04.03.2013,  21:57:15 | 11 comentarii | 1365 vizualizari
Primăria municipiului Lupeni a inventat licitaţia cu câştigător antecunoscut
de Cătălin DOCEA

Încă o procedură de achiziţie publică, anunţată la începutul acestui an de către Primăria municipiului Lupeni, denotă faptul că primarul Cornel Resmeriţă este efectiv decis să ofere cadou unor societăţii private domeniul schiabil din masivul Straja.

Pentru analiza acestei situaţii, chiar demnă de atenţia procurorilor anticorupţie, cazul investiţiilor în domeniile schiabile din zona Văii Jiului trebuie văzut în ansamblu.
Sunt deja câţiva ani de la demararea procedurilor de achiziţie pentru investiţii masive în primul domeniul schiabil, Parâng. Orice ochi de nespecialist a putut observa că, după prima procedură organizată de Primăria municipiului Petroşani, mai multe societăţi comerciale s-au contestat reciproc, pentru o vreme, întârziind începerea lucrărilor.
Cineva, o minte luminată, a avut o idee sclipitoare pentru grupul respectiv de firme, dar păguboasă pentru bugetul statului. Dacă firmele de care vorbim ar fi continuat să se conteste, să prelungească procese inutile prin instanţe, demararea lucrărilor ar fi întârziat foarte mult. Mai mult decât atât, existenţa concurenţei ar fi făcut ca preţul de atribuire a contractului să scadă. Drept urmare, ca printr-un miracol, firmele au lăsat ranchiuna la o parte şi, din concurente, au devenit partenere. Iar parteneriatul ăsta a apărut a fi atât de bun încât a fost aplicat, copiat la indigo, şi la contractele pentru lucrările din Pasul Vâlcan şi Straja. O analiză pertinentă a procedurilor de atribuire pentru cele trei domenii schiabile duce lesne la concluzia că acestea au urmat un plan bine stabilit.
Din când în când, edilii din Petroşani, Vulcan şi Lupeni mulţumeau public ex-ministrului Elena Udrea pentru preocuparea de care dădea dovadă decontând în ritm alert lucrările pentru domeniile schiabile din Valea Jiului. Primarii n-au fost însă decât nişte pioni în tot acest mecanism, relaţiile la nivel ministerial fiind create şi întreţinute direct de firmele interesate.
Mai apoi, lanţul de iubire cu Elena Udrea s-a rupt şi tabloul minunat al deconturilor ce soseau în ritm decent s-a stricat. Era lesne de dedus faptul că trebuia găsită o soluţie. Constructorii au avansat cu lucrările foarte mult, pe banii lor, iar asta le-a provocat mari deservicii. Atunci a apărut din nou o minte luminată, poate aceeaşi de la începutul acestui articol, care a adus ideea salvatoare: domeniul schiabil din Straja să revină în administrarea Termogaz Company SA Haţeg, cel din Parâng să revină celor de la Krantz Eurocenter SRL Piteşti. Cei de la Acomin – Quasar (care au avut mari greutăţi financiare pe fondul nedecontării lucrărilor) s-au retras spre Transalpina Ski Resort. Chiar dacă firmele implicate vor ignora subiectul, sau vor spune că era singura soluţie pentru a fi recompensate pentru pierderile suferite, orice ochi avizat vede că totul seamănă a împărţeală. Iar timpul, cel care le coace pe toate, va dovedi dacă este sau nu aşa.
Revenim acum la procedura anunţată de Primăria municipiului Lupeni la începutul acestui an şi vă reamintim greutăţile financiare întâmpinate de administraţia publică locală, rezumate eficient, credem, în ediţia de ieri a cotidianului nostru.
Plecând de la dificultăţile financiare înregistrate de administraţia publică locală (generate, este evident, de managementul defectuos al primarului Cornel Resmeriţă şi al apropiaţilor săi), s-a ajuns la concluzia că – după ce gondola a fost plasată unei firme private, deşi foarte bine putea fi adminis­trată de o societate a primăriei, fără a fi analizată pertinent oferta cea mai avantajoasă pentru municipalitate – soluţia salvatoarea pentru masivul Straja nu poate fi decât concesionarea lucrărilor pentru telescaunul T3, restaurantul panoramic Vf. Mutu şi moder­nizarea spaţiilor de cazare pe amplasamentul cabanei vechi Straja.
Teoretic, orice societate sau asociere de societăţi – care dovedea forţa financiară, logistică şi de personal necesară – putea veni pentru a prelua acest contract, estimat la 81.843.400 lei noi, plus TVA. Numai că aici au intervenit oamenii de nădejde ai primarului Resmeriţă. Care, între altele, au solicitat ca ofertanţii să facă dovadă unei experienţe minime necesare, astfel: pentru proiectare - minim un contract prestat în ultimii 3 ani (nov. 2009 - nov. 2012), care să cuprindă cel puţin proiectarea unui telescaun debraiabil, un contract prestat în ultimii 3 ani (sept. 2009 - sept. 2012) pentru construcţii civile, pentru execuţie - minim un contract în valoare de cel putin 21.000.000 lei, executat în ultimii 5 ani (nov. 2007 - nov. 2012), care să cuprindă cel puţin achiziţia şi montarea unui telescaun debraiabil, un contract de construcţii civile executat în ultimii 5 ani de complexitatea lucrăilor propuse în contract. 
Să ne uităm puţin în jur şi să ne întrebăm cine, oare, a proiectat şi montat în ultimii 5 (ani) un telescaun debraiabil (adică ale cărui scaune, în perioada de staţionare, pot fi detaşate şi parcate)? Şi răspunsul, pentru că ne-am uitat în jur, e foarte simplu: exact asocierea de firme care a câştigat primul contract pentru domeniul schiabil. Şi care, în Straja, a montat deja un telescaun debraiabil. Telescaun ce poate fi văzut fizic în staţiune, fotografiat în imaginea ce însoţeşte acest articol (fiind preluată de pe pagina oficială a staţiunii Straja, rebranduită Wolvesland), sau notat cu nr. VIII pe orice hartă a domeniului schiabil Straja.
Sigur că documentaţia pusă la dispoziţie de gaşca lui Lupaşcu nu spune şi ce culoare trebuie să aibă viitorul telescaun. În rest, primăria Primăria municipiului Lupeni s-a asigurat că a inventat licitaţia cu câştigător antecunoscut. Vom reveni.
 
Comexim R nu doreşte să preia exploatarea telegondolei din Straja
Urmare a publicării în ediţia de ieri a cotidianului nostru a unui articol privitor la operarea telegondolei din Straja, omul de afaceri Emil Părău a dorit să facă o serie de precizări. Acesta a confirmat faptul că a intenţionat să preia în administrare gondola, făcând chiar o propunere în acest sens pe adresa administraţiei locale. S-a ajuns chiar în faza în care contractul trebuia să fie semnat. După ce în presa locală un alt investitor a susţinut că poate oferi condiţii mai bune decât cele înaintate de către Emil Părău şi firma acestuia, propunerea domnului Părău nu s-a mai materia­lizat, nemaifiind invitat să semneze contractul. Ulterior, iar această precizare aparţine redacţiei, un alt contract a fost încheiat, dar nu cu firma domnului Părău şi nici cu cea a celuilalt investitor, care propusese condiţii aparent mai avantajoase.
Întrucât societatea sa deţine personal calificat, dl. Părău a fost contactat de societatea care a încheiat contractul de asociere în participaţiune cu municipiul Lupeni pentru a pune la dispoziţia acesteia personal specializat. Asta s-a şi întâmplat, a ţinut să precizeze dl. Părău, dar la un preţ ce acoperă doar salariile personalului specializat. La acest moment, a mai arătat dl. Părău, când există deja un contract pentru operarea telegondolei spre Straja, societatea sa nu mai este interesată de această oportunitate.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (11 )

#1 vasile04.03.2013,  23:35:12
habar n-am care e relatia lui parau cu resmerita si de faptul ca resmerita n-a mai dat pe la primarie, cica ar fi bolnav( ca personajul lui Moliere.. Le Malade imaginaire), dar ce stiu sigur e ca acum 3 zile la botezul nepotului lui parau, d-na parau dansa cu resmerita iar milu parau dansa cu d-na resmerita..ciudate relatii si plini de fariseism oamenii...o tempora, o mores..:))
#2 Shoric05.03.2013,  01:25:51
o , daaa .. toate telegondolele si modernizarea bulevardelor au fost facute la initiativa primariilor cu a lor vajnici si buni "city manageri" , firmele de partid care au castigat licitatiile au fost pe bune si cele mai competente (de aia pavelele de pe bulevardul din Vulcan zboara si jgeaburile de pe mijloc sunt doar de prost gust si nefunctionale), cat despre telegondole cine si cum le exploateaza ramane ca la noi la romani , sportu` national ...datu` la gioale.
#3 Lovin05.03.2013,  07:36:35
Iarna trece sa vedem cine o sa continuie lucrarile???pana acuma s-au frecat pe maini de bucurie la banii care curgeau de la Telegondola, Statiunea nu are apa asta nu spune nimenea,canalizare ioc,drumul si parcarile varza la cele care sunt,bani sa-u facut cu gramada si din parcari,transport,etc !!!
#4 antistraja05.03.2013,  08:15:21
Mai da nu le mai ajung afacerile la unii .vor cat mai mult pentru un turism bolvav pentru cetateni si fff bogat pentru casele amarate de vacanta ale unora.Orasul duhneste a putoare ,Masivul straja a ajuns la fel doar ca e acoperit cu zapada..Seamana cu un tort de cacat cu glazura pe care pui o lumanare aniversara.Halal conducere dar ce le pasa lor sa curga banii si restul peste 4 ani ....doar pe lista...
#5 vasile05.03.2013,  11:36:46
d-le Docea, fa, d-le, ceva cu acest ghe. olteanu. asta da drumul numai la comentariile care au aceeasi linie cu articolul lui. nu accepta nicio critica, nici un comentariu care nu e deacord cu cele scrise de el, sau cu exagerarile lui.daca sustii libertatea de opinie, daca acea opinie nu e jignitoare ar trebui sa aiba acces la postare, altfel articolul nu-si mai are rostul ,iar valoare articolului scade daca nu are si feed-back-ul de la cititori.
#6 Catalin Docea05.03.2013,  13:10:59
Dl. Olteanu nu are posibilitatea sa dea sau sa nu dea drumul unui comentariu. Din cate am verificat, comentariile dvs. au fost publicate. Tineti insa cont ca publicarea lor nu se face imediat pentru simplul motiv ca nu sta cineva online 24 din 24 pentru a le aproba, ci lista celor transmise de catre cititori se verifica si se aproba periodic.
#7 vasile05.03.2013,  13:31:38
e ok d-le docea; imi fac mea culpa, apropos de d-ul olteanu. asa e, am exagerat si poate am jignit. promit sa nu se mai intample fiindca chiar citesc zvj. referitor la aparitia postarilor mele acum s-au facut, probabil la interventia dvs. pana acum 1 h nu erau, va rog sa ma credeti pe cuvant. totusi legat de subiectul d-lui olteanu cu spitalul vulcan, cam am dreptate, iar d-ul olteanu e departe de a fi impartial..
#8 Catalin Docea05.03.2013,  13:33:29
Ca sa incheiem polemica, va lamuresc tot eu. Acum o ora nu erau publicate postarile dvs pentru ca nu se uitase nimeni inca peste ele sa le aprobe. Dl. Olteanu, si nici un alt redactor, NU are acces la interfata de administrare a site-ului.
#9 X05.03.2013,  20:29:04
dle docea.deveniti incet dar sigur tovaras!
#10 Catalin Docea05.03.2013,  21:01:21
Pentru #9 - X. Ai vorbit si dumneata... mai bine crosetai ceva in timpul ala. Daca si eu, la varsta si mentalitatea mea, devin tovaras...
#11 Talibanu08.03.2013,  23:41:04
Asta e un razboi cam mare pentru tine Docea, dupa cum vezi, si la Parau ii e frica de gardeeni. Daca vrei sa faci un bine comunitatii, aduna-ti toate articolele referitoare la razmerita si trimite-i-le lu Silviu Manastire. De la Bucuresti se aude altfel. Au ecou....


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

La conferinţa de presă susţinută în urmă cu trei săptămâni de deputatul Cristian Resmeriţă, acesta a făcut cu[..]

04.08.2015, 14:54   |    5 comentarii
Octavian Damian este poliţist local la Primăria municipiului Vulcan. Se achită atât de îndatoririle de serviciu, c&[..]
22.07.2015, 23:43   |    1 comentarii
Ca urmare a implicării personale a deputatului Cristian Resmeriţă, Primăria municipiului Lupeni a întocmit documentaţia pentru orga[..]
13.07.2015, 21:49   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter