24.03.2013,  20:01:52 | 3 comentarii | 2410 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Potrivit preşedintelui Mircea Ioan Moloţ / Liberalii din Vale sunt atipici. Dar nici liberalele Văii nu sunt mai prejos!
de Mihai BARBU

Sâmbătă dimineaţa, la Petrila, au avut loc alegerile pentru funcţiile de conducere din organizaţia de femei a PNL-ului din localitate. Alegerile s-au bucurat de prezenţa în sală a doi invitaţi de marcă: preşedintele Mircea Ioan Moloţ şi deputataCarmen Hărău, din partea PNL.

Avram - amfitrion
Oaspeţii au fost întâmpinaţi de Costel Avram, preşedintele interimar al PNL-ului petrilean, care le-a mulţumit tuturor că au onorat cu prezenţa lor pe toate liberalele din oraş. Pe lângă aceştia au fost invitaţi membri marcanţi ale celorlalte organizaţii liberale din Valea Jiului, precum viceprimarul Petroşaniului, Dorina Niţă, şi consilierul local Alina Cîrstoiu de la Vulcan. Ambele doamne fac parte din biroul judeţean al organizaţiei de femei liberale. Lucrările au fost conduse, cu tact, de d-na Roxana Chişotă, fosta preşedintă a femeilor liberale din judeţ. Gazdele s-au dovedit extrem de inventive şi au făcut în aşa fel ca alegerile să fie presărate şi cu câteva momente artistice menite să întreţină, la un înalt nivel spiritual, suspansul firesc înainte de anunţarea rezultatelor finale.
 
Intermezzo liberal cu „Eminul meu iubit” 
La început, activitatea femeilor liberale din mandatul care s-a sfârşit sâmbătă a fost prezentată de un antrenant slide show, pe muzica imnului partidului („Libertatea mea e libertatea ta/ Iar deasupra mea doar Dumnezeu va sta!”). Acesta a marcat evoluţia în timp a unei organizaţii revitalizate, miraculos, în ultima perioadă. A urmat, apoi, un documentar antrenant despre rolul femeii (când mai mic, când mai mare…) de-a lungul istoriei omenirii. El a fost prezentat şi comentat de d-na prof. Beatrice Andrei. Soţul d-nei Ionela Opriş a citit un eseu despre femeie scris chiar de către soţia sa. La finalul eseului autoarea ne-a pus o întrebare cu tâlc: „Dacă în spatele unui bărbat de succes stă o femeie, cine stă în spatele unei femei de succes?”. D-na Opriş a delegat sarcina lecturii d-lui Opriş pentru că dumneaei era, deja, costumată pentru momentul care avea să devină clou-ul manifestării. D-ra Ligia Tuhuţ şi-a adus aminte că, pe când era elevă la Informatică, pusesem la cale, împreună cu colega mea, prof. Roxana Filip, un spectacol în care erau distribuiţi un elev (care îl întruchipa pe Eminescu) şi foarte multe personaje feminine care o întruchipau, în ipostaze diferite, pe Veronica Micle. Fetele îi citeau poetului fragmente din scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis Veronica de-a lungul vremii. Îmbrăcate în costume fastuoase, împrumutate de la teatru, Ionela Opriş, Alexandra Vasile, Crina Avram şi Ligia Tuhuţ au încântat asistenţa cu minunata interpretare a  textelor feminine care au marcat existenţa poetului naţional. Această parte literar-artistică, intercalată în cadrul sobru al unor alegeri, a reprezentat o surpriză chiar şi pentru preşedintele Costel Avram. Acesta s-a felicitat pentru ideea de a lăsa să acţioneze liber fantezia celor care au organizat aceste alegeri. Astfel că, spre deosebire de alegerile pentru şefia PDL-ului, alegerile de la Petrila sau desfăşurat în mod civilizat, relaxat şi instructiv. 
 
Femeia, de la Cleopatra Egiptului antic la politiciana cu minte şi şansă
În cuvintele lor de salut, importantele femei invitate s-au referit, inevitabil, şi la surprizele prezentate de gazde. Alina Cîrstoiu a observat că pe vremea Egiptului antic o femeie conducea un imperiu, pe când în zilele noastre nu se observă decât o involuţie în tot ceea ce priveşte „ascensiunea” feminină în treburile cetăţii. „Dacă în politică s-ar cere forţă fizică, n-am avea nicio şansă. Trebuie să ai, în schimb, minte, devotament şi şansă. În politică, orice femeie poate să fie egala unui bărbat. Partidul e o formă organizată de a-ţi spune părerile. Dacă ţi le expui doar pe la colţuri nu poţi influenţa în bine societatea. Trebuie să te implici în mod concret, iar eu fac acest lucru din 2008”. D-na Cîrstoiu a mai remarcat faptul că, odată cu venirea în fruntea organizaţiei petrilene a d-lui Costel Avram, aceasta cunoaşte o activitate deosebită, de neimaginat cu puţină vreme în urmă. 
D-na Dorina Niţă, viceprimarul Petroşaniului, a spus că „oamenilor, când le e greu, stau aproape”. Dar, a remarcat dumneaei, „la noi nu s-a observat acest lucru. Am fost dispersaţi. A trebuit ca să se organizeze câteva acţiuni tematice, pentru ca noi să putem fi împreună. Până de curând, noi, liberalii din Vale, pur şi simplu nu ne cunoşteam între noi. Preşedintele Moloţ zice că noi, cei din Vale, avem un comportament atipic. E adevărat, pentru că pe noi ne-au adus împreună bucuriile, şi nu necazurile”. În final, cu umorul care o caracterizează, d-na viceprimar a spus: „noi, femeile, ne mulţumim cu puţin. Altfel, nu ne-am mai fi măritat niciodată!”.
 
Ucenicia, la împărţitul a „două paie la trei măgari”
D-na deputat Carmen Hărău s-a declarat foarte bucuroasă de invitaţia primită. „Suntem o categorie de politicieni a căror particularitate e fusta. Cu toate astea, eu am făcut treabă şi în business-ul bărbătesc. Eu am reuşit în politică şi pentru că preşedintele Moloţ nu e misogin, pentru că a crescut o fiică. Am observat că toţi bărbaţii care au fete nu sunt misogini. Aşa se face că, în Hunedoara, liberalii au două femei în Parlament. Femeia nu trebuie să aibă complexe, nici de superioritate, nici de inferioritate. Dacă, în familie, femeia e cea care poate să împartă sărăcia (adică „două paie la trei măgari”), atunci această abilitate în microstructură trebuie să ne ajute şi când acţionăm în marea familie care e societatea. În Hunedoara există zone de sărăcie extremă. De la Bucureşti lucrurile se văd în roz dar rolul nostru este de a-i determina pe cei din Capitală să vadă lucrurile aşa cum sunt ele în realitate”. 
 
Norocul liberalelor noastre e că dl. Moloţ, ca tată de fete, nu e deloc misogin!
Preşedintele Moloţ a confirmat spusele deputatei Hărău: „Nu sunt misogin. Dovadă că am fost căsătorit de două ori şi că am două fete. Lumea zice că cei care au băieţi sunt deştepţi, iar cei care au fete sunt geniali”. „Dar cine are şi băieţi şi fete?”, a întrebat o doamnă din asistenţă. „Combinaţi cei doi vectori şi vedeţi ce vă dă”, a zis profesorul de matematică. „Am avut o şansă, dată de Dumnezeu, să fiu doar conducător. Am fost director, viceprimar şi preşedinte de consiliu judeţean. Majoritatea celor cu care am lucrat a fost, în proporţie covârşitoare, femei şi m-am descurcat foarte bine. Mama mea are 92 de ani. Când a împlinit 85 de ani, unul din invitaţi a zis celor care o sărbătoream: Ce ne facem dacă şi Mircea trăieşte cât mama sa? Aşa că trebuie să vă obişnuiţi cu mine”, a mai zis Mircea Moloţ care, după d-nii Quintus şi Câmpeanu, a ajuns decanul de vârstă din Consiliul Naţional al PNL.
În finalul intervenţiei sale, preşedintele Moloţ a (re)confirmat faptul că cei din Valea Jiului sunt atipici în raport cu restul judeţului: „Acum câţiva ani am venit aici şi lumea ne-a răsturnat maşinile. Acum am ajuns la un scor pe care nimeni nu-l credea. Acum avem ca ţintă să câştigăm primăria. Mansarda nu trebuie să vă fie ocupată decât de acest target. Aveţi trei ani la dispoziţie! Să ştiţi că în toate campanile mele nucleul pe care m-am bazat au fost femeile. Aş vrea ca toate organizaţiile din Vale să fie ca aceasta din Petrila. Alţii, ceilalţi, au toate motivele ca să fie invidioşi pe voi! La Petrila avem trei consilieri, dintre care două sunt femei. Succes, doamnelor!”.
 
Final cu femei fericite şi o pildă cu un academician atipic
După ce a dispus organizarea alegerilor în organizaţia de tineret, Costel Avram a hotărât că a venit vremea ca şi femeile să se constituie într-o organizaţie puternică şi să îşi aleagă liderele. Ele sunt cele care vor conduce femeile liberale în următoarele bătălii electorale care se vor da în Petrila. E încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că preşedintele Avram vrea să construiască, în estul Văii Jiului, ceva durabil şi cu bătaie lungă. Nimic nu pare a fi lăsat la voia întâmplării. Iar potrivit noilor atribuţii, pe care Costel Avram le-a primit de la organizaţia judeţeană, înseamnă că modelul din est va fi „exportat”, cât de curând, şi în vestul Văii. O puternică organizaţie de tineret şi una, la fel de puternică, de femei vor fi forţele tinere, pe care se va baza PNL-ul pentru a cuceri Petrila. Vor urma alegerile la organizaţia mare, care vor consfinţi, prin candidatura lui Costel Avram, că revirimentul mişcării galben-albastre din Vale se leagă, inevitabil, de numele unui om politic care a dovedit că liberalismul i se potriveşte ca o mânuşă. „O mânuşă de catifea care ascunde o mână forte”, dacă e să parafrazăm o formulare faimoasă.
În sală am văzut foarte multe femei tinere, puternice şi motivate. Până mai ieri, în Petrila, nu era de bon ton să te afişezi sub steagul galben. Acum e, am putea zice, ca la naţională. Dacă vrei să fii perceput ca un român adevărat, echipamentul galben a devenit obligatoriu. Dar să ştiţi că acest lucru nu e deloc întâmplător. „Căutaţi femeia şi veţi avea cheia acestei transformări”, ne-a declarat, modest, preşedintele Avram.    
Alegerile au dat câştig de cauză d-nei Doiniţa Bălănesc, care a avut 39 de voturi pentru şi 5 împotrivă, iar în cele două funcţii de vicepreşedinte au fost alese doamnele Beatrice Andrei şi Ionela Diana Opriş. Membre în comitet au fost validate d-nele Rodica Bolog, Diana Elena Preda, Emilia Buium, Adina Codrea, Ioana Negru şi Ligia Tuhuţ. 
 
Rolul capului în mişcarea liberală
Pentru final ar merita să reproducem o întâmplare cu academicianul Grigore Moisil, povestită doamnelor care urmau să se aleagă în funcţiile de conducere de preşedintele Moloţ. Astfel, se zice că Moisil ar fi spus că dacă Elena Ceauşescu are nevoie de fundul lui, el poate sta toată ziua pe scaun, la serviciu, dar dacă are nevoie de mintea lui, atunci să-l lase liber, ca să poată gândi liber. „Noi avem nevoie de capul dv!”, a spus, în final, preşedintele Moloţ.
 
P.S. E adevărat că, după cum arată organizaţia de femei din Petrila, mulţi ar putea gândi exact pe dos. Dar, vorba francezului, să-i fie ruşine celui care gândeşte în mod pervers!  


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (3 )Pe aceeasi tema

Poliţia locală din cadrul Primăriei oraşului Petrila încearcă să facă faţă valului ridicat de „încălziţi ai[..]

08.07.2015, 17:47   |    1 comentarii
Inter Petrila se află printre formaţiile care se vor reuni cel mai târziu.
 
Ofici[..]
05.07.2015, 22:30   |    0 comentarii

Cotidianul nostru a intrat în posesia unor informaţii care, şi dacă nu s-ar confirma în totalitate, impun derularea d[..]

29.06.2015, 20:13   |    26 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter