele toate furtisagurile si jmecherile financiare , toti responsbilii au fost si sunt bine mersi . ei raspund doar in fatza marii adunari nationale a partidului. TRAIASCA PARTIDU`
#6 prostan05.03.2013,  02:14:17
Chiar ma intreb,oare in tot acest timp chiar nimeni nu a vazut,nimeni nu a verificat ce se petrece la spitalul Vulcan,oare numai cand s-a ajuns in situatia asta s-a observat? De salariile ,,decente"ale managerului s-a stiut nimeni,au fost la secret statele de plata? D-na Mateescu a plecat si noi bine mersi si noi ceteatenii platim oalele sparte,elefantii astia de la primarie ce drac fac? Elefantul sef n-are nimic de zis?sau in cazul asta nu-i doctor?!
#7 gioco di mano05.03.2013,  07:16:38
mai taie din ele...dale dracuu...
#8 cioacă05.03.2013,  09:41:51
consiliul de administraţie e numai de formă fără prerogative de a lua decizi---
#9 stefan05.03.2013,  10:24:57
mateescu mariana e o spagara,mincinoasa si infatuata. la Lupeni a furat de a rupt,din casierie, cu avocata inchisa, angajari de femei de serviciu pe bani grei. luati odata masuri cu spagara asta,vedeti ce avere colosala are!dusa si adusa cu masina din lupeni la vulcan,salariu de sute de milioane,primaria Vulcan a tinut pe banii ei acest spital!
#10 Catalin Docea05.03.2013,  13:13:53
Pentru #2 - vasile. Cuvintele din mesajul dvs. nu va fac deloc cinste, iar daca doriti sa mai transmiteti asemenea mesaje o puteti face, linistit, la orice alt ziar.
#11 Gyuri05.03.2013,  15:18:06
Ce-ti iesi asa din pepeni, mai, Vasile? Daca nu-ti place de Olteanu, nu-l mai citi, vere! Eu am impresia ca esti un ofticos, asta esti!
#12 vasile05.03.2013,  17:32:50
mai gyuri, nu-s ofticos mai, si nu tin partea nimanui, dar ghe olteanu prea exagereaza si nu stiu de ce. fiindca i-am promis d-ului Docea ca ma port frumos iti spun si tie ca nu inteleg de ce d-ul olteanu nu e impartial si nu prezinta faptele asa la rece, fara patima, patos si pe ici pe colo cu neadevaruri; ofticos , de ce si pentru ce? imi place corectitudinea, atat. mi-am esit din pepeni fiindca n-am citit un singur articol impartial al d-ului olteanu. d-ul olteanu e formator de opinie iar daca nu e echidistant poate influenta oamenii dupa umorile d-lui si nu cred ca este corect. d-lui trebuie sa prezinte faptele asa cum sunt iar concluziile le tragem noi. asa vad eu un ziarist impartial si neinregimentat politic asa cum se pretinde si cred ca este acest ziar.
#13 OANA05.03.2013,  18:57:47
Toata stima si consideratia pt. d-na doctor MATEESCU,bine pregatita profesional,medic pediatru extraordinar care nu se compara cu nici un alt medic pediatru(de familie).ca manager,cred ca nu a fost lasata sa-si faca treaba de alti medici din spital!poate ii doreau locul!
#14 gore 05.03.2013,  20:15:12
ORGANELE DE DECIZIE IN CADRUL ACESTUI SPITAL SPRIJINA INCONTINUARE INCOMPETENTA PE SEAMA CONTRIBUABILULUI...DE CE TREBUIE NUMIRRI POLITICE ,SI NU CONCURSURI ADEVARATE PENTRU OCUPAREA UNOR POSTURI PE BANI CELOR MULTI??????CINE PLATESTE???CINE NUMESTE!!!!!!.
#15 coco06.03.2013,  09:36:08
BRAVO OANA , BINE AI ZIS . CUM A PUTUT FI DETRONATA O ASEMENEA VALOARE ? MA MIR CA CEI DE LA MINISTERUL SANATATII NU II GASESC UN LOC LA BUCURESTI . A FACUT TREABA BUNA LA LUPENI , PANA ACUM CATEVA ZILE LA VULCAN, ACUM CE URMEAZA ?PROPUN SA FACI UN FAN CLUB MATEESCU .HAI PA !
#16 omu06.03.2013,  23:36:57
mai terminati cu comentariile astea stupide si asa nu se va schimba nimic la acest spital.vor fi spagi in continuare,vor fi datorii mereu,si cei loviti vor fi tot muncitorii de rand. hai pa!!!
#17 GOGU06.03.2013,  23:58:39
DATORIILE NU SE POT STERGE NUMAI DACA PLATESC PENAL TOTI CEI VINOVATI DE RUINAREA ACESTUI SPITAL!!!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
La mai puţin după miezul nopţii de joi spre vineri, pe poarta casei primarului Gheorghe Ile, aflată pe drumul spre Pasul V&aci[..]
12.06.2015, 08:00   |    8 comentarii
Astăzi e o zi măreaţă pentru pesediştii din Vulcan. Spre orele serii, de la şapte încolo, ei şi-l vor alege pe acela [..]
03.06.2015, 22:41   |    6 comentarii
Cotidianul nostru a intrat în posesia unor informaţii, absolut veridice, confirmate şi de documente de uz intern de la Pri[..]
02.06.2015, 18:41   |    6 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter