05.03.2013,  21:25:53 | 7 comentarii | 1197 vizualizari
Un petrilean aşteaptă, de luni de zile, plata despăgubirilor pentru o locuinţă asigurată. Iar plata, am aflat noi, nu va mai veni vreodată...
de Cătălin DOCEA

La Petrila, familia Marin deţine mai multe locuinţe, imobile asigurate la Groupama Asigurări SA. Asigurările sunt mai vechi, fiind prelungite anual. Până anul trecut, proprietarii nu au reclamat vreodată daune şi nu au solicitat des­păgubiri în conformitate cu prevederile contractuale.

Trebuie spus, încă de la început, că – la încheierea asigurărilor – reprezentanţii  Groupama Asigurări SA nu au ţinut cont de faptul că locuinţele asigurate, în special cea asupra căreia facem referire acum, situată pe strada 22 Decembrie 2/1, fac parte din imobile aflate într-o stare avansată de degradare. În luna decembrie 2012, asiguratul a solicitat despăgubiri fundamentate pe faptul că există infiltraţii ce se întind pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp, locuinţa necesitând reparaţii. Sigur că, dacă un reprezentant de la asigurări ar fi verificat în prealabil situaţia concretă a blocului, un imobil degradat, ar fi conştientizat acest risc şi, mai mult ca sigur, ar fi refuzat încheierea poliţei sau (ţinând cont de riscurile generate de infiltraţii) ar fi fost posibilă încheierea unei asigurări la un tarif anual mult mai mare.
După ce daunele reclamate au fost verificate personal de reprezentanţii teritoriali ai Groupama Asigurări SA (structura de analiză a daunelor funcţionând, fireşte, separat de cea care întocmeşte efectiv poliţele de asigurare), asiguratul a fost înştiinţat telefonic (la apelul său) că, în foarte scurt timp, va fi despăgubit. Asta se întâmpla în luna decembrie 2012. În ianuarie 2013, chiar în primele zile, acesta a contactat din nou firma de asigurări. Şi i s-a spus că, foarte repede, „în câteva zile”, va fi despăgubit cu suma de 250 de lei. Chiar dacă, spune asiguratul, suma nu acoperă daunele reale, n-a avut ce face decât să aştepte şi această despăgubire, măcar parţială.
Timpul a trecut şi nici până ieri, 5 martie 2013, nu a primit banii reprezentând despăgubirea. În tot acest timp, pentru a verifica situaţia, a apelat în repetate rânduri reprezentanţii societăţii de asigu­rare din Deva, Petroşani şi Cluj Napoca.
Am verificat relatările asiguratului într-o discuţie cu reprezentanţi ai societăţii de asigurare. Aceştia susţin că dosarul a fost transmis în atenţia Comitetului de Anali­ză a Daunelor, unde nu se ştie încă dacă a fost sau nu analizat. Cert este, ni s-a spus, că dauna ar putea să nu fie des­păgubită întrucât aceasta ar fi survenit pe fondul stării avansate de degradare a imobilului, dublată de neglijenţa personală a asiguratului. Cum ar veni, dauna ar fi apărut pentru că asiguratul nu şi-ar îngriji locuinţa într-un mod rezona­bil. Se mai întâmplă, ne-au spus cei de la asigurări, ca asiguraţii să îşi neglijeze bunurile relaxându-se la gândul că oricum sunt asigurate.   
Nu suntem în măsură să stabilim dacă asiguratul şi-a îngrijit sau nu locuinţa astfel încât să poată beneficia de des­păgubiri pentru daunele survenite. Bănuim însă că dacă, aşa cum spuneam la începutul articolului, pe reprezentanţii firmei de asigurări i-ar fi interesat starea exactă a locuinţei asigurate, şi n-ar fi încheiat asigurarea dintr-un birou, preferând doar să încasezeze fără să ştie pentru ce anume încasează, poate nu s-ar fi ajuns în această situaţie. 
Reprezentanţii firmei de asigurări spuneau că, în fapt, asiguratul nu va beneficia de despăgubiri. Numai că, în discuţiile purtate ieri cu asiguratul, în mai multe rânduri acesta ne-a specificat că niciodată, din luna decembrie 2012 şi până în prezent, nici telefonic şi nici în scris, reprezentanţii firmei de asigurări nu i-ar fi transmis că solicitarea de des­păgubire ar fi fost refuzată, indiferent de motivul unui eventual refuz.
Reprezentanţii Groupama Asigurări au precizat că, în Valea Jiului, cuantumul despăgubirilor acordate este foarte mare, că societatea – ca un exemplu – este apreciată de societăţile de service, decontând cu seriozitate daunele acoperite de poliţele de asigurare auto, un alt produs al companiei. Cu alte cuvinte, au ţinut să ne precizeze, în niciun caz nu se poate vorbi de o practică de a refuza des­păgubirea asiguraţilor, indiferent de felul poliţei.
Nici nu s-a pus vreo secundă problema că ar exista un fenomen de neseriozitate la nivelul întregii societăţi. Dar, ţinând cont de felul în care au lăsat clientul petrilean în ceaţă de trei luni, netransmiţându-i refuzul de decontare a pagubei reclamate (refuz de care asiguratul va afla chiar din acest articol), e clar că asiguratorii de la Groupama Asigurări mai au de învăţat. Inclusiv practica sănătoasă de a nu asigura, pur şi simplu, adrese poştale. Ci normal ar fi să întocmească poliţele după o minimă documentare în teren. Astfel, credem, relaţia asigurat – asigurător va fi una mult mai corectă. Altfel,  într-o zi, vor ajunge să asigure o casă inexistentă. Şi agentul de asigurare nu va putea să jure că imobilul a existat sau nu pentru simplu motiv că, din biroul său, nu avea cum să îl vadă.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (7 )

#1 nicu06.03.2013,  07:58:02
o firma de tepari ce o dau ca ei platesc orice dauna daca pe mine ma pus sa completez un formular prin care ma asigurau ca imi primesc bani 250 lei pt 20 mp de tencuiala acum sa inteleg ca nu primesc nimic de tepari astia
#2 Ali06.03.2013,  08:08:33
Va multumim ca faceti public faptul ca asigurarile pe locuinte sunt o pierdere de bani.Esti obligat sa platesti si apoi sa-ti repari locuinta pe banii tai .Asa functioneaza toate asigurarile in Romania . Pana cand ROMANII nu se trezesc vor plati asigurari obligatorii de pomana ( ca sa aiba asiguratorii salarii mari si atat). Asta e realitatea !...Asigurare obligatorie ...bani IOC....mergeti la judecata ...asta va spune Comisia de Supraveghere..HA,HA...
#3 Alex06.03.2013,  09:29:25
Domnule Docea, faceti bine ca reprezentati interesele cetatenilor, dar nu faceti bine ca va depasiti atributiunile incalcand flagrant legile. In primul rand faceti antireclama firmei de asigurari, lucru nepermis si care se pedepseste, mai apoi nu cred ca ati luat legatura cu firma spre a va documenta cum stau lucrurile, banuesc ca daca e vorba de o infiltratie din sol nu se despagubeste firma de asigurari nu repara casele uzate moral ci doar accidentele. Poate ca ar trebui sa vedeti si cate despagubiri a facut aceasta firma in Petrila si mai apoi sa va dati cu presupusul. Oricum eu il sfatesc pe directorul firmei sa va actioneze in instanta si sa va ceara despagubiri. Nu mio luati in nume de rau dar trebuie sa intelegeti ca presa nu este caine slobod care musca pe cine si cand vrea ea.
#4 for alex06.03.2013,  18:19:02
Bine domnule director. Spune-le verde-n fata. Firma de asigurari trebuia sa vada ce imobil asigura iar daca erau infiltratii din sol nu trebuia sa incheie polita sau trebuia sa excluda riscurile care puteau decurge de aici. Dar a preferat sa incheie polita sperand ca nu se intampla evenimentul asigurat iar cand s-a intamplat nu a mai dat banii. Domnule director lasa-ti targeturile pentru bonusuri si platiti oamenii. Apoi so pe Docea! De la el ni se trag toate.
#5 INGRIJORAT06.03.2013,  18:42:27
FAptul ca firmele de asigurari nu sunt societati de binefacere, o stie toata lumea. Ca sunt cetateni care fac asigurari pentru a obtine oarece beneficii din dauune provocate cu buna stiinta, de asemenea este cunoscut. Ca, cel putin in ultimii 4 ani firma de asigurari in cauza , care functionase anterior cu alt nume, face inaintea chiar a prelungirii asigurarii verificari la fata locului, fotografii, etc. Deci inclin mai degraba sa cred ca clientul ar fi dorit macar sa recupereze valoartea politei, solicitand despagubiri pentru o dauna deja existenta la incheierea asigurarii.
#6 Catalin Docea06.03.2013,  19:26:09
Pentru 3# - Alex. Nu mai sta. Mergi chiar acum si nu te lasa pana nu il convingi pe dl. director de care vorbesti sa ne actioneze in judecata pentru urmatoarele propozitii antireclama: 'Reprezentanţii Groupama Asigurări au precizat că, în Valea Jiului, cuantumul despăgubirilor acordate este foarte mare, că societatea – ca un exemplu – este apreciată de societăţile de service, decontând cu seriozitate daunele acoperite de poliţele de asigurare auto, un alt produs al companiei. Cu alte cuvinte, au ţinut să ne precizeze, în niciun caz nu se poate vorbi de o practică de a refuza des­păgubirea asiguraţilor, indiferent de felul poliţei. Nici nu s-a pus vreo secundă problema că ar exista un fenomen de neseriozitate la nivelul întregii societăţi'. Dar spune-i sa nu se grabeasca. Sa astepte si urmatoarele articole (poate mai exista si alti nemultumiti, te-ai gandit?). Afla ca articolul este corect pentru ca a ascultat ambele parti. Sigur ca, din perspectiva oricarei firme de asigurari, nu va fi niciodata corect pentru ca nu a inclinat balanta in favoarea asiguratorului ci, repet, A ASCULTAT AMBELE PARTI! Ziarul nu da verdicte, stiai?
#7 locuitor12.03.2013,  23:19:10
Extraordinar, e de vina Docea ca sesizeaza opinia publica de un fapt real. Mai fraierilor,de la firma de asigurari, de ce incheiati asigurari fara a va deplasa la adresa respectiva si fara a cerceta cum merge treaba la fata locului? Va frecati mainile cand primiti comisioanele de pe urma incheierii politelor, nu-i asa? Acum cand omul e la necaz dati bir cu fugitii si invinuiti presa ca spre deosebire de voi isi face treaba si sesizeaza cetateanul cu privire la aspectul tepuirii voastre?Pentru ce sa mai faca bietul om o asigurare, din amaratii de bani pe care ii primeste, daca in caz de ceva, si nu din cauza lui, nu primeste despagubire? Voi ce faceti anual cu atatia bani, din moment ce nu despagubiti pe nimeni si tuturor le gasiti cate-o vina? Unde se duc banii?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter