26.09.2008,  12:50:17 | 0 comentarii | 449 vizualizari
Pe fir a intrat şi FBI / Sf. Gheorghe „de Lupeni” le-a dat ţeapã americanilor
de Anamaria NEDELCOFF

Noua generaţie îşi face loc cu greu într-o societate instabilã cum este a noastrã. Este de apreciat cã, totuşi, rãzbeşte şi avem de învãţat de la ea. Cu toate acestea, mai sunt lipitori care se aciueazã acolo unde sunt bani şi promit câte în lunã şi în stele.

Voluntari din SUA şi Germania

Aşa s-a întâmplat şi în cazul Fundaţiei “Noi Orizonturi” din Lupeni. În cadrul acestei fundaţii lucreazã şase angajaţi şi voluntari din SUA şi Germania. Sunt foarte mulţi voluntari şi studenţi de la Universitatea Petroşani care vin şi asistã, contribuie şi învaţã în acelaşi timp ce înseamnã leader-ship, cum sã dezvolte programe în folosul comunitãţii.
Tineri care au vrut sã punã bazele şi sã dezvolte un proiect în Valea Jiului şi nu numai, cum numai în Statele Unite ale Americii mai întâlneşti. Proiect ce viza dezvoltarea tinerilor din punct de vedere moral şi îi învãţa ce înseamnã de fapt a avea încredere. 
 
Programe pentru tineri
Fundaţia “Noi Orizonturi” oferã programe educaţionale, având ca scop educaţia tinerilor. „În momentul de faţã sunt douã mari programe dedicate tinerilor pe care le dezvoltã fundaţia. Unul se numeşte Viaţa şi constã în tabere pentru tineri care se desfãşoarã în fiecare varã  în staţiunea Straja. Celãlalt este programul Impact şi constã în realizarea unui club de iniţiativã pentru tineret.
Programele au la bazã douã concepte educa­ţionale: educaţia prin aventurã şi service learning, slujirea în folosul comunitãţii”, a declarat Tiberiu Claudiu, coordonator regional al programului „Impact”.
El mai spune cã, în general, la cluburi, se merge pe direcţia de self learning, iar copiii învaţã foarte mult prin proiectele pe care le implementeazã în folosul comunitãţii, identificând nevoi şi cãutând mai apoi resursele financiare pentru a pune în practicã anumite proiecte.
Tiberiu Claudiu ne-a dat şi un exemplu: „Copiii din Clubul Impact 2, Lupeni, au identificat o problemã. La Spitalul Municipal, unii pa­cienţi sunt neglijaţi de fa­miliile lor. Şi atunci ei şi-au propus sã înţeleagã mai bine ce înseamnã spitalul, boala, un stil de viaţã sãnãtos pentru a preveni mersul la spital. Ei şi-au propus sã meargã la spital, sã discute cu conducerea şi sã vadã dacã li s-ar permite sã discute cu bolnavii, sã le ducã pacheţele cu fructe, produse de patiserie, sã discute despre  boala pe care o au, cum a evoluat. Împreunã ca grup, au identificat toate problemele acestea, şi-au propus sã înţeleagã mecanismul spitalului şi dupã ce au pus proiectul pe hârtie, merg şi cautã în comunitate resursele financiare - primãrie, diverşi sponsori - şi adunã banii necesari pentru a pune proiectul în practicã. O sã vedeţi cât de multe proiecte au fãcut pânã în momentul de faţã”.
 
Studenţii din SUA lucreazã în folosul comunitãţii la Lupeni
Totodatã, în afarã de programele menţionate, fundaţia are contracte cu câteva colegii din SUA. În fiecare toamnã vin studenţi din Statele Unite, care studiazã despre postcomunism, dezvoltare comunitarã şi au parte de experienţe extraordinare. 
Ilie Popescu, administrator de programe, directorul programului „Viaţa”, a lucrat timp de trei ani voluntar.
„Programul Viaţa a început acum 8 ani, a fost gratuit 4 ani, iar în al cincilea an ne costa 4 milioane, dar noi taxam 200.000.  Tabãra este foarte apreciatã, am avut peste 500 de copii în Straja doar pe timpul verii, sezonul fiind încheiat pe data de 5 septembrie. Deşi ideea a pornit din Statele Unite ale Americii, programul a fost adaptat dupã societatea româneascã. Tineretul  din România este foarte diferit de cel din SUA. Nu vreau sã spun cã în mod negativ sau pozitiv, ci doar diferit. Vreau sã spun cã este mult mai uşor sã lucrezi cu copii din România. Sunt mult mai atenţi şi mai disciplinaţi. E mult mai greu cu cei americani care vor ceva nou, sunt foarte neatenţi şi indisciplinaţi”, a explicat Ilie Popescu.
 
Prostiţi şi furaţi de şeful Salvamont Lupeni
Totuşi, fundaţia a avut şi o perioadã foarte neagrã, când s-a dovedit cã nu trebuie sã ai încredere în oameni, cã cine vrea sã te ajute, doreşte, de fapt, sã te fure. Şi aici, americanul Dana Base, membrul fondator şi directorul general al „Noi Orizonturi”, face referire la pãţania pe care a avut-o cu şeful de la Salvamont Lupeni, George Resiga.
Din spusele sale, reiese cã fundaţia a fost „uşuratã” de câteva zeci de mii de dolari, Resiga profi­tând de faptul cã americanul avea foarte mare nevoie de ajutor în dezvoltarea şi promovarea programelor fundaţiei sale.
„Obişnuiam sã-i spu­nem Sf. Gheorghe, Uci­gaşul nostru de dragoni. Cel despre care vorbesc este şeful formaţiei Sal­va­mont Lupeni şi partenerul nostru în dezvoltarea programului de educaţie prin aventurã, Viaţa. Puţine am ştiut noi în primii doi ani, cã dragonii (problemele) pe care îi ucidea (rezolva), el singur i-a creat. Totul a fost un plan de a fura banii bine pus la punct. El şi contabila noastrã au falsificat bilanţurile, acte guvernamentale şi chiar au avut prieteni care au impresionat oficialitãţile Administraţiei Finanţelor Publice”, declarã Dana Base, atât presei, cât şi pe site-ul fundaţiei, dorind ca sã nu mai ia şi alţii ţeapã.
 
Anchetat de FBI
El mai spune cã George Resiga i-a încurcat atât de puternic în plasa lui de înşelãtorii, încât a fost pe punctul de a pleca din România dupã patru ani de muncã. Dar un miracol i-a salvat şi a intervenit pe fir FBI-ul...
„Prin poziţia lui de consilier la vremea aceea, împreunã cu relaţiile şi protecţia pe care şi-a permis-o, şansele noastre erau puţine şi singura soluţie era sã ne dãm bãtuţi sau sã sperãm la un miracol. Miracolul a venit atunci când l-am filmat în secret şi l-am fãcut sã recunoascã şi sã mãrturiseascã şiretlicurile fãcute. Am avut succes - imaginaţi-vã tensiunea din acea dupã-amiazã - şi ne-am dus direct la FBI şi la poliţie. Dupã doi ani, George Resiga şi-a epuizat dreptul la apel şi a fost gãsit vinovat, trebuind sã dea banii înapoi”, a povestit Dana Base.
 
Nu se dau bãtuţi
Aceastã poveste se reflectã în numãrul mare de cazuri pe care mulţi investitori, atât din domeniile financiare, cât şi din domeniile umane, le-au trãit în România. Cazul de corupţie sus prezentat i-a fãcut sã fie mai precauţi, dar, în acelaşi timp, le-a întãrit convingerea şi hotãrârea de a-şi lãrgi impactul.
Pe viitor, „Noi Orizonturi” nu doreşte decât sã îşi dezvolte programele şi sã îşi lãrgeascã sfera de activi­tatea, considerând cã învãţarea prin serviciul în folosul comunitãţii este o metodã eficientã de educaţie şi ex­pe­rienţã care se potriveşte în mod unic deficienţelor din sistemul educaţional din România.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter