23.09.2008,  12:31:36 | 0 comentarii | 333 vizualizari
Ieri, în Consiliul local Petroşani / Şedinţa extraordinarã furtunoasã şi, relativ, degeaba
de Cristian ANGHEL

Şedinţa extraordinarã a Con­si­liului Local Petroşani de ieri a avut trei puncte pe ordi­nea de zi, respectiv alocarea sumei de 45.000 lei pentru a sãrbãtorii Ziua Interna­ţionalã a Vârst­nicilor, 10.000 de lei pentru Ziua Învãţãtorului şi diverse.

Deşi cele douã proiecte au trecut cu bine de furcile caudine ale consilierilor PNL şi PSD, acestea au fost îndelung dezbãtute. Modul de întocmire a proiectelor de hotãrâri se pare cã dã bãtãi de cap celor obişnuiţi doar sã „trânteascã” pe o bucatã de hârtie o idee, uneori lãudabilã. Dar când lucrezi cu banul public, exigenţa tuturor consilierilor ar  trebui sã fie la cote maxime. Şedinţa a fost furtunoasã, dar… degeaba. În primul rând,  pentru alocarea acestor bani nu a existat un calcul estimativ al cheltuielilor pe persoane, pe spectacole şi tot ce implicã o asemenea manifestare. 
 
Ce controlãm dacã nu existã o regulã?
Cel care a explicat, din nou, cum se procedeazã în mod corect pentru ca apoi sã ai şi pârghia de control a fost Petre Drãgoescu, consilier PNL. „Ar fi fost bine sã facem un deviz estimativ, apoi sã aruncãm suma. Nu cum au fost acţiunile “micul enoriaş” sau Zilele Petroşaniului când dãm cu totul şi cu totul altã conotaţie acestor acţiuni, când s-a fãcut de fapt campanie electoralã. Aţi spus cã putem controla cum se vor cheltui aceşti bani. Ce controlez dacã nu am stabilit pe ce îi cheltuim? Am o reticenţã în a da vot favorabil acestui proiect”, a declarat Drãgoescu. Şi consilierul PSD, Haralambie Vochi­ţoiu, a avut de comentat. „În desfãşurarea oricãrei manifestãri sã existe o regulã. Câte partide sunt în acest consiliu, sã ia cuvântul câte un consilier din fiecare. În municipiul Petroşani s-a fãcut campanie electoralã pe bani publicii. Şi-a fãcut campanie PD-L. În ziarul Mesagerul se face campanie PD-L-ului, ceea ce nu este legal. Dacã se va aproba aceastã sumã pentru vârstnici sã aibã loc trei luãri de cuvânt, PDL, PNL şi PSD, adicã cei care sunt în consiliu”, a precizat Vochiţoiu.  Cu aceastã idee au fost de acord Florin Mârza şi Valeriu Butulescu, consilieri PD-L. 
 
„Demnitarii” Stoica şi Ile
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a dorit sã clarifice acest lucru şi a început prin a da exemple Haţegul, unde liberalii din judeţ au urcat pe scenã, Uricaniul - unde pe scenã a urcat candidatul pe zona de vest, precizând cã acest lucru este legal şi nu este campanie electoralã. „La fel de adevãrat este cã dacã veneau la Petroşani şi alţi deputaţi PSD, PNL, PRM sau UDMR şi ar fi vrut sã vorbeascã pe scenã, cu siguranţã ar fi fost lãsaţi sã vorbeascã. Nu cred cã a fost un demnitar de stat şi sã vrea sã ia cuvântul şi sã nu poatã. Nu am niciun fel de pro­ble­mã sã vorbeascã consilierii celor trei partide din Consiliul local”, a declarat primarul Petroşaniului. Cât priveşte cheltuirea sumelor alocate fãrã un deviz estimativ, Tiberiu Iacob- Ridzi s-a arãtat iritat, spunând cã executivul rãspunde pentru cheltuirea banilor care vor fi decontaţi. În acest moment, Petre Drãgoescu a sãrit ca ars: „Ce sã înţelegem? Vreţi sã ne punem o pungã pe cap sã nu mai vedem nimic din ce faceţi?” Drãgoescu ne-a spus ulterior la ce s-a referit. Era vorba de „demnitarii” din Valea Jiului care au urcat pe scenã şi şi-au fãcut campanie electoralã pe banii petroşãnenilor, respectiv PDL-iştii Angela Stoica şi Gheorghe Ile.
Oricum, opoziţia a fost de­gea­ba în Consiliul Local Petro­şani. În loc sã amâne şedinţa pe a doua zi pentru a da rãgaz lucrãtorilor din primãrie sã facã un deviz al cheltuielilor pentru cele douã evenimente, cu marja de eroare aferentã, consilierii au votat cele douã proiecte, spunând toţi cã este pentru ultima datã. A existat doar o abţinere. 
Vorba consilierului Ioan Unguraş: „la toţi n-i greu”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter