12.03.2013,  22:24:57 | 1 comentariu | 4275 vizualizari
Regi ai asfaltului din Bucureşti şi Timişoara se sfâşie pentru peste 350 de miliarde de lei vechi plus TVA, bani alocaţi pentru consolidarea a trei tronsoane ale DN 66A
de Cătălin DOCEA

 Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, prin Direcţia Regională pentru Drumuri şi Poduri Timişoara, a programat pentru perioada februarie – martie 2013 un număr de trei licitaţii care vizează reabilitarea a tot atâtea tronsoane din DN 66A.

 Pentru lucrările la cea mai mare suprafaţă de drum ce urmează a fi consolidată, situată integral pe raza administrativ-teritorială a oraşului Uricani, s-a arătat interesată să participe şi o asociere de firme de pe urma căreia, anul trecut, România s-a ales cu un aviz motivat al Comisiei Europene pentru încălcarea legislaţiei UE.

 Două firme din Deva au reuşit o performanţă incredibilă: s-au concurat la o primă licitaţie şi, în aceeaşi zi, au mers în asociere la o a doua licitaţie.

Pentru două dintre proceduri, de valoare mai mică (dacă se poate spune aşa despre licitaţii de peste 40 şi, respectiv, peste 70 de miliarde de lei vechi plus TVA), ofertele au fost deja deschise în data de 19 februarie 2013.

Astfel, la 19 februarie 2013,...

...au fost deschise ofertele pentru tronsonul DN 66A dintre km 0 + 000 şi km 3 + 847, care se referă la zona cuprinsă între podul de cale ferată de la Livezeni (practic graniţa între Aninoasa şi Petroşani) şi zona Valea Ungurului, mai exact până la podul şi intersecţia cu drumul ce duce spre schitul cu hramul Sf. Ierarh Nicolae. Pe lângă consolidarea drumului şi lucrările adiacente specifice, autoritatea contractantă a prevăzut două sensuri giratorii – la Livezeni (intersecţia spre Defileul Jiului, Petroşani şi Lupeni-Uricani) şi Iscroni (intersecţia cu drumul spre Aninoasa). Execuţia lucrărilor şi serviciile de proiectare au fost estimate la 7.412.673 lei noi plus TVA, adică un total de aproape 92 de miliarde de lei vechi, din care la capitolul „diverse şi neprevăzute” s-a estimat suma de 671.889 de lei noi plus TVA.

Contractul se estimează a dura 4 luni (o lună de proiectare şi trei de execuţie a lucrărilor), cu o garanţie de 24 de luni de la data semnării procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Procedura a fost contestată de către SC Betorom Construct SRL Şoimuş la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în data de 14.02.2013, contestaţia fiind respinsă prin decizie a CNSC în 18.02.2013. De pe portalul instanţelor nu rezultă că societatea amintită s-ar fi adresat instanţei de judecată împotriva deciziei CNSC. La procedură au participat următoarele asocieri de firme: Drupo SRL Călan şi Sercotrans SRL Deva (cu subcontractanţii Stadielco SRL Petroşani şi Instalaţii Gevis SRL Deva), Office Construct SRL Timişoara şi Consitrans SRL Bucureşti, Eurosped Satu Mare şi Starcom Exim SRL Cluj Napoca (cu terţ susţinător Pas Trans Company SRL Satu Mare), Staicons Company 2008 SRL Băile Herculane şi Doragi Consulting SRL Oradea (cu terţ susţinător Staicons Company SRL Băile Herculane), Coremi Inter SA Rovinari şi Artpro Integral SRL Târgu Jiu (cu terţii susţinători IDP Gorj SA Târgu Jiu, Succes Nic Com SRL Runcu şi Irimat Cons SRL Ploieşti), Topavedi Construcţii SRL Timişoara şi Transconstruct Import-Export SRL Vinca şi Aldor SRL Timişoara (cu terţ susţinător Obras Publicas Y Regadios Toledo şi subcontractanţii AHM Smartel SRL Caransebeş şi Viancons SRL Deva), Porr Construcţii SRL Bucureşti şi Zona D SRL Petroşani (cu terţ susţinător Porr Bau GMBH Viena şi subcontractant Path's Rout SRL Timişoara) şi asocierea dintre Viva Construct SRL Deva şi MGM Design SRL Timişoara.

De asemenea,...

...tot la 19 februarie 2013, au fost deschise ofertele şi pentru tronsonul DN 66A cuprins între km 29 + 000 şi km 30 + 604, care se referă la zona dintre lacul de la Câmpu lui Neag şi cea a podului spre blocurile aparţinând Universităţii Petroşani, mai exact până la Valea Paroşenilor.

Execuţia lucrărilor, serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică au fost estimate la 4.337.352 de lei noi plus TVA, adică un total de aproape 54 de miliarde de lei vechi, din care la capitolul „diverse şi neprevăzute” s-a estimat suma de 374.286 de lei noi plus TVA.

Contractul se estimează a dura 3 luni (o lună de proiectare şi două de execuţie a lucrărilor), cu o garanţie de 24 de luni de la data semnării procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, asistenţa tehnică urmând a fi asigurată atât pe durata execuţiei lucrărilor (2 luni) cât şi în perioada de garanţie, ori de câte ori este nevoie.

Procedura a fost contestată de către SC Betorom Construct SRL Şoimuş la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în data de 14.02.2013, contestaţia fiind respinsă prin decizie a CNSC în 19.02.2013. De pe portalul instanţelor nu rezultă că societatea amintită s-ar fi adresat instanţei de judecată împotriva deciziei CNSC.

La procedură...

...au participat următoarele asocieri de firme: Drupo SRL Călan şi Procons Invest SRL Deva (cu subcontractantul Stadielco SRL Petroşani), Office Construct SRL Timişoara şi Consitrans SRL Bucureşti, Eurosped Satu Mare şi Starcom Exim SRL Cluj Napoca (cu terţ susţinător Pas Trans Company SRL Satu Mare), Simcris SRL Abrud şi Apecc SRL Timişoara (cu terţ susţinător Aria Construct SRL Alba Iulia), Staicons Company 2008 SRL Băile Herculane şi Doragi Consulting SRL Oradea (cu terţ susţinător Staicons Company SRL Băile Herculane), Coremi Inter SA Rovinari şi Artpro Integral SRL Târgu Jiu (cu terţii susţinători IDP Gorj SA Târgu Jiu, Succes Nic Com SRL Runcu şi Irimat Cons SRL Ploieşti), Topavedi Construcţii SRL Timişoara şi Transconstruct Import-Export SRL Vinca şi Aldor SRL Timişoara (cu terţ susţinător Obras Publicas Y Regadios Toledo şi subcontractantul AHM Smartel SRL Caransebeş), Porr Construcţii SRL Bucureşti şi Zona D SRL Petroşani (cu terţ susţinător Porr Bau GMBH Viena şi subcontractant Path's Rout SRL Timişoara) şi asocierea dintre Viva Construct SRL Deva şi Sercotrans SRL Deva.

Imposibil să nu fi remarcat,...

...dacă aţi citit cu atenţie lista asocierilor de la cele două proceduri menţionate, că la licitaţia pentru sectorul cuprins între km 0 + 000 şi km 3 + 847 societăţile devene Viva Construct SRL şi Sercontrans SRL au fost concurente, în timp ce la a doua procedură (pentru sectorul cuprins între 29 + 000 şi km 30 + 604), derulată în aceeaşi zi, s-au prezentat în asociere.

Ambele proceduri menţionate au fost anunţate de către CNADNR prin DRDP Timişoara în data de 30.01.2013, data deschiderii ofertelor fiind programată pentru 19 februarie 2013.

Partea interesantă însă,...

...abia acum începe. La data de 1 februarie 2013, aceeaşi CNADNR, prin DRDP Timişoara, a anunţat procedura pentru consolidarea sectorul DN 66A cuprins între km 16 + 624 şi km 23 + 800, mai exact fiind vorba de porţíunea de drum (o singură bandă) de dinainte de curba de la intrarea în oraşul Uricani (la stâncă) plus, în continuare, porţiunea de drum (ambele sensuri de mers) până la biserica de la Valea de Brazi. Ofertele urmează a fi deschise pentru analiză luni, 18 martie 2013.

Execuţia lucrărilor, serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică au fost estimate la 23.938.443 de lei noi plus TVA, adică un total de aproape 297 de miliarde de lei vechi, din care la capitolul „diverse şi neprevăzute” s-a estimat suma de 2.063.263 de lei noi plus TVA, adică aproape 25,6 miliarde de lei vechi.

Contractul se estimează a dura 10 luni (două luni de proiectare şi 8 luni de execuţie a lucrărilor), cu o garanţie de 24 de luni de la data semnării procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, asistenţa tehnică urmând a fi asigurată atât pe durata execuţiei lucrărilor (8 luni) cât şi în perioada de garanţie, ori de câte ori este nevoie.

Până luni, 11.03.2013, pentru această procedură au fost transmise de către potenţialii ofertanţi un număr de 32 de solicitări de clarificări, fiind publicate şi 19 erate. Asta arată, desigur, interesul ridicat din partea unor societăţi de profil (interes justificat, desigur, de valoarea foarte mare la care au fost estimate lucrările şi serviciile, de aproape 297 de miliarde de lei vechi).

Interesantă...

...este solicitarea de clarificări cu numărul 15, prin care un potenţial ofertant a întrebat autoritatea contractantă dacă pentru îndeplinirea cerinţelor privind experienţa similară a executantului se acceptă prezentarea de contracte care au ca obiectiv „Lucrări de sistematizare verticală / modernizare / ranforsare / reparaţii curente / extindere apă / extindere canal pentru străzi amplasate pe raza sectorului 3, Bucureşti”, ce cuprind lucrări de sistematizare pe verticală a sistemelor rutiere, reparaţii şi lucrări de modernizare a sistemelor rutiere.

Am verificat cine a executat contractul anteror menţionat şi, implicit, doreşte să îl folosească drept experienţă la contractul de consolidare a celei mai mari porţiuni din DN 66A? Astfel am dat peste asocierea SC Axela Construcţii SRL Timişoara, SC AB Construct SRL Buzău, SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi SC Pro Cons XXI SRL  Bucureşti. Această asociere de firme a primit de la ex-primarul Negoiţă al sectorului 3 din Bucureşti un contract de 110 milioane de euro (în fapt, contractul menţionat, cel cu care acum doreşte să se prezinte – ca experienţă similară – pentru consolidarea celui mai mare sector din DN 66A). Potrivit presei centrale, pe 26 ianuarie 2012, Comisia Europeană a avertizat România că Primăria sectorului 3 că nu a evaluat obiectiv ofertele în acest contract de 110 milioane de euro, acesta fiind atribuit candidatului a cărui ofertă conţinea nereguli în ceea ce priveşte preţurile şi termenele propuse. Câştigătorul contractulului care a încălcat regulile UE în materie de achiziţii publice a fost asocierea de firme anterior menţionată.

Revenim cu detalii privitoare la atribuirea celor trei contracte menţionate în prezentul articol.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 ivd13.03.2013,  10:45:30
pai si lupeniul?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Putem spune că de stat stăm bine, dar cât mai stăm? Drumul spre Herculane a reprezentat şi reprezintă dezideratul numă[..]
04.11.2013, 20:29   |    2 comentarii

 Bătaie de joc, bătaie de joc… Dar pe banii cui?

Compania Viva Construct din Deva a c&acir[..]
07.10.2012, 23:26   |    6 comentarii

În cadrul emisiunii „Verde-n faţă” de miercuri, 29 februarie, de la Kapital TV, invitatul Emil Părău, unul din[..]

05.03.2012, 00:03   |    18 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter