05.03.2013,  21:41:21 | 3 comentarii | 1643 vizualizari
Declaraţia politică a deputatului PP-DD, Monica Iacob-Ridzi:/ „Nu vă jucaţi cu soarta minerilor din Valea Jiului!”
de Ziarul Vaii Jiului

Stimaţi colegi, 

în rândul bravilor mineri din Valea Jiului, circulă o vorbă a cărei valoare e mai presus decât orice. Ei, minerii, exclamă atunci când îşi fac unii altora promisiuni: “un om, o vorbă”! Iar această sintagmă înseamnă pentru orice om cinstit, dar mai ales pentru minerii Văii Jiului, dacă nu literă de lege, atunci în mod categoric un cuvânt de onoare ce se cere a fi respectat cu stricteţe.
Atunci când actualii guvernanţi au venit în Valea Jiului, în campanie electorală, pentru a le cere votul lor de încredere, liderii politici le-au promis, sub cuvânt de onoare, că vor avea grijă ca mineritul din această zonă a ţării nu doar să continue, dar să cunoască şi o dezvoltare pe baze economice susţinute de stat. 
Îmi este dat acum să aflu cu stupoare că intenţiile guvernanţilor noştri nu mai seamănă deloc cu promisiunile făcute, sub cuvânt de onoare, minerilor din Valea Jiului, în urmă cu doar câteva luni în urmă. Am primit, zilele trecute, din partea domnului ministru Constantin Niţă, ministrul Energiei, un răspuns la interpelarea pe care i-am adresat-o pe tema soluţiilor pe care Ministerul Energiei le are pentru activitatea minieră din Valea Jiului. Domnul ministru Niţă mă informează că intenţiile Ministerului Energiei în ceea ce priveşte sectorul minier şi energetic din Valea Jiului se rezumă la… vânzarea în regim de urgenţă a pachetului majoritar de acţiuni de la Complexul Energetic Hunedoara!?!! 
Şi, mai spune domnul ministru Niţă, că acestea sunt prevederile Memorandumului cu FMI şi Comisia Europeană.
 
Domnule ministru, stimaţi colegi,
vă atrag atenţia, cu tot respectul, că o astfel de abordare a perspectivei economice şi sociale din Valea Jiului este absolut eronată. În primul rând, ştiţi la fel de bine ca şi mine că asumarea unei decizii privind privatizarea minelor şi termocentralelor din cadrul CEH nu vă este impusă nici de FMI şi nici de Comisia Europeană. Dacă aţi convenit însă o astfel de soluţie cu organismele financiare internaţionale, înseamnă că fie nu vă pasă de soarta celor peste 9000 de salariaţi din sistemul termoenergetic al Văii Jiului şi de zecile de mii de oameni care în Valea Jiului depind de această activitate economică, fie aţi negociat prost. Ceea ce însă, în opinia mea, este şi mai grav este că, propunând o astfel de soluţie – despre care n-aţi suflat niciun cuvât în campania electorală –, nu faceţi altceva decât să înşelaţi încrederea oamenilor din Valea Jiului. 
Ştiţi la fel de bine ca şi mine că există multe alte soluţii pentru revitalizarea sectorului minier şi energetic, mult mai constructive şi cu mai multe sorţi de izbândă, decât abandonarea acestei activităţi şi pasarea tuturor problemelor către sectorul privat. Dacă v-ar păsa, câtuşi de puţin, de viitorul oamenilor din Valea Jiului, aţi aborda problema industriei miniere şi energetice cu responsabilitate, urmând modelul unor state europene care au găsit soluţii în această direcţie. Exemplul Germaniei, al Poloniei sau al Cehiei sunt tot atâtea modele de succes care pot să vă inspire. 
Dacă aveţi impresia că privatizarea Complexului Energetic Hunedoara va rezolva problema activităţilor miniere şi termoenergetice din Valea Jiului, vă atrag atenţia, încă de pe acum, că faceţi o gravă eroare. Ce investitor privat serios şi-ar asuma, în acest moment, preluarea unui colos energetic de acest fel, în condiţiile în care nici statul nu pare a găsi soluţiile cele mai bune pentru redresarea activităţilor de producţie din acest sector de activitate? Teamă îmi este că o privatizare a Complexului Energetic Hunedoara (cu cele două termocentrale şi cele 4 exploatări miniere din Valea Jiului la pachet) nu va însemna altceva decât drumul spre distrugerea definitivă a acestei importante construcţii industriale. Pentru că singura tentaţie a oricărui “investitor” privat spre acest domeniu nu ar putea fi, în acest moment, alta decât tăierea echipamentelor şi utilajelor din termocentrale şi din minele Văii Jiului şi vânzarea acestora la fier vechi. 
 
Doamnelor şi domnilor parlamentari, 
înainte de a lua o decizie pripită cu consecinţe extrem de grave în plan economic, dar mai ales social, vă invit să cumpăniţi cu mai multă chibzuinţă abordarea soluţiilor legate de industria minieră şi energetică. Situaţia minelor şi termocentralelor din Valea Jiului şi Deva nu trebuie să devină un fiasco, aşa cum cei aproape 9000 de salariaţi de la acestei unităţi economice nu trebuie să aibă soarta dramatică şi nemeritată a celor de la Oltchim Rm. Vâlcea. Nu aveţi dreptul de a lăsa pe drumuri atâtea mii de oameni şi nici de a lăsa fără un suport salarial zeci de mii de familii, într-o zonă în care, de 20 de ani, statul nu a fost capabil că creeze încă alternative la minerit şi energie. 
De aceea, dragi colegi şi stimaţi membri ai Cabinetului Ponta, vă invit să reanalizaţi abordarea strategiei guvernamentale privind perspectivele industriei miniere şi termoenergetice din Valea Jiului, ţinând cont în primul rând de latura socială a acestora. Vă invit să renegociaţi, dacă trebuie, acest subiect, cu organismele financiare internaţionale punând, aşa cum aţi declarat în campaniile electorale, pe primul loc oamenii. Şi vă invit, nu în ultimul rând, să priviţi şi să trataţi această problemă aşa cum le-aţi promis minerilor din Valea Jiului. 
Pentru că ştiţi, la fel de bine ca şi mine, că soluţii mult mai bune şi mult mai eficiente decât „pasarea problemelor” există! Chiar şi în acest domeniu economic cu încă foarte multe probleme. Trebuie doar voinţă politică pentru a fi aplicate şi o atitudine corectă faţă de oamenii care nu aşteaptă de la dumneavoastră decât să le fiţi acei parteneri care-şi respectă cuvântul dat. Aşa cum aţi promis înainte de alegeri. 
Noroc bun!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 MINERESCU RITZI06.03.2013,  08:35:58
DOAMNA MINISTRU NICI NU STITI CE PIERDETI CIND AUD CA NE PURTATI DE GRIJA ,DAR CAND ATI CONDUS ACEASTA TARA DE CE NU ATI AVUT GLAS SA FACETI TOT CEEA CE VRETI ACUM IN PARTIDUL DDTV NU MORTUL OTV.VA MULTUMESC SI LASATI-NE CU GRIJA VOASTRA PENTRU LOCUITORII VAII.AVETI GRIJA DE RIVA INDUSTRY SI LA CIT MAI MULTE MAGAZINE CARE VOR AVEA GRIJA DE BRAVII MINERI PE CARE CU ARDOARE II APARATI .VIVAT RITZI SI LA MAI MULTE MANDATE LA AMANDOI. P.S.APROPO V-ATI RECUPERAT AVEREA DE DINAINTE DE PROCESE
#2 dan meza 08.03.2013,  15:19:12
Nu trebuie sa fi om de stiinta ca sa nu intelegi ca de Valea Jiului se va alege praful . Nimeni nu are curaj s-o spuna , dar in cativa ani , se va munci doar in administratie si cateva firme amarate de turism...:) Si in exportul de mana de lucru ieftina ...:)
#3 amira09.03.2013,  16:04:52
Aceleasi discursuri retorice. Din pacate nimic concret. Copii pleaca in alte colturi ale lumii, acasa raman cei de varsta a doua , minele urmeaza a se inchide iar de lucru nu mai este. O soarta cruda a Vaii Jiului si de aceasta data.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter