06.11.2011,  12:28:33 | 0 comentarii | 508 vizualizari
Pe scena Teatrului Dramatic “Ion D. Sîrbu”, în 6 şi 7 iunie, ora 19:00, premiera mondială FRIDAKAHLOMANIA – un spectacol de HAUSVATER
de Ziarul Vaii Jiului

O poveste de supravieţuire prin artă şi iubire  - spectacol interzis minorilor -

Diego: “Avea o înfăţişare demnă şi sigură pe sine, cu totul ieşită din comun, cu o strălucire stranie în privire. Frumuseţea ei era copilărească, deşi sânii îi erau deja formaţi”, îşi aminteşte despre prima vedere a Fridei, fetiţa de 15 ani.
Frida: “Singurul lucru bun este că, acum, am început să mă obişnuiesc cu suferinţa”, scrie în urma gravului accident de autobuz. “Pictez propria mea realitate. Singurul lucru pe care îl ştiu este că pictez pentru că am nevoie de asta şi pictez tot ce îmi trece prin minte, fără să aleg”.
Diego: “Avea un corp frumos, nervos şi un chip delicat. Avea părul lung, sprâncene negre şi groase, unite în partea de sus a nasului, care păreau aripile unei mierle, două arce negre care subliniază o splendoare de ochi căprui”, despre a doua întâlnire.
Guillermo Kahlo (când Diego îi cere mâna fiicei sale): “îne cont că fata mea este bolnavă şi că bolnavă va rămâne toată viaţa. Este inteligentă, dar nu foarte frumoasă. Dacă vrei, îţi dau timp de gândire, şi, dacă tot o să mai ai chef de căsătorie, ai binecuvântarea mea”. În mijlocul ceremoniei, tatăl se ridică şi spune: “Domnilor, nu vi se pare că asistaţi la o comedie?”.
Frida (scrie lui Eloesser): “Doctoricito querido, am sperat atât de mult să am un Dieguito doar al meu, care să ţipe tare, dar toate speranţele mi s-au năruit şi n-am făcut altceva decât să îndur”.
Diego: Frida “va începe să realizeze o serie de capodopere fără precedent în istoria artei – picturi care exaltă calităţile feminine de a îndura realitatea, adevărul, cruzimea şi suferinţa. Nicio femeie n-a ştiut să pună atâta poezie torturată pe o pânză cum a făcut-o Frida în acele momente, la Detroit”.
Frida: “Niciodată în viaţa mea
Nu te voi uita.
M-ai luat când sufletul mi-era sfărâmat
Åži l-ai reparat
Pe acest pământ prea strâmt
Încotro să privesc?
Atât de întins, atât de profund!
Nu mai este timp. Nu mai există nimic.
Distanţă. Nu mai este decât realitatea.
Ce a fost, a fost pentru vecie”.
Frida (către Murray, când Diego cere divorţul): “N-am cuvinte să descriu cât de rău mă simt şi ştii cât de mult îl iubesc pe Diego, aşa că poţi înţelege că acest rău nu se va sfârşi decât odată cu viaţa mea, dar, după ultima ceartă pe care am avut-o cu el (la telefon), şi cum nu-l mai văzusem de o lună, am înţeles că, pentru el, era mai bine să mă părăsească… Acum mă simt sfâşiată şi singură şi am impresia că nimeni pe lumea asta n-a suferit ca mine, dar, bineînţeles, sper că totul se va schimba peste câteva luni”.
Diego (după recăsătorie): “Eram atât de fericit că o regăseam pe Frida, încât am fost de acord cu condiţiile ei, şi, pe 8 decembrie, în ziua în care am împlinit patruzeci şi patru de ani, eu şi Frida ne-am căsătorit a doua oară”.
Frida: “Diego, începutul,
Diego, constructorul,
Diego, copilul meu,
Diego, logodnicul meu,
Diego, pictorul,
Diego, iubitul meu,
Diego, soţul meu,
Diego, prietenul meu,
Diego, mama mea,
Diego, tatăl meu,
Diego, fiul meu,
Diego, eul meu,
Diego, universul meu,
Diversitate în unitate,
Dar de ce spun Diego al meu?
El nu va fi niciodată al meu. El nu este decât al lui”.
Diego: “Linita de mis ojos” (“Lumina ochilor mei”)
Frida (la expoziţia de aniversare a 50 de ani de creaţie pentru Diego): “N-am să vorbesc despre Diego ca fiind soţul meu, pentru că ar fi ridicol. Diego n-a fost şi nu va fi niciodată soţul nimănui. (…) Forma lui Diego este cea a unui monstru seducător, pe care marele nostru strămoş, materia necesară şi eternă, mama tuturor oamenilor şi a tuturor zeilor pe care
I-au inventat în delirul lor, născuţi din frică şi foame, FEMEIA – şi, între toate, EU – ar vrea să-l ţină de-a pururi în braţe ca pe un nou-născut”.
Frida: “Diego. Este atât de adevărat, încât mi-e teamă să vorbesc, să dorm, să aud şi să vreau ceva.
Mă simt închisă, fără să mă tem de sânge, într-o dimensiune atemporală şi lipsită de magie, în interiorul fricii şi al neliniştii tale, în bătăile inimii tale. Åžtiu că, dacă ţi-aş cere-o, toată nebunia asta s-ar reduce la un simplu zgomot în tăcerea ta. În nebunia mea, te rog să fii violent, dar tu îmi dai binefacerile, lumina şi căldura ta”.
Frida (poem primit de Diego la trei ani după moartea ei):
“În salivă,
În hârtie,
În eclipsă,
În toate rândurile tale,
În toate culorile,
În toate ulcioarele,
În pieptul meu
afară, înăuntru
În călimară, în dificultatea de a scrie în minunea din privirea mea în ultimele luni ale soarelui (dar soarele nu are luni) în tot şi a spune în tot ce este stupid şi magnific DIEGO În urina mea DIEGO în gura mea în inima mea În nebunia mea în visul meu în sugativa în vârful peniţei în creioane în peisaje în hrană în metal în imaginaţie în boli în vitrine în viclenii În ochii lui în gura lui în minciunile lui”.
(Selecţia textelor, Dumitru Velea)
 

Vă aşteptăm cu mare drag la teatru, în data de 06 şi 07.06.2009, ora 19:00,
să vizionaţi piesa „FridaKahloMania”, un spectacol de Alexander Hausvater, care cu siguranţă vă va face să uitaţi de grijile cotidiene. Suntem convinşi că veţi veni, pentru că noi, artiştii, existăm doar pentru că dumneavoastră vă aflaţi în sala de spectacol!
Artiştii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroşani
Procuraţi-vă din timp bilete. Locurile sunt limitate! 
Preţul unui bilet este de 20 RON.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter