29.10.2011,  17:12:34 | 0 comentarii | 1054 vizualizari
Din referatul asupra tezei de doctorat / Scriitorul subteran. Studiu de caz: Ion D. Sîrbu
de Ziarul Vaii Jiului

(...) Unghiul de abordare a temei probează de la bun început perspicacitatea şi spiritul speculativ ale autorului, stimulate de o profundă şi totodată subtilă cunoaştere a vieţii şi operei scriitorului abordat. Demersurile ştiinţifice şi critice, coerente şi unificatoare, sunt constant susţinute de o atitudine simpatetică faţă de materialul studiat, dl. Mihai Barbu cunoscând prin numeroase contacte şi descinderi directe  persoana lui Ion D. Sîrbu, locurile unde s-a născut, a copilărit, a trăit, a studiat şi a scris acesta.

În urma unei atente, detaliate, dar şi pasionate incursiuni în biografia autorului şi în cvasitotalitatea operei sale,  dl. Mihai Barbu a demonstrat cu succes  relaţia organică dintre viaţă şi literatură care s-a instaurat de la maturitate, în special după detenţia dintre anii 1957-1963, şi care a funcţionat perpetuu, până la sfârşitul zbuciumatei şi totuşi spectacularei  existenţe a lui Ion D. Sîrbu. Spiritul speculativ de care am pomenit i-a facilitat autorului tezei chiar delimitarea câmpului tematic şi stabilirea scopului, anume: rescrierea asumată a vieţii scriitorului, prin operă şi documente de toate categoriile, inclusiv dosarele de la C.N.S.A.S., pornind de la dezideratul nerealizat al ultimului de a-şi aşterne pe hârtie, la senectute, memoriile. Până la urmă aceste memorii sunt chiar opera, în special cea publicată postum, aşa cum a descoperit Mihai Barbu şi cum a scris, undeva, cândva, Ion D. Sîrbu: „…tot ce am scris nu e decât o simplă Prefaţă: prefaţă la marea operă de artă care o fost biata mea viaţă.” (Åžantier dramaturgic, în „Teatrul”, nr. 9/ 1980). Plecând de la premisa că „nimic în viaţă nu e întâmplător”, statuând deci primatul vieţii în raport cu scrisul/ scrierea, Ion D. Sîrbu a lăsat o operă originală, aproape unică în contextul literaturii române contemporane. Este o idee a cărei modernitate rămâne perenă, spontaneitatea, singularitatea şi irepetabilul vieţii captivându-i (şi) pe avangardiştii din primele decenii ale secolului XX, între care Tristan Tzara, André Breton sau Gherasim Luca. Cu această idee-fanion porneşte la drum Mihai Barbu, promiţând o tratare personală, inedită a obiectului de studiu Ion D. Sîrbu - viaţa şi opera, cercetat, comentat şi scris la două mâini, ba chiar la multiple mâini, dacă avem în vedere şi dosarele de urmărire secretă ale Securităţii. Sunt radiografiate toate etapele vieţii autorului, începând cu copilăria şi sfârşind cu moartea survenită în septembrie 1989, fără a se pierde din vedere aproape niciun moment şi eveniment ce au pătruns în operă, în ce măsură şi sub ce formă. Radiografierea şi reconstituirea traiectului biografic şi scriitoricesc nu se face oricum, din perspectivă simplu cronologică, ci ele se (re)citesc pas cu pas prin operă, comentariile critice, completările şi conexiunile surprinzătoare aparţinându-i doctorandului. O viziune panoramică şi o investigare şi restructurare bio-spirituală şi chiar antropologică, aş risca să spun, sunt mereu funcţionale, finalizându-se într-o lucrare cu merite deosebite în studierea cazului Ion D. Sîrbu.

 înând seama de vastitatea temei alese, practic întreaga viaţă şi operă a lui Gary Sîrbu, dar şi de originalitatea abordării şi a tratării, dl. Mihai Barbu şi-a organizat lucrarea în nu mai puţin de douăzeci şi două de capitole la care se adaugă introducerea, concluziile, bibliografia şi anexele. Dintre capitolele cele mai incitante şi mai bine scrise am reţinut: I. Scriitorul public şi scriitorul subteran;

II. Viaţa scriitorului oglindită în arhiva C.N.S.A.S.;

III. Sagrada familia; IV. Valea [Jiului] şi colonia petrileană; VIII. Frontul; X. „Cercul Literar de la Sibiu”. Eroi, destine şi victime colaterale;

XII. Procesele şi condamnările lui Ion Dezideriu Sîrbu; XIV. Închisorile deţinutului Sîrb Dezideriu; XV. Mina strămoşilor; XVII. Călătoriile scriitorului; XVIII. Un an în vizorul Securităţii; XXI. Opera; XXII. (chiar şi) Addenda sentimentală, un ultim capitol ce depune mărturie despre întâlnirile dintre Ion D. Sîrbu şi Mihai Barbu. Toate probează, ca o completare, varietatea surselor, a metodelor şi a modalităţilor de tratare a temei, de la cercetarea critică a operei scrise, in extenso, la investigarea unor documente, numeroase şi în parte inedite (v. în primul rând dosarele  secrete), căutarea şi valorificarea multor materiale apărute în presă, atât înainte cât şi după stingerea din viaţă a lui Ion D. Sîrbu. În ce priveşte dosarele din arhiva C.N.S.A.S., Mihai Barbu se numără printre cei dintâi care exploatează acest gen de documente, de o semnificaţie şi de o valoare specială, în elaborarea unei teze de doctorat. Nu pot afirma cu certitudine că ar fi primul în acest demers, neavând la dispoziţie o evidenţă exactă. Consider aşadar această compartimentare a lucrării drept judicioasă la modul superlativ, fiind cea mai adecvată pentru atingerea scopului fixat, acela de a scoate în relief, fără dubii, împletirea organică, în fibre şi sânge, a operei şi a vieţii scriitorului pentru demonstrarea valorii documentare, memorialistice, artistice şi sentimentale incontestabile a celor două componente. De fapt, doresc să spun că memoriile unei vieţi ieşite din comun au fost scrise de Sîrbu însuşi, nu neapărat deliberat, şi sunt disperse în operă, mai cu seamă în cea postumă. Meritul cel mai însemnat al lui Mihai Barbu constă în extragerea şi organizarea lor, într-un flux care străbate da capo al fine întreaga biografie. Pe lângă interesul constant pentru cercetare, demonstraţie, operaţii de comparare şi coroborare a faptelor şi a informaţiilor, autorul tezei a dovedit o remarcabilă putere  de muncă, discernământ şi abilitate în selectarea şi distribuirea  proprie şi propice a acestora. Nu este la îndemâna oricui să adune, să ordoneze şi să comenteze cu măsură, păstrând distanţele de rigoare, o materie atât de bogată. Volumul rezultat este impresionant, acesta fiind echivalentul a două cărţi masive, ce constituie, de altfel, cea mai întinsă şi mai detaliată cercetare unitară ce s-a întreprins până acum asupra biografiei şi operei lui Ion D. Sîrbu. Apariţia lor va însemna, fără îndoială, un succes, venind să se alăture şi să completeze cele nouă sau zece antologii, studii şi monografii deja publicate, începând din 1999.

 Doctorandul a reuşit să realizeze o cercetare aproape exhaustivă, excepţie făcând articolele şi studiile publicate în unele reviste literare după 1990. Această reuşită se datorează, în opinia mea, şi apropierii permanente de persoana şi de scrierile lui Ion D. Sîrbu, vreme de aproximativ treizeci de ani. Reconstituirea şi reevaluarea vieţii şi operei dintr-o perspectivă sugerată de scriitor - scrierea memoriilor la bătrâneţe - au pus în valoare şi valenţele creatoare ale lui Mihai Barbu, care se substituie în acest mod scriitorului însuşi. (...)

Punându-şi în valoare înzestrarea şi abilităţile de autentic cercetător ştiinţific, dând dovadă  de o deosebită apetenţă în consultarea unei vaste bibliografii istoric-critice, dar şi a unor documente cu regim special, punând la lucru un acut spirit de analiză şi de sinteză, dar şi speculativ, asociativ şi disociativ, beneficiind de o ştiinţă a panoramării şi de un real discernământ în integrarea critică a biografiei în operă şi a operei în biografie, de o apreciabilă capacitate de organizare şi de valorizare a unui material vast şi complex, dl. Mihai Barbu reuşeşte să ne ofere, prin prezenta lucrare de doctorat, o contribuţie originală sub forma unui studiu de caz care, neîndoielnic, va fi de referinţă în bibliografia, deja consistentă, care abordează viaţa şi opera lui Ion D. Sîrbu. (...)

Conferenţiar universitar doctor IOAN LASCU

 



Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *

* * *










* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter