01.10.2008,  10:19:06 | 0 comentarii | 488 vizualizari
Colegiul Economic “Hermes” Petroşani împlineşte anul acesta 50 de ani de existenţã!
de Ziarul Vaii Jiului

Ţinând probabil cont de jubileu, guvernul liberal, sprijinit de PSD, a alocat în acest an circa 14 miliarde de lei pentru reparaţii şi construirea unei minipensiuni în curtea liceului!

Vânzorealã în biroul directorului mai ceva ca-n curtea şcolii…
Deşi luni, 29 septembrie 2008, era trecut de ora 13,00, curtea liceului era animatã, fiind plinã de elevi care aşteptau sã intre la cursurile de dupã-amia­zã. Am intrat în clãdire, fiind imediat luat în primire de doi poliţişti comunitari, care m-au întrebat politicos scopul vizitei. Am fost îndrumat apoi spre biroul direcţiunii. O bilã albã, deoarece în foarte multe şcoli sau licee intrã cine vrea, cum vrea, la orice orã, chiar dacã forţele de pazã şi ordine sunt prezente…
 
Coridorul de la parter arãta mult mai pustiu decât curtea şcolii.
Am ajuns în antecamera directorului şcolii: un secretariat clasic, plin de  cadre şcolare… Dupã clasicele întrebãri puse de o doamnã secretarã şi dupã ce am aşteptat câteva minute, am fost primit de directorul şcolii, doamna profesoarã Maria Charlotte Irimia, în biroul sãu. 
 
“Dotarea mai bunã ca altãdatã…”
Colegiul Economic are în­scrişi, în momentul de faţã, 1.122 de elevi, la diverse specialitãţi. Cum numele liceului cam spu­ne totul, nu vom mai trece în revistã specializãrile. Oricum, marele avantaj al celor care terminã acest liceu este faptul cã au la mânã o diplomã, în meserii care se cautã astãzi, cu precãdere în comerţ şi turism. De aceea, la acest liceu se intrã cu medii tot mai mari. Din punctul de vedere al dotãrii sãlilor de clasã am aflat cã “dotarea este mai bunã decât altãdatã…”. E bine şi aşa…
 
Guvernul liberal, sprijinit de PSD, a alocat liceului 14 miliarde de lei vechi într-un singur an!
În urma unui proiect aprobat de Guvernul României, prin Hotãrârea de Guvern nr. 370 din 31 martie 2008, de la bugetul de stat, via Inspectoratul Şcolar Judeţean şi apoi prin bugetul local, au fost alocate peste 6,5 miliarde de lei vechi pentru construirea, în premierã pentru o unitate şcolarã din Valea Jiului, a unei minipensi­uni. Clãdire în care îşi vor putea desfãşura practica viitorii lucrãtori în turism, actualmente elevi ai liceului. Minipensiunea va putea deveni deci, în timp, şi o sursã de venit pentru liceu, în week-end-uri sau în vacanţe aceasta putând fi închiriatã altor unitãţi şcolare, din alte oraşe, care vor dori sã vinã în excursii în Petroşani, sau, de ce nu, chiar în tabere şcolare.
Apoi, tot anul acesta, Gu­vernul a mai alocat pentru reparaţiile capitale la cãminul şi cantina liceului alte aproape 6 miliarde de lei vechi. Plus un bonus de 1,3 miliarde de lei vechi, cât au costat proiectele în sine.
Revenind la cantinã, mai trebuie spus cã în momentul de faţã aceasta funcţioneazã. Existã un bucãtar specializat angajat permanent, care pregã­teşte masa la cei aproximativ 50 de elevi şi profesori care au ales sã mãnânce acolo, taxa fiind de 8 lei pe zi, pentru trei mese servite. Un chilipir pentru pãrinţii care sunt la serviciu şi care doresc sã asigure copilului o hranã zilnicã completã, ordonatã. 
Internatul asigurã cazarea în bune condiţii a 32 de persoane în momentul de faţã, grupate în camere tip garsonierã.
 
Made in Valea Jiului: sala de sport încã mai aşteaptã, deşi e construitã…
Aşa cum se întâmplã în Valea Jiului, niciodatã un lucru bine fãcut nu este dus pânã la capãt, decât dupã multe discuţii, poticneli şi aşa mai de­parte. Construitã în termenul stabilit, cu finalizarea în iunie anul acesta, sala de sport stã deocamdatã neputincioasã, în adormire, aşteptând sfârşitul efectelor birocratice, mult iubite în România şi mai ales în învãţãmântul actual.
“A fost finalizatã în iunie. Urmeazã sã mai fie racordatã la utilitãţi, la gaz, canalizare, electricitate şi apã. Din pãcate, mai aşteptãm. Ştiţi cum e, urmeazã licitaţiile şi de-abia dupã aceea…”, ne spune doamna directoare. Vã daţi seama ce porcãrii mai existã încã în ţara asta, dacã pentru o lucrare de mare interes (este vorba totuşi de peste 1.000 de elevi…), din iunie şi pânã în octombrie nu s-a putut conecta clãdirea la nişte amãrâte de utilitãţi, uzu­ale, nimic deosebit!
Problema cea mai mare: “protecţia elevilor noştri, seara…”
Nu ar strica ca aceste rânduri sã fie citite de factorii de decizie locali. Din spusele doamnei director Irimie, am înţeles cã problema cea mai mare în momentul de faţã este “protecţia elevilor noştri, seara…”.
Dacã peste zi, existã portar, sau poliţiştii comunitari de la primãrie, dupã ora 18:00, nu mai existã picior de om de pa­zã. Iar curtea liceului se umple de tineri dubioşi, veniţi de prin oraş, la “vânãtoare”… Nu de pu­ţine ori, fete din liceu au fost agresate fizic şi verbal, de ne­cio­pliţii respectivi. Întunericul, mai ales pe timp de toamnã-iarnã, fiind cu adevãrat o pro­ble­mã. Nu ar strica sã fie suplimentatã paza şi pe timp de sea­rã, mãcar pânã la ora 20:00.
“În liceu, prin grija primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, au fost mon­tate patru camere de su­pra­veghere, şi douã în curtea şcolii. Aşa cã vedem tot ce se întâmplã în pauze şi intervenim prompt atunci când este cazul. Actele de huliganism s-au mai împuţinat, dar totuşi mai existã. Seara, spre lãsarea întunericului, mai avem câteodatã proble­me cu unii tineri de prin oraş, care nu sunt elevii noştri şi care vin aici şi provoacã incidente. Asta ar fi cea mai mare proble­mã a noastrã în momentul de faţã. Peste noapte avem angajaţi doi paznici, dar care încep de la ora 22:00. În intervalul 18:00-20:30 existã câteodatã incidente…”. Ţinând cont de numãrul angajaţilor la Poliţia Comunitarã din Petroşani, credem cã primarul Ridzi va rezolva aceastã problemã.
 
Anul acesta se împlineşte jumãtate de secol de când a fost înfiinţat liceul! 
Ca sã încheiem optimist, anul acesta se împlinesc 50 de ani de când Liceul Economic din Petroşani a început sã funcţioneze. Cu acest prilej, în luna decembrie, înainte de intrarea elevilor în vacanţa de iarnã, conducerea liceului, împreunã cu elevii şi cadrele didactice, dar şi cu Comitetul de Pãrinţi, pregãtesc un lung şir de acţiuni şi manifestãri cultural-artistice şi sportive, care vor marca acest eveniment. 
Pânã atunci, mai trebuie amintite şi câteva rezultate şco­lare, care fac cinste cunoscutului liceu petroşenean. Este vorba de patru tineri inteligenţi şi talentaţi, care au venit cu menţiuni de la olimpiadele şcolare - faza naţionalã, sau de la concursurile profesionale: Ana Gãlãţan - concursul profesional de bucãtari; Tunde Nagy -  tehnician în gastronomie; Mark Sallos şi Ioan Fekete - informaticã aplicatã.  Bravo lor şi profesorilor!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter