02.04.2013,  23:22:48 | 0 comentarii | 861 vizualizari
În şedinţa festivă a Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, / Asociaţia Petro Aqua Petroşani a fost desemnată ca reprezentant al organizaţiilor non guvernamentale
de Ziarul Vaii Jiului

În şedinţa festivă de la finele lunii martie, Asociaţia Petro Aqua Petroşani, la propunerea domnului dr. ing. Sorin Corici, şeful Sistemul Hidrotehnic Petroşani, a fost desemnată să facă parte din cei 15 membri ai Comitetului de Bazin Jiu–Dunăre. Este pentru prima dată când o organizaţie din Valea Jiului este desemnată să facă parte din acest Comitet!

În etapa actuală, gospodărirea durabilă a apei se realizează nu numai prin lucrări şi măsuri tehnice, instituţionale şi legislative specifice domeniului, dar şi prin promovarea participării tuturor celor implicaţi, ca parte consultantă a procesului de luare a deciziei.
Managementul integrat al resurselor de apă depinde de colaborarea şi parteneriatele la toate nivelele, pe baza unei conştientizări sociale mai largi privind necesitatea asigurării securităţii apei şi gospodăririi durabile a resurselor.
Pentru crearea mecanismelor de consultare la toate nivelele, cum ar fi colectivităţile locale, utilizatorii din bazinul hidrografic, beneficiarii serviciilor de gospodărirea apelor, prin Legea 310/2004 pentru modificarea şi completarea Legii apelor 107/1996 s-a prevăzut crearea Comitetelor de bazin, organizate teritorial la nivelul Direcţiilor de Ape ale Administraţiei Naţionale „Apele Române" (Argeş-Vedea, Jiu, Olt, Mureş, Someş-Tisa, Crişuri, Prut, Buzău-Ialomiţa, Dobrogea-Litoral, Banat, Siret).
Obiectivele fundamentale care au stat la baza creării acestor structuri au fost: implicarea în activitatea decizională a beneficiarilor din teritoriu, respectiv colaborarea eficientă a organismelor teritoriale de gospodărirea apelor cu organele administraţiei publice locale pentru menţinerea echilibrului dintre conservarea şi dezvoltarea durabilă a resurselor de apă.
Descentralizarea activităţii, sporirea autonomiei decizionale oferă o abordare pragmatică şi la obiect a tuturor problemelor ce necesită o rezolvare; colaborarea organelor menţionate implicate conduce şi la eficientizarea activităţii legate de calitatea şi cantitatea resurselor de apă.
Comitetul de bazin este format din 15 membri, după cum urmează: doi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale din domeniul apelor şi protecţiei mediului, dintre care unul este numit din cadrul agenţiilor de protecţia mediului din bazinul hidrografic respectiv; un reprezentant al autorităţii publice centrale din domeniul sănătăţii, numit de aceasta din cadrul direcţiilor de sănătate publică ale judeţelor din bazinul hidrografic respectiv; doi primari de municipii şi un primar de oraş sau comună, aleşi de primarii localităţilor din bazinul hidrografic respectiv; un reprezentant ales de organizaţiile neguvernamentale cu sediul în bazinul hidrografic respectiv; un prefect din bazinul hidrografic respectiv, numit de autoritatea publică centrală pentru administraţia publică; un preşedinte de consiliu judeţean, ales de preşedinţii consiliilor judeţene din bazinul hidrografic respectiv; trei reprezentanţi ai utilizatorilor de apă din bazinul hidrografic respectiv; doi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române; un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Reprezentanţii administraţiei publice locale aleşi în comitetul de bazin vor funcţiona în cadrul acestuia numai pe durata exercitării mandatului funcţiei pe care o reprezintă. Prefectul, preşedintele consiliului judeţean şi primarii aleşi vor proveni din unităţi administrativ teritoriale diferite. Reprezentanţii utilizatorilor de apă se propun şi se aleg de comitetul de bazin, în funcţie de cerinţa de apă şi de impactul apelor uzate evacuate asupra resurselor de apă.
Comitetul de bazin colaborează cu Administraţia Naţională Apele Române la aplicarea strategiei şi politicii naţionale de gospodărire a apelor. 
În vederea atingerii scopurilor pentru care a fost creat, Comitetul de bazin are următoarele atribuţii: să avizeze schemele directoare, precum şi programele de măsuri pentru atingerea obiectivelor din schemele directoare şi realizarea lucrărilor, instalaţiilor şi amenajărilor de gospodărirea apelor; să avizeze planurile de prevenire a poluărilor accidentale şi de înlăturare a efectelor lor, elaborate în funcţie de condiţiile bazinului hidrografic respectiv; să aprobe schemele locale, stabilind priorităţile tehnice şi financiare şi să le integreze în schemele directoare; să propună revizuirea normelor şi standardelor din domeniul gospodăririi apelor şi, în caz de necesitate, să elaboreze norme de calitate a apei evacuate, proprii bazinului hidrografic; aceste norme pot fi mai exigente decât cele la nivel naţional; să stabilească norme speciale pentru evacuări de ape uzate, dacă este necesar, pentru respectarea normelor stabilite de calitatea apelor; să aprobe încadrarea în categorii de calitate a cursurilor de apă din bazinul hidrografic respectiv; să recomande priorităţile privind finanţarea şi conformarea, în scopul realizării programelor de dezvoltare a lucrărilor, instalaţiilor şi amenajărilor de gospodărire a apelor; să asigure informarea publicului, garantarea unei perioade de timp necesare primirii comentariilor publicului, să organizeze audieri publice asupra tuturor aspectelor propuse pentru aprobare şi să asigure accesul publicului la documentele sale; să avizeze lista ariilor protejate şi să stabilească măsurile de reconstrucţie ecologică a zonelor propuse în acest scop.
Daniela ONOFRE, membră a Petro Aqua Petroşani


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Echipa de fotbal FC Hunedoara a susținut un meci de verificare cu Pandurii Târgu Jiu, partidă [..]

05.08.2015, 17:18   |    0 comentarii

Vă aducem la cunoştinţă, pe această cale, tuturor membrilor acestei filialei că, începând cu 1 iunie 2015, conducerea [..]

30.07.2015, 16:32   |    13 comentarii
Altădată o bijuterie care făcea cinste oraşului, astăzi, însă, una dintre cele mai moderne baze sportive din Româ[..]
06.07.2015, 23:29   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter