26.03.2013,  19:41:08 | 0 comentarii | 2600 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Acum chiar are balta de pe Maleia peşte…/ Asociaţia Pro Pescar a injectat o infuzie de „capital” piscicol de peste o tonă de caras!
de Corneliu BRAN

Se va mai aduce şi o jumătate de tonă de crap  Alte 200 de kilograme de caracudă şi lin se vor înmulţi în voie  Se va pescui doar ziua  Aviz braconierilor: balta este păzită şi noaptea!

Pentru amatorii de pescuit sportiv şi recreativ aducem azi o veste bună. Sâmbătă, 23 martie, aşa cum a promis Ion Carvaţchi, preşedintele asociaţiei, pescarii de la Asociaţia „Pro Pescar” au populat balta de pe Maleia-Petrila cu o primă tranşă de peşte, este vorba de circa 1.200 de kilograme de caras, adus special pentru această baltă aflată sub administrarea asociaţiei.
Unul dintre angajamentele luate în consiliul local de către Ion Carvaţchi, popularea bălţii cu peşte, a fost atins, deşi ceea ce s-a întâmplat sâmbătă este doar o primă parte a acţiunii de populare. În maxim 14 zile urmând ca în baltă să fie adusă o nouă specie de peşte, iar în mai alte 3-4.
Totodată, şi curăţirea luciului de apă, un alt angajament luat, a fost pusă în practică, înainte de a fi adus peştele, urmând ca procesul de ecologizare a zonei să continue până în momentul când va arăta aşa cum trebuie, adică o adevărată oază de relaxare şi linişte.
„Sâmbătă am avut o acţiune de populare a luciului de apă de la balta din Petrila, de pe Maleia, unde Asociaţia Pescarilor Sportivi Pro Pescar a primit drept de folosinţă şi de exploatare, inclusiv terenul aferent, până la 9 hectare. Unul dintre obiectivele pe care le-am avut noi de realizat a fost acela ca până în data de 8 aprilie, în momentul în care se interzice pescuitul recreativ-sportiv prin lege (rămânând doar posibilitatea de pescuit în zonele aflate în proprietate particulară), să populăm, în două serii, balta. Într-o primă etapă am populat balta cu 1.200 de kilograme de caras, muncă la care au participat peste 30 de membri ai noştri, un fapt deosebit. În maxim două săptămâni, până în data de 8 aprilie, vom aduce încă 500 de kilograme de crap. Este vorba de crap-oglindă, crap românesc şi amur. Urmând ca în a treia etapă, ceea ce ar presupune pe undeva luna mai, să aducem 200 de kilograme de caracudă şi lin”.
Preşedintele Ion Carvaţchi ne-a informat că regulamentul de funcţionare şi de comportament la balta administrată de Pro Pescar este bătut în cuie, acesta fiind întocmit cu sprijinul membrilor din asociaţie, în mod democratic: „Regulamentul de pescuit recreativ-sportiv pentru zona luciului de apă de pe balta Maleia-Petrila, pentru pescarii noştri, şi nu numai, este gata. În regulament este specificat foarte clar unul dintre obiectivele noastre: luciul de apă şi terenul aferent acestuia aparţin pescarilor. Cei 1.000 de membri ai asociaţiei noastre au drept de control asupra acestui luciu de apă şi a zonei aferente. Pe timp de zi se poate pescui de către toată lumea din rândurile asociaţiei noastre şi din rândurile cetăţenilor sau ale altor asociaţii. Am stabilit un program de funcţionare diferit, primăvara-vara-toamna, faţă de toamna-iarna. În sensul că din martie şi până în octombrie se poate pescui de la şapte dimineaţa şi până la opt seara, iar din octombrie şi până în martie se poate pescui de la şapte dimineaţa şi până la cinci după-amiaza. Este total interzis pescuitul pe timpul nopţii, de asemenea, este interzis scăldatul. În perioada următoare vom face un program intens de ecologizare a zonei, vom monta acolo mic mobilier, vom pune mese şi bănci, dar şi grătare. Am dus deja acolo două căbănuţe din lemn. Pe această cale mulţumim Administraţiei Pieţelor din Petroşani, care ni le-a dat în chirie. Vom face toalete şi vom aranja totul ca la carte, aşa cum am promis. Acolo va fi o zonă deosebită, asta fiind de fapt ambiţia noastră, a pescarilor de la Pro Pescar, să facem un lucru bun, mai ales că ne-am luat şi angajamente în Consiliul Local Petrila. Mai vreau să precizez prin ziarul dumneavoastră un singur lucru, dar extrem de important: regulamentul trebuie respectat cu stricteţe şi în totalitate de toată lumea! De la preşedinte, inclusiv el, până la ultimul membru înscris. Atrag atenţia că nu trebuie să existe nicio abatere de la acest regulament!”.
Mai trebuie să spunem, în încheiere, că acum să nu creadă cineva că s-a adus carasul la baltă, şi de-acum braconajul va fi în floare. Ion Carvaţchi atrage atenţia că balta e bine păzită noaptea, chiar de către pescarii asociaţiei, care fac cu rândul de pază! Mai rar aşa organizare, dar uite că se poate! Ziua nu-i nevoie de cine ştie câtă pază, deoarece vor fi întotdeauna membri din cadrul asociaţiei la pescuit. Ceea ce va face ca orice problemă să fie evitată, prin apelări imediate la conducerea asociaţiei şi la 112.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
De la conducerea Asociaţiei Ecologice „Petro Aqua” Petroşani am aflat că duminică, 23 august, începând[..]
20.08.2015, 23:57   |    0 comentarii
150 de pasionaţi 
În cadrul feeric şi de neegalat al celei mai cunoscute peşteri din judeţul Hu[..]
03.06.2015, 23:07   |    0 comentarii
În Peştera Bolii se vor auzi, duminică, 31 mai, acorduri de Haydn, Purcell şi Beethoven.
 
[..]
29.05.2015, 01:15   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter