10.03.2013,  20:21:15 | 1 comentariu | 1351 vizualizari
Senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu face apel la guvernanţi: / „Nu vă jucaţi cu soarta Complexului Energetic Hunedoara şi implicit cu soarta întregii Văi a Jiului!”
de Corneliu BRAN

Ieri, Haralambie Vochiţoiu, senator PP-DD de Valea Jiului, a organizat la Petroşani prima conferinţă de presă din această primăvară. Ca de obicei, au fost scoase în evidenţă mai multe subiecte, trei dintre ele necesitând atenţia în mod special. Ca atare, vi le prezentăm detaliat.

Insolvenţa CEH - inacceptabilă pentru Vochiţoiu
Complexul Energetic Hunedoara (CEH) rămâne în atenţia senatorului Vochiţoiu. Şi aşa este normal, din moment ce mai bine de 30% dintre cetăţenii Văii Jiului, dacă luăm şi dezvoltarea pe orizontală a industriei energetice, depind de acest complex energetic. Referitor la ultimele aspecte legate de acest complex energetic şi de strategia guvernului în sectorul extracţiei de huilă din ultima perioadă, senatorul Vochiţoiu a comunicat următoarele: „Printr-o interpelare adresată primului-ministru şi înregistrată la Senatul României atrăgeam atenţia asupra situaţiei de la Complexul Energetic Hunedoara. Spuneam că Guvernul României a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a unui pachet de acţiuni nou-emise prin ofertă publică de majorare a capitalului social al Societăţii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara SA CEH va fi privatizat prin vânzarea unui pachet de acţiuni nou-emise prin ofertă publică de majorare a capitalului social cu 105%. Sectorul huilă este caracterizat, în principal, prin reducerea nivelului tehnologic, urmare a uzurii fizice avansate a echipamentului minier şi a insuficienţei dotării cu echipamente performante. Lipsa finanţării pentru implementarea tehnologiilor performante în sectorul de extracţie a huilei s-a văzut cel mai mult în ultimii patru ani când în mineritul din Valea Jiului au fost investiţi mai puţin de două milioane de euro. Valea Jiului, o zonă cu peste 150.000 de locuitori, este în continuare dependentă de minerit. Lipsa locurilor de muncă şi a alternativelor la minerit creează probleme deosebite pentru locuitorii din municipiile Petroşani, Lupeni şi Vulcan, precum şi din oraşele Petrila, Uricani şi Aninoasa. Pentru continuarea activităţii de extracţie a huilei sunt necesare investiţii serioase pentru implementarea tehnologiilor performante în exploatările miniere şi construirea, după modelul din judeţul Gorj, a unui grup energetic de 250 MW la SC Electrocentrale SA Paroşeni. În data de 06 martie 2013 Guvernul României a adoptat Hotărârea pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara SA Hotărârea adoptată de guvern asigură cadrul legislativ pentru derularea privatizării acestui operator economic şi conţine prevederi referitoare la declanşarea şi derularea privatizării prin majorarea capitalului social prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al societăţii, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni. Selecţia investitorului se va realiza prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante. Speranţa cetăţenilor din Valea Jiului este legată de faptul ca această privatizare să se desfăşoare corect, transparent şi în folosul celor ce locuiesc aici”. 
Cele exprimate mai sus au fost depuse ca declaraţie politică la Senatul României, pe care senatorul Vochiţoiu o va citi astăzi în plenul Senatului.
Încheind acest subiect, senatorul a tras şi o concluzie, mai mult decât îngrijorătoare pentru Valea Jiului şi mineritul ei: „Nu sunt de acord, şi o spun din capul locului, că dacă nu va veni un investitor strategic, cum ne place să spunem, care să achiziţioneze acest pachet majoritar de acţiuni la Complexul Energetic Hunedoara, ca Statul Român să se spele pe mâini de Valea Jiului şi să introducă în insolvenţă acest complex. Fac o declaraţie, asumându-mi-o în totalitate: SE PARE CĂ, DE FAPT, ACEASTĂ PRIVATIZARE ESTE DOAR UN PRETEXT PENTRU A BĂGA ÎN INSOLVENŢĂ COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA. Iar această privatizare este, de fapt, metoda prin care unii domni miniştri vor să arate că această unitate economică nu este atractivă din punct de vedere economic. Ceea ce va face ca nici statul să nu mai investească, guvernul susţinând apoi că a avut toată bunăvoinţa, că a vrut să privatizeze complexul, dacă era o unitate economică bună venea cineva şi-o cumpăra, aceasta fiind dovada că unitatea aceasta nu este viabilă şi, prin urmare, statul nu mai vrea nici el să investească în ea. Este absolut incorect şi absolut ilegal să faci aşa ceva, după ce timp de peste 100 de ani de zile cărbunele a asigurat dezvoltarea acestei zone, iar minerii de-aici au contribuit la dezvoltarea Văii Jiului şi, mai apoi, a României. Astăzi, un ministru, trezit pur şi simplu peste noapte ministru, vine cu o scuză din aceasta puerilă, ca să arunce în degringoladă economică întreaga zonă, Valea Jiului şi tot judeţul Hunedoara. În concluzie, acceptăm şi, iată, trăim în acest moment zilele privatizării acestui complex energetic, inima economică a judeţului nostru. Luăm în serios, de bună-credinţă Guvernul României. Să sperăm că lucrurile vor merge în direcţia bună. Dar dacă nu va veni un investitor care să trateze cu seriozitate acest complex energetic,atunci cerem imperios Statului Român să-şi asume în totalitate existenţa, bunăstarea şi buna funcţionare a acestui agent economic al judeţului Hunedoara. Atrag atenţia miniştrilor să nu se joace cu soarta Complexului Energetic Hunedoara, implicit cu soarta întregii Văi a Jiului!”.
 
În loc să prindă şoarecii, ministrul Nicolăescu dă foc la moară 
Al doilea punct tratat de senator a fost legat de sănătate. Haralambie Vochiţoiu este nemulţumit total de două decizii luate de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu: „Vreau să vă spun că asistăm la măsuri care mai de care mai interesante, cu ghilimelele de rigoare, din partea Ministerului Sănătăţii. Una dintre măsurile care s-au luat în Senatul României, cu majoritatea voturilor din USL, cu opoziţia mea şi a noastră a celor din PP-DD, este aceea de a centraliza toate achiziţiile publice din toate spitalele din România. Pe de o parte, vreau să vă spun încă o dată că acest fapt este şi imoral şi ilegal. Anii trecuţi, în urmă cu doi ani, Guvernul Boc transfera către autorităţile publice locale, adică către primăriile din România, peste 400 de spitale. În acest moment majoritatea spitalelor din România sunt finanţate şi sunt în subordinea autorităţilor publice locale. Casa Naţională de Sănătate, prin Casele Judeţene de Sănătate, plăteşte anumite servicii. După ce Guvernul României transferă spitalele înspre primării şi le cere acestora să finanţeze aceste spitale, la doi ani distanţă, tu, guvern, vii să spui că le organizezi licitaţiile. Păi, nu se poate aşa ceva! Adică, să se înţeleagă, dacă oamenii aceia au banii băgaţi în spitale, e normal ca ei să trebuiască să-şi gestioneze propriile fonduri. Eu cred că fiecare comunitate ştie cel mai bine, ea bagă banii în spitalul respectiv, ea ştie să-şi organizeze resursele. Să vii acum să spui că ai senzaţia că există suspiciuni de fraudă, pentru că sunt fluctuaţii foarte mari ale preţurilor pe unitatea de produs, cum susţine ministerul de resort, nu e normal. Întrebarea firească este de ce nu se identifică cei care sunt suspecţi de fraudă? Sau, poate, se vrea cumva centralizarea şpăgii, să meargă toată la Bucureşti? De ce să dai foc la moară, când ai doi-trei şoareci în ea? Prinzi şoarecii, îi scoţi afară din moară şi continui munca. Cam aşa ar trebui să interpreteze Ministerul Sănătăţii. Dar nu, Ministerul Sănătăţii dă foc la moară şi spune ceva de genul, de azi încolo noi vă vom organiza toate licitaţiile pentru toate produsele pe care le folosesc unităţile spitaliceşti din România. Asta a fost o măsură aberantă, după opinia mea, şi veţi vedea că nu va dura. Ea nu va face decât să blocheze întreg sistemul de sănătate şi aşa cum am mai asistat la un lucru de genul acesta, cu firma aceea din Bulgaria, care a lăsat sute de mii de români, de la venitul minim garantat, fără făină albă şi ulei, aşa se va întâmpla şi acum cu spitalele!(…). Se poate să laşi oamenii bolnavi cronici fără medicamente şi fără susţinere medicală, pentru că nu ştiu ce firmă a intrat în faliment? Şi mai mult decât atât: toate IMM-urile din România care deservesc la ora aceasta unităţile spitaliceşti vor intra în faliment. Şi spun asta deoarece prevăd că va veni un concern multinaţional, iar restul IMM-urilor vor fi băgate în faliment”.
 
Strategie naţională a sănătăţii de jos în sus, dar în care se fie prevăzute şi consiliile locale şi primăriile
„Cea de-a doua măsură pe care ministrul Eugen Nicolăescu este pe cale să o ia este următoarea. De aici a plecat de fapt o interpelare a mea pe care o voi citi în continuare.
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a anunţat că în această săptămână a fost aprobat, de către Guvernul României, Memorandumul referitor la elaborarea Strategiei Naţionale de Sănătate Publică. În opinia ministrului Sănătăţii, documentul reprezintă un angajament al Ministerului Sănătăţii, astfel încât până la sfârşitul acestui an Ministerul Sănătăţii să elaboreze o strategie de sănătate publică la nivel naţional pentru următorii 20 de ani, pe baza strategiilor definitivate la nivel judeţean.
Este prima oară când în România se va face o strategie de jos în sus, şi nu invers. Consiliile judeţene vor fi responsabile pentru strategiile judeţene care se vor realiza în funcţie de nevoile, realităţile şi specificităţile locale. Aceste strategii se vor elabora pe baza unor machete standard gândite la nivelul Ministerului Sănătăţii, a spus Eugen Nicolăescu.
Preşedinţii de consilii judeţene vor fi responsabili pentru coordonarea acestor strategii. Ministerul Sănătăţii intenţionează ca până la sfârşitul lunii iunie să primească din partea judeţelor documentele, astfel încât până la sfârşitul anului Ministerul Sănătăţii să definitiveze strategia la nivel naţional. Ministrul Sănătăţii a mai spus că în funcţie de strategiile elaborate se vor putea previziona şi aloca bugetele multianuale. De asemenea, se va putea răspunde şi la întrebări, precum ce nevoi există la nivelul resursei umane în sistem, ce nevoie de paturi există etc. Propunerea mea este următoarea: strategiile de la nivel judeţean să cuprindă şi să implice şi consiliile locale şi primarii ce au spitale în subordine. Este ştiut faptul că în acest moment consiliile judeţene au spitale în subordine şi consider că am putea asista la un accent de subiectivism în legătură cu spitalele aflate în subordinea consiliilor locale. Această propunere o să fie înaintată săptămâna viitoare şi ministrului Sănătăţii, domnul Eugen Nicolăescu”, a declarat Haralambie Vochiţoiu, cu legătură la cea de-a doua măsură pripită, în opinia senatorului de Valea Jiului, a ministrului Sănătăţii.
 
Aviz favorabil pentru două iniţiative legislative
Cele două iniţiative legislative depuse de senatorul PP-DD Vochiţoiu vizează completarea Legii nr. 76 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi acordarea pentru familiile cu venituri reduse a diferenţelor de tarif la serviciile de alimentare cu apă şi canalizare furnizate de SC Apa Serv Valea Jiului SA Acesta a fost subiectul punctului trei de pe ordinea de zi a conferinţei de presă de ieri.
Ziarul Văii Jiului a relatat de nenumărate ori despre aceste iniţiative, aşa că acum nu mai intrăm în amănunte, oferindu-vă doar declaraţia senatorului Vochiţoiu: „Aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ al Senatului înseamnă că legea propusă este în concordanţă cu toate normele Uniunii Europene şi româneşti, deci că ea poate fi votată. Deci, ambele iniţiative au şanse mari să fie votate cât de repede. Sper ca până în vară aceste proiecte de lege propuse de mine să fie legi, deci să fie votate în Parlament, iar oamenii cu venituri mici să beneficieze atât de reduceri la factura de apă, cât şi de locuri de muncă pe perioade determinate, prin primării, aşa cum s-a mai întâmplat când eram director la AJOFM Hunedoara. Voi cere sprijin tuturor colegilor parlamentari hunedoreni, indiferent de culoarea politică, oricum mulţi parlamentari mi-au promis deja că vor susţine aceste două proiecte, în fond e vorba de oameni, şi nu contează din partea cui vine iniţiativa”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 gigi11.03.2013,  10:12:46
E usor sa critici d-le H. Voichițoiu si să comentezi. Am dori solutii.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
La 23 iulie a.c., preşedintele României a promulgat legea privind economia socială. Această lege va avea un rol cheie în realiz[..]
26.07.2015, 23:36   |    0 comentarii
Duminică, la invitaţia senatorului de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Soci[..]
26.07.2015, 22:54   |    2 comentarii
Conferinţa de presă organizată ieri de senatorul UNPR Vochiţoiu la cabinetul senatorial a scos în evidenţă trei capito[..]
01.07.2015, 22:03   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter