18.03.2013,  20:35:21 | 5 comentarii | 1429 vizualizari
Organul constatator trage Parchetul pe sfoară în stil barbar. Prejudiciile se tot cumulează în paguba statului, prea delăsător prin oamenii săi ca să se apere
de Cătălin DOCEA

Deşi în mod cert deţine capacitate de represiune, statul nu stopează furturile de cărbuni şi fier vechi pentru simplul motiv că aceste mici infracţiuni sunt unele ale foamei, comise de oameni puturoşi ori chiar disperaţi, care n-au bani pentru mâncarea celor mici (în unele cazuri) ori pentru băutură şi ţigări (în foarte multe cazuri). Din Valea Jiului se ajunge la puşcărie pentru furtul unui ceas, dar nu şi pentru cecuri fără acoperire de 2 miliarde de lei. Drept urmare, de ce s-ar ajunge după gratii pentru nişte saci cu cărbuni sau câteva zeci de kilograme de fier vechi?

Practic, vă va spune orice procuror sau poliţist, aceste furturi nu prezintă un pericol sau un prejudiciu pentru societate. Personal, m-aş mai gândi înainte de a da un asemenea răspuns. Privite individual, furturile de acest gen nu prezintă pericol social. Înmulţind însă prejudiciul unei singure fapte cu numărul impresionant al faptelor de gen (comise, de fapt, în mod repetat cam de aceleaşi persoane) vom ajunge la concluzia că paguba produsă subunităţilor fostei CNH SA, ori altor entităţi care deţin foste perimetre miniere, este însemnată. Este imposibil ca, dacă pleci de la Cimpa la Câmpu lui Neag, pe tot acest traseu să nu vezi – în miezul zilei – ceva magneţi ori cărbunari transportând bunuri provenite din furt.
 
În dosarul penal nr. 4143/P/2012...
...al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, în care numitul Tudor Florin I. a fost cercetat pentru furt, procurorul de caz (Ion Mitrana) şi-a însuşit referatul inspectorului pricipal de poliţie Viorel Buzgure de la Poliţia municipiului Vulcan şi a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP). În luna august 2012, unitatea locală de poliţie era sesizată prin 112 cu privire la producerea unei infracţiuni de furt în Colonia de Jos. La faţa locului a fost depistată o autoutilitară cu 28 de saci cu cărbuni, condusă de persoana anterior menţionată. Întrucât persoana a declarat că este cărbunele său, scos pe bonuri de la Coroeşti, fapt susţinut prin declaraţii şi de tatăl său, inspectorul Buzgure a propus neînceperea urmăririi penale. Deşi apelul care reclama furtul s-a făcut prin 112, autorul apelului (adică deţinătorul telefonului) nu a fost identificat (vă vine să credeţi?). Drept urmare, cum spuneam, procurorul şi-a însuşit propunerea şi a dispus NUP. 
Dl. procuror, plictisit probabil de atâtea dosare referitoare la furturi de cărbuni şi fier, n-a ţinut cont de aspecte esenţiale. Bonurile de cărbuni sunt destinate strict celor care au avut sau au calitatea de angajaţi în industria minieră şi sunt, potrivit documentelor ce stabilesc regimul exact al acestora, netransmisibile. Cum însă Tudor Florin I. nu a fost şi nu este angajat în industria minieră, nu avea calitatea de a scoate, pe bonuri, nici măcar un sac de cărbuni de la Coroeşti. Iar cum aceste bonuri sunt netransmisibile, nici nu avea posibilitatea de a le deţine şi transforma în cărbuni primindu-le de la o terţă persoană. Recapitulăm: se reclamă un furt, găseşti produsele, găseşti maşina, găseşti presupusul autor, este cert că acesta nu avea dreptul legal de a obţine cărbune contra bonuri de la Coroeşti.... Iar tu, ca inspector principal de poliţie, propui Parchetului să nu înceapă urmărirea penală. Iar procurorul de caz, culmea, îşi însuşeşte proprunerea şi dispune NUP pe motiv că fapta nu există. Dreptate-i asta?
 
Într-un alt dosar,...
...nr. 487/P/2012, acelaşi procuror a dispus scoaterea de sub urmărire penală a altor doi învinuiţi, cercetaţi tot pentru furt calificat, sub argumentaţia că prejudiciul cauzat (729 de lei) nu este mare. Soluţia este logică. Cei doi învinuiţi au fost amendaţi administrativ cu câte 200 de lei, cu toate că unul a recunoscut şi regretat fapta, în timp ce al doilea n-a recunoscut nici în ruptul capului. Şi asta, credeţi, o fi tot dreptate?
 
Doamna procuror...
...Violeta Laurenţia Marian a încheiat dosarul 1054/P/2012 printr-o Ordonanţă de scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unor sancţiuni administrative împotriva unui număr de 5 învinuiţi. Patru dintre aceştia au fost cercetaţi pentru furt calificat, iar un altul pentru tăinuire. Din cuprinsul documentului amintit rezultă că, în ceea ce-i priveşte pe autorii furtului şi tăinuitorul acestora, s-a ţinut cont de contextul comiterii faptei (“bunuri sustrase dintr-un pilon dezafectat, nepăzit, pentru care nu se iau eventuale măsuri de valorificare de către unitatea căreia-i aparţin, pilon care poate da şi impresia unui bun fără stăpân”). Prin analogie, avem toate motivele să ne imaginăm o altă speţă. În parcare la Bila, un individ observă un autoturism Skoda, al Parchetului, uşor prăfuit şi cu ceva pete de rugină. Dându-i impresia unui bun fără stăpân, şi-l însuşeşte. Oare se va alege, precum cei cercetaţi în dosarul de mai sus, doar cu o amendă administrativă de 50 de lei?
 
Un alt dosar,...
...purtând numărul 4414/P/2012, încheiat printr-o Ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale, a fost soluţionat tot de doamna procuror Violeta Laurenţia Marian, care şi-a însuşit propunerea organelor de poliţie (fiind vorba, fatalitate, tot de o propunere a inspectorului principal de poliţie Viorel Buzgure). Umorul referatului întocmit de domnul Buzgure ne-a convins că nu există bancuri cu poliţişti, toate poveştile care circulă pe cale orală fiind – mai mult ca sigur – cât se poate de reale. Într-un paragraf dl. Buzgure ne spune că două persoane au fost surprinse pe ultimele vagoane ale trasei cu cărbune. Mai jos, acelaşi domn informează procurorul de caz că numiţii Laszlo Ş. şi Camelia Ş. au declarat că nu furau cărbuni, ci treceau pe acolo pentru a merge în oraş. Nu se precizează dacă persoanele surprinse pe vagoane erau îmbrăcate frumos, de oraş, sau mai urât, potrivit pentru un furt mic.
Senzaţional, ori ba? Personal, abia aştept un referat în care, după un viol, dl. Buzgure să informeze Parchetul că autorul a pătruns puţin, dar asta s-a întâmplat în trecere, el de fapt mergând în oraş să-şi cumpere un Îndreptar ortografic, ortoepic şi de punctuaţie.
 
Înainte de a încheia,...
...vă promitem că revenim şi cu alte cazuri, la fel de interesant soluţionate la propunerea unor angajaţi ai altor unităţi de poliţie din Valea Jiului. Unele cazuri s-au încheiat cu SUP ori NUP pentru că nu s-a putut stabili provenienţa cărbunelui furat, şi implicit nici persoana juridică păgubită. De parcă la fiecare colţ de stradă din Vale ar fi existat câte o unitate care extrage cărbuni.
Sigur că, dacă aceşti amărâţi, ale căror cazuri le-am relatat anterior, ar fi fost mai drastic sancţionaţi, n-am fi avut noi o pâine în plus pe masă. Dar, poate, dacă ar fi fost mai dur sancţionaţi nu s-ar fi reîntors la furat. Pentru că, dacă s-ar uita cineva cu o mai mare atenţie în dosarele penale întocmite pentru furturi de acest gen, ar vedea că la anumite intervale de timp autorii sunt mai mereu aceiaşi. Drept urmare, nu se prea justifică ingnorarea de către unii procurori a art. 90 alin. 2 din Codul Penal, referitor la înlocuirea răspunderii penale.
Personal, mă bucur că nu trebuie să public, în susţinerea acestui articol, şi conţinutul referatelor domnului inspector principal de poliţie Viorel Buzgure. Dumnealui, sunt precis, chiar i-ar folosi un Îndreptar ortografic, ortoepic şi de punctuaţie.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (5 )

#1 ion19.03.2013,  01:34:54
se stie de ani de zile ca Buzgure primeste (cadouri )de la afacerile murdare care le face , dar stie sa mearga mai departe, zice ca are pile sus.
#2 cioacă19.03.2013,  08:51:35
este greu fără pâine pe masă.
#3 Elena19.03.2013,  15:09:07
i-a -auzi una : eu am fost tilharita mi s-a furat un aparat foto scump si ce crezi ? Polutia si madam au constatat ca mie mi-a cazut aparatul din mina si tilharul "gentelman "fiind l-a luat de jos mi l-a dat dar eu nu si nu, nu am vrut sa-l iau uite-asa de-a d.... ca sa-l reclam pe ingeras .Ce sa se mai incurce ei cu martorii sa mai intrebe ce si cum ? Asa au zis asa a ramas ca de ei pot .Si de-aia sint platiti sa faca ce vor ca sint pe mosia lor .
#4 Paula19.03.2013,  17:16:07
Si eu am mers sa fac o reclamatie la Buzgure si in loc sa scriu reclamatia m-a intrebat daca sunt casatorita , daca am prieten si a inceput sa-mi povesteasca ca el a ajuns f. greu in politie a spalat vase la cabana canpul lui neag a lucrat la aprozar si i-am spus ca eu am venit pentru reclamatie nu sa-mi faca el curte.si i-am spus ca o sa-i fac plangere la superiori si mi-a zis ca mai superior decat el nu e nimeni. oare chiar asa sa fie ?
#5 web19.03.2013,  19:16:03
ai dreptate paula,nu esti singura care a patito cu acest buzgure,dar stai linistita cai vine si lui randu ,cand il vor prinde toate femeile din vulcan o sai sara fulgi


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter