23.09.2008,  12:20:29 | 0 comentarii | 313 vizualizari
Zile grele, pentru taximetriştii-pirat / 12 zile. 43 de amenzi. Total - 252.000 de lei
de Corneliu BRAN

 Petroşaniul amendeazã şi Petrila încaseazã. Sã fie primit!

“S-au supãrat cã i-am amendat şi apoi, pe furiş, mi-au spart geamurile BMW-ului cu doi bolovani…”.
 
Dacã pânã acum subiectul “taxi­me­triştii piraţi” a tot fost mediatizat prin presã, fãrã prea multe rezolvãri clare, cu excepţia amenzilor acordate, pe zi ce trece, subiectul devine tot mai interesant.
Dorind sã punã capãt taximetriei ilegale de pe raza municipiului Petroşani, la ordinul expres al primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, angajaţii primãriei, din cadrul Compartimentului “Transport Public”, încep sã aibã probleme. Dacã funcţionarii respectivi s-au obişnuit cu înjurãturile celor amendaţi, ba chiar şi cu ameninţãrile de genul “când te prind îţi muşc urechea…”, sau multe altele, nu se pot împãca cu ideea cã atât ei, sau familiile lor, ar putea sã fie agresaţi de nişte oameni fãrã scrupule, care au fãcut din pirateria taximetristã o meserie în toatã regula. Dar, de ce spunem asta? Deoarece sãptãmâna trecutã, un inspector din primãrie s-a trezit cu doi bolovani în maşinã, aceasta fiind parcatã chiar în buricul târgului, la doi paşi de Poliţia municipiului Petroşani, pe strada Avram Iancu, lângã terenul de sport.
“Maşina, un model BMW, o am de mai mulţi ani. Dacã nu greşesc, cam de cinci ani o parchez tot acolo, fãrã sã fie niciodatã probleme. Sãptãmâna trecutã, în noaptea de 17/18 septembrie 2008, aceasta a rãmas fãrã geamuri, deoa­rece cineva le-a spart, cu doi bolovani. Dimineaţa am gãsit-o cu bolovanii în ea. Am anunţat poliţia de acest eveniment, care a şi început cercetãrile. Sigur, acest incident se aflã în legãturã cu controalele efectuate de noi la taximetriştii care circulã ilegal prin Petroşani. Existã şi un cerc de suspecţi. Eu chiar cred cã este vorba de un individ care stã pe Pãcii şi care face piraterie de acest gen. De fapt, asta este ocupaţia lui acum. 
L-am amendat şi,  probabil, s-a rãzbunat pe furiş... Sper ca poliţia sã facã luminã în acest caz”, ne-a declarat pãgubaşul, Cristian Kalman, referent în cadrul Biroului “Compartiment Transport” din Primãria municipiului Petroşani.
Dacã lucrurile au ajuns deja la stadiul “intimidare”, probabil cã nu va mai curge multã apã pe Maleia şi angajaţii de la Transport vor pãţi lucruri mai grave, de genul agresiunilor fizice! De aceea, aceştia ar cam trebui protejaţi, pentru cã în aceste condiţii, oamenii nu vor mai putea sã-şi facã treaba. 
 
Amenzi record de care beneficiazã… oraşul Petrila
Ca sã vedeţi de unde vine supãrarea unor taximetrişti certaţi cu legea, doar în intervalul 1-12 septembrie 2008, angajaţii Compartimentului “Transport” au aplicat amenzi unui numãr destul de mare de aşa-zişi “piraţi”… Este vorba de o sumã substanţialã, de 152.000 de lei, pentru persoanele fizice şi 100.000 de lei firmelor care fac activitate ilegalã de taxi în Petroşani. Consilierul Mircea Borca, din cadrul biroului “Transport”, ne-a declarat: “29 de amenzi au fost cuprin­se între 1.000 şi 5.000 de lei. Au fost date şi 10 amenzi între 50-100 de lei, douã amenzi între 500-1.000 de lei şi douã, la douã firme, între 25.000-50.000 de lei. Deci, un total de 43 de amenzi în doar 12 zile. Suma totalã este de 252.000 de lei!”.
Toate ca toate, numai cã, culmea, aceste amenzi nu vor intra cu totul în conturile bugetului local petroşe­nean… Oraşul Petrila va fi ma­rele beneficiar al acestor amenzi! Solicitãm, mai în glumã, mai în serios, ca la sfârşitul anului, primarul Ilie Pãducel sã-i premieze pe cei patru angajaţi ai biroului “Transport” din Primãria… Petroşani. Deoarece aceştia îi umflã bugetul cu sume importante de bani! Lãsând gluma la o parte, din decla­raţia inspectorului Sorin Bolo­loi veţi vedea de ce se întâmplã aşa: “Noi îi amendãm pe piraţii din taximetrie pe baza articolului 52, aliniatul 3, litera “v”, din Legea 38/2003, care specificã clar despre “efectuarea de curse în afara loca­litãţii de autorizare. La fel, sunt paragrafe clare şi în Legea 265/2007, care completeazã şi îmbu­nãtãţeşte Legea 38. Amenzile sunt destul de mari, pornesc de la 100 de lei şi se terminã la 50.000 de lei. Dânşii au posibilitatea sã plãteascã în 48 de ore jumãtate din mini­mul amenzii. De exemplu, cei care primesc amendã între 500-1.000 de lei, pot plãti doar 250 de lei în 48 de ore. Dacã nu plãtesc în 48 de ore şi nici nu fac contestaţie, atunci plãtesc maximul amenzii, în exemplul dat, 1.000 de lei. Amenzile plãtite în 48 de ore, sau cele plãtite de bunãvoie, chiar maximul, intrã la bugetul local din Petroşani, prin Trezorerie, indiferent unde are domiciliul cel în cauzã. Cei care nu plãtesc, vor intra în executare silitã şi vor plãti acolo unde au adresa pe buletin. În cazul de faţã, cum marea majoritate a taxi­me­triştilor pirat au domiciliul stabil în Petrila şi cum foarte mulţi dintre dânşii aleg sã nu plãteascã, este clar, dupã executarea silitã, banii vor intra în bugetul Primãriei… Petrila. Mulţi dintre dânşii susţin cã dacã le dãm amendã nu se întâmplã nimic dacã nu o plãtesc. Se bazeazã pe asta şi ne dau exemple de indivizi care nu au plãtit amenda luatã nici de acum 3-4 ani!”. 
Cum alte comentarii sunt de prisos, lãsãm organele în drept sã vorbeascã, prin fapte acoperite de lege. Nu ar fi exclus însã sã nu se întâmple mare lucru nici de data aceasta… 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter