02.04.2013,  23:03:37 | 16 comentarii | 3337 vizualizari
De voie, de nevoie, / Bruneta de la Trezo se pricepe, mai nou, şi la spitale
de Cătălin DOCEA

După ce, pe rând, s-a priceput în mediul privat, la AFP Petroşani şi Trezorerie, ba chiar şi puţin pe la SE Paroşeni şi chiar MTS, Maria Ardeleanu a devenit, mai nou, reprezentant al administraţiei publice locale în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Urgenţă Petroşani. Câtă pricepere şi putere de muncă într-un singur om a cărui ascensiune profesională, puternic susţinută politic, a fost fulminantă.

Traseul profesional miraculos al doamnei Ardeleanu ar face invidios orice tânăr care, credul fiind, încă îşi mai închipuie că, dacă înveţi, în viaţă poţi ajunge bine. Doamna Ardeleanu e dovada vie, brunetă şi cu tocuri, că în viaţă poţi avansa în trei ani cât alţii în douăzeci. 
Dumneaei a ajuns bine după ce un grup de afaceri a considerat că îi poate servi mai bine interesele ca angajat al unei instituţii publice. Astfel a fost transferată, cu tot cu nişte tocuri bine înfipte politic, la Administraţia Finanţelor Publice Petroşani. Potrivit declaraţiei de avere din 2010, a realizat venituri de la Global Invest SRL, Ministerul Tineretului şi Sportului (aşa am dedus noi că se traduce prescurtarea MTS) şi DGFP Hunedoara, unde a fost angajată ca expert asistent (clasa I, treapta 3) în cadrul AFP Petroşani. Un an mai târziu, în declaraţia din 2011, o regăsim pe doamna Ardeleanu în funcţia de şef birou, gradul I. Anul trecut, în 2012, doamna Ardeleanu era deja şefă de Trezorerie la Petroşani, încadrarea exactă fiind cea de şef adjunct administraţie, realizând inclusiv venituri din calitatea de cenzor la SC Producere a Energiei Electrice şi Termice Electrocentrale Paroşeni SA. Asta după ce, cu sprijin puternic din mediul politic portocaliu, doamna Ardeleanu tăia şi spânzura prin AFP Petroşani ameninţând cu vremurile când va ajunge chiar şefă peste administraţie. Colac peste pupăză, doamna Ardeleanu mai supervizează şi licitaţiile publice de la Petroşani (fiind convocată, ca personaj de încredere, doar la procedurile unde mai apar şi neaveniţi pe lângă firmele ce trebuie musai să câştige).
Ne întrebăm, fireşte, cum a avut doamna Ardeleanu timp să se ocupe şi de Trezorerie, şi de licitaţiile de la Primăria Petroşani, dar şi de analiza temeinică a documentelor de la Paroşeni (o societate cu o cifră de afaceri de 122 de milioane de lei în 2011)?
N-a avut. Tocmai de aceea, activitatea Trezoreriei Petroşani este – în plin boom al informatizării – absolut vraişte. Dacă ai o plată de făcut ca persoană fizică ori ca reprezentant al unei persoane juridice, stai ca prostul la un ghişeu (ce pare a fi casierie) pentru ca, mai apoi, să te aşezi la cel unde poţi achita efectiv. Asta deşi ambele operaţiuni ar putea fi lesne făcute de un singur operator uman. Dacă astăzi îţi intră bani în cont şi nu ai datorii către stat, nu poţi beneficia de ei pentru că posibilitatea de transfer nu există decât pentru a doua zi (care poate deveni chiar a patra dacă la mijloc este un week-end). Sunt zile, de genul „început de lună”, când persoanele juridice nu au acces la conturile lor. Asta deşi personalul încadrat la Trezorerie se calcă efectiv în picioare, în timp ce şefa, adică doamna Ardeleanu, se lăfăie solo într-un birou întreg, relativ generos. Toate astea în condiţiile în care programul efectiv cu publicul este doar de la 9 la 12:30, cu zi scurtă vineri. Dacă vrei să achiţi o amendă vineri după ora 11:00, pentru a beneficia de reducerea pentru plata acesteia în 48 de ore, chitanţa nu se poate emite decât cu data de luni pentru că situaţiile trebuie expediate pentru centralizare la Deva, iar şefa se grăbeşte acasă. Iar chitanţa, deşi plătită efectiv vineri, nu te mai poate ajuta să beneficiezi de reducere în condiţiile în care data înscrisă pe ea este cea de luni. Nu mai vorbim că, în loc să beneficieze de posibilitatea de interogare electroni­că ori măcar telefonică a soldului, firmele trebuie să facă potecă înspre şi dinspre Trezorerie (verifică soldul, hai înapoi să faci OP-urile, mergi înapoi cu OP-urile... şi tot aşa) pe banii lor. În loc să se eficientizeze, de la venirea doamnei Ardeleanu activitatea Trezoreriei mai mult s-a îngreunat. Asta în ciuda angajatelor care, omeneşte vorbind, chiar fac eforturi să ţină în frâu volumul imens de activitate.
De la finele lunii martie a.c., doamna Maria Ardeleanu deţine şi calitatea de reprezentant al administraţiei locale în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Teoretic, dacă n-ar fi fost nominalizată pe criterii politice, ce nu ţin strict de competenţă, activitatea doamnei Ardeleanu la SUP ar trebui să determine eficientizarea activităţii. Şi, ne întrebăm, oare cum va eficientiza dumneaei ditamai spitalul dacă Trezoreria a făcut-o praf???
În casă cu doamna Ardeleanu a trăit, în perioada 2004 – 2012, până când a fost închisă procedura falimentului, şi SC Nick Pan Prodcom SRL Petroşani. Singurul creditor al firmei ce-şi avea sediul acasă la doamna Ardeleanu era chiar DGFP Hunedoara, adică locul de muncă al finanţistei. În ciuda priceprii brunetei pe tocuri de la Trezo în ale finanţelor (doar nu degeaba a pus-o PDL-ul la MTS, AFP, SCPEET Paroşeni SA, la Trezorerie şi la SUP), firma a încheiat anul financiar 2010 cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei vechi şi, mai apoi, s-a închis.
Tot acasă la doamna Maria Ardeleanu mai funcţionează AS Divtrans SRL (înfiinţată în 11 martie 2011, asociat/administrator Andrada Albescu – fiică) şi Man Transrut SRL (înfiinţată în 11 noiembrie 2012, asociaţi Andrada Albescu – fiică şi Nicolae Stăiculescu - concubin /administrator Andrada Albescu – fiică). Ca să vă faceţi o idee, vă informăm că AS Divtrans SRL a încheiat anul 2011 cu datorii de peste 2,04 miliarde de lei vechi în condiţiile unei cifre de afaceri de numai 1,46 miliarde de lei vechi. 
Este lesne de dedus, din cele prezentate, că – deşi au în familie cel mai redutabil finanţist din câţi există prin zonă (câţi au mai prestat, oare, pe rând ori simultan, la firme private, la AFP Petroşani, la SCPEET Paroşeni SA, la Primăria Petroşani, la Ministerul Tineretului şi Sportului şi la Spitalul de Urgenţă?), apropiaţii doamnei Ardeleanu au pus o firmă în cap şi nici a doua nu se simte prea bine.
În atare condiţii, în care n-a fost în stare să-şi consilieze nici măcar apropiaţii pe culmile unui relativ succes, ne întrebăm la ce or fi bune sfaturile doamnei Ardeleanu de i s-a oferit onoarea de a reprezenta întreaga comunitate tocmai în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Urgenţă Petroşani? Unde, după umila noastră părere, este nevoie de oameni cu viziune. Ceea ce doamnei Ardeleanu, care n-a fost în stare să fluidizeze activitatea la opt ghişee, cu siguranţă îi lipseşte.
De altfel, doamna Ardeleanu nici nu prea are timp fizic necesar să reprezinte eficient comunitatea în noua calitate, pe care o deţine suplimentar, în condiţiile în care (deşi este angajat al statului) continuă să reprezinte interesele grupului de firme din care provine în relaţia cu diverşi terţi. Posibilitatea ca doamna Ardeleanu să fie clintită din actuala poziţie, în care are acces la informaţii cu caracter confidenţial foarte utile mediului de afaceri şi altor organisme „procesatoare” de asemenea informaţii, este redusă în condiţiile în care şi o parte din superiorii săi sunt controlaţi prin beneficii financiare achitate periodic de către acelaşi grup de firme. 
Şi, dacă tot am deschis discuţia, ar fi interesant de aflat şi de câte ori au fost controlate Nick Pan Prodcom SRL, AS Divtrans SRL şi Man Transrut SRL de către Inspecţia Fiscală, Garda Financiară şi alte organisme cu atribuţiuni control. Vom reveni.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (16 )

#1 ninel02.04.2013,  23:38:42
Felicitari domnule Docea pentru articol. Nu am ce mai comenta. Ati facut acest lucru si pentru mine, fapt pentru care, sincer, va multumesc.
#2 gigel03.04.2013,  00:51:42
Despre firme este probabil sa ai 100% dreptate, insa partea cu amenzile care trebuie achitate in 48 de ore, nu stiu la ce te referi, d-le Docea, ale de la rutiera le plateste omul la casieria Taxe si Impozite a Primariei, nicidecum la Trezorerie iar despre programul de lucru in defavoarea populatiei, este adevarat, cam scurt, si de stat la 2 ghisee cred ca au preluat-o de la CEC Bank de ex. unde stai la fel la 2 ghisee sa le dai bani. O prostie. Programele de calculator folosite de Trezorerie, fisc sau alte institutii nu depind de o sefa din Petrosani sau din Adunatii Copaceni ci de sistemul implementat de sus, din Minister.
#3 C. Docea03.04.2013,  01:16:58
Pentru #2 - Gigel - Nu este vorba despre amenzi de circulatie, in cazul carora se poate achita 50% in termen la Taxe si Impozite, ci de amenzi in cazul carora se poate plati jumatate din minim in 48 de ore (din partea altor organisme de control). De ex: primesti 1000 ron amenda, dar poti achita doar 50 ron in 48 de ore daca minimul amenzii este 100 ron.
#4 titi03.04.2013,  07:07:51
trebuie sa recunoastem ca mery e o tipa cu multe....calitati
#5 sorin03.04.2013,  09:24:59
Domnule Docea, nu cumva doamna raspunde si la numele de Mirela? Pai daca este asa ,va spun sa nu va mirati ca doamna se pricepe la toate chiar si la minerit,pentru ca in urma cu ceva timp, cand la putere se afla partidul care o sustine,a fost propusa in CA al CNH,dar nu s-a ajuns la o intelegere cu privire la intrarea subterana a doamnei.Este vorba de acel procent subteran de care beneficieaza multi sefi de la CNH chiar si lideri de sindicat care au procete mari de munca in subteran,desi ei vad mina numai la televizor.Ce mai poti spune decat bravo lor, baieti destepti.Revenind la doamna,este destul de greu sa o clintesti din pozitiile in care se afla.Toata admiratia pentru curajul pe care il aveti.
#6 coco03.04.2013,  10:23:06
sper ca se trezesc si altii s-o cunoasca pe mirela
#7 violeta03.04.2013,  10:45:58
ar trebui sa ne bucuram ca unii au ajuns sa lucreze in minister; poate calitatile o recomanda; de ce n-a ramas acolo?
#8 Fata Morgana03.04.2013,  11:39:46
A fost si este protejata fam Ridzi, in special a Monei Ridzi. Are invatacei buni...
#9 gogu03.04.2013,  11:41:18
Cica,primarul Ridzi este tare nervos ca v-ati luat de protejata sa.Prin targ se aude ca doreste sa o pregateasca pentru viitorul edil sef al mn.Petrosani.Este posibil sa si reuseasca,pentru ca calitatile ce le are nu pot fi puse la indoiala.
#10 smarty03.04.2013,  11:43:35
Felicitari d-le Docea, as dori sa mergeti mai departe cu cercetarile si poate veti descoperii si faptul ca persoane capabile si cu experienta in ale "trezoreriei" de vreo 30 de ani au trebuit sa "se dea la o parte" din fata aptitudinilor si competentelor de SEFA pe care le detine respectiva DUDUIE.Mi-ar place sa nu ramana doar un simplu articol in ziar aceasta ancheta pe care ati desfasurat-o ci chiar sa fie pusa acolo unde ii este locul si persoanele care intradevar merita sa fie SEFI la Trezorerie (care cu siguranta au mi multa scoala decit are ea vacanta) sa fie adusi inapoi pe functiile pe care le MERITA din plin.Sa auzim numai de bine !
#11 tamy03.04.2013,  13:02:53
smarty - in paranteza ai vrut sa spui, despre persoanele care ar trebui sa fie sefi, ca au mai multa vacanta decat are ea scoala, dar ti-a iesit invers. Nu-i nimic, noi am inteles ce ai vrut sa spui. Cat despre respectiva trebuie sa adaug faptul ca nu a facut rau la nimeni {asa zice ea} si a facut, la toti, numai bine iar pentru asta a fost si este recompensata, vorba aceea: bine faci, bine gasesti
#12 popescu03.04.2013,  13:08:10
o sluga; pe unde a lucrat sa tinut numai de prostii
#13 gica03.04.2013,  14:18:46
pe vremuri cind purta inca numele albescu doamna respectiva era foarte la sufletul lui hary vochitoiu acum s-a reorientat
#14 Kemal03.04.2013,  18:44:04
Se pregateste sa ia locul lui Angelica pe criterii politice,am ajuns la concluzia ca nu trebuie sa stii carte este important sa iubesti partidul in toate si cu tot sufletul
#15 georgel05.04.2013,  18:02:15
felicitari domnule docea pentru acest articol!mergeti mai departe cu investigatiile sa aflam si noi cetatenii vaii jiului, ce fel de ....domnite..vestite....si pe tocuri ocupa functii atat de importante, in institutii de stat si nimeni sa nu le poata clintii!a picat PDL-UL!AFARA JIGODIILOR PUSE IN FUNCTIE POLITIC!oare in institutiile acestea nu sunt oameni competenti care lucreaza acolo de zeci de ani, si ar putea sa le conduca cum trebuie!
#16 georgel06.04.2013,  11:09:55
domnule docea ar trebui sa sesizati superiorii doamnei de la ministerul finantelor publice, sa stie si ei ce oameni competenti au in subordine.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
La data de 28 iunie a.c., la Primăria municipiului Petroşani a fost înregistrată demisia Mariei Ardeleanu, cunoscută dvs[..]
17.07.2013, 20:52   |    3 comentarii

Liberalilor nici măcar nu le trece prin cap să o radă din schemă pe bruneta de la Trezo, personaj central a[..]

07.04.2013, 21:36   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter