29.10.2011,  17:22:02 | 0 comentarii | 778 vizualizari
De data aceasta, în virtutea valorii incontestabile, / Åžase diplome de cetăţean de onoare – acordate vineri cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Noii cetăţeni de onoare sunt membrii celei mai prestigioase instituţii scriitoriceşti din România
de Alina PIPAN

Consilierul PDL Valeriu Butulescu, preşedintele comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local Petroşani,  a venit cu o propunere, care s-a transformat în hotărâre de consiliu, după ce a fost votată în unanimitate. Aceea de a oferi distincţia de cetăţean de onoare la şase scriitori (dintre care 2 post-mortem), născuţi la Petroşani, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Decernarea acestor distincţii a avut loc, într-un cadru festiv, în data de 14 ianuarie, în Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani.

 

Valeriu Butulescu - maestrul de ceremonie

Marian Boboc, Ioan Lascu, Lucian Strochi şi Mihai Dragolea au luat loc în primul rând. Aşteptând cu modestie discursul oficialităţilor. În faţa lor erau postate pe un stand editorial ad-hoc, pentru prezentare, câteva volume din opera lor. Decernarea acestor distincţii a fost deschisă de consilierul Valeriu Butulescu. Care a început cu un adevăr. Acolo unde nu există scrieri, literatură,  nu există nici istorie. Cu toate pârghiile media din zilele noastre, nu reuşim, fără scriitori, să oglindim şi să conturăm realităţile sociale ale unui moment reprezentativ istoric şi nu putem pune în valoare zona în care ne-am născut. Prin operele lor, cei nominalizaţi pentru această distincţie au reuşit să deschidă ferestrele culturale ale Văii spre România.

 

Marian Boboc

Singurul dintre cei premiaţi care încă mai trăieşte, creează, munceşte şi se documentează în Valea Jiului. Meleaguri de care nu s-a despărţit încă şi pe care le cunoaşte mai bine decât oricare dintre noi. După ce şi-a tocit coatele prin arhivele şi bibliotecile importante ale ţării şi a discutat „în teren” cu  martorii principalelor evenimente sociale care au conturat istoria Văii, Marian Boboc a publicat 15 cărţi-document. Volume ce concentrează în paginile lor realităţi social-istorice memorabile. Åži opera lui nu se opreşte aici. Ea este îmbogăţită de nenumărate volume de poezie, în care Marian Boboc îşi expune talentul şi sensibilitatea. După ce primarul Tiberiu Iacob-Ridzi i-a înmânat această distincţie, Marian Boboc a ţinut un discurs succint, plin de emoţie, pe care l-a rostit sfios, cu privirea mai mult în pământ. A dedicat această recunoaştere, în primul rând tatălui său, care ar fi fost mândru să-şi vadă fiul în această onorantă postură.

 

Mihai Dragolea

Scriitorul Mihai Dragolea şi-a acceptat diploma cu dezinvoltură. Scriitorul locuieşte şi lucrează la Cluj Napoca, dar a revenit în Vale cu mare emoţie pentru a fi numit cetăţean de onoare. Åži cu toate că eleganţa Clujului nu poate fi regăsită în Vale, scriitorul, fire nostalgică, a spus că-i este tare dor de... funicularele de altădată. Åži că nicio telegondolă nu va putea înlocui, la modul sentimental bineînţeles, farmecul funicularelor de altădată. Mihai Dragolea a vorbit mult despre influenţa vieţii trăite în Petroşani în opera sa, despre dorul de casă şi nevoia de a se întoarce în Vale. A mulţumit iniţiatorului acestui proiect şi s-a simţit măgulit că este în continuare apreciat pentru opera sa chiar în oraşul său natal.

 

Ioan Lascu

Cu toate că s-a născut în Vale, locuieşte acum în Craiova. Acolo îşi desfăşoară şi activitatea scriitoricească şi universitară. De altfel s-a simţit în discursul său o oarecare determinare oltenească. Dar, spune dumnealui, nu este oltean, este doar cetăţean al Craiovei. Pentru că s-a simţit mereu mai mult ardelean decât oltean.

Conf. univ. dr. Ioan Lascu are o activitate de invidiat. Printre numeroasele sale volume se află şi Tradiţii care dispar. Comunitatea momârlanilor din Valea Jiului (apărut în 2004) şi Satul de la capătul veşniciei (publicat la finele anului trecut, în 2010). Åži prin aceste cărţi, Ioan Lascu este un exemplu de necontestat al iubirii de Petroşani, de meleagurile natale care îl fascinează şi acum şi pe care le reprezintă cu mândrie.

 

Lucian Strochi

Lucian Strochi a ajuns în faţa microfonului cu un discurs relaxat, şi pentru că a fost ultimul căruia i s-a înmânat această distincţie. Dumnealui locuieşte acum  la Piatra Neamţ. Åži a amintit faptul că uneori, atunci când este prezentat, se pomeneşte că vine din Valea Jiului, Vulcan. Iar el mereu corectează: din Petroşani. Pentru că aici s-a născut şi de aici a plecat. Ultimul volum l-a lansat anul trecut, Funia de nisip. Cu toate că este conştient de aprecierea societăţii culturale din Piatra Neamţ, scriitorul s-a bucurat să realizeze că se bucură de aceeaşi recunoaştere şi în oraşul natal.

 

Doi scriitori deveniţi amintire

De asemenea, şi scriitorilor Augustin Frăţilă şi Valentin Taşcu, trecuţi în eternitate, li s-a  decernat post-mortem această distincţie. Diplomele sunt încă în birourile primăriei pentru că nu s-a reuşit contactarea rudelor pentru ridicarea lor. Importantă este aprecierea comunităţii faţă de opera lor. Este posibil ca aceste înalte însemne ale comunităţii Petroşaniului să ajungă la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter