10.04.2013,  21:34:35 | 0 comentarii | 1031 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Spectacolul „În vremea aceea”, susţinut de coralele „Armonia” şi „Cuvânt Bun”, / Un regal al spiritualităţii ortodoxe!
de Corneliu BRAN

 IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: „Nădăjduim cu toţii ca minele să prindă din nou viaţă”

Corala „Armonia”, înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox Tulcea, la iniţiativa pr. arhid. asist. univ. Iulian Dumitru, este la ora aceasta poate cea mai mare din ţară, numărând peste 20 de membri. Calitatea spectacolelor susţinute, fie că e vorba de piese religioase polifonice şi monodice (psaltice), de tradiţionalele colinde româneşti sau colinde străine, de piese simfonice din repertoriul clasic universal ori de piese din nepreţuitul folclor românesc, este la un nivel foarte înalt. Din această cauză aproape toate spectacolele oferite de Corala „Armonia”, an de an, prin toată ţara, se derulează în faţa unor săli arhipline. Iar când Corala „Armonia” este completată artistic pe scenă şi de Corala „Cuvânt Bun”, cu alţi peste 20 de membri, împreună şi cu elevi ai Liceului de Artă din Constanţa, cum s-a întâmplat la Petroşani şi la Deva, reuşita este deplină. Aşa a fost marţi, 9 aprilie 2013, sala de spectacole a Teatrului Ion D. Sîrbu din Petroşani dovedindu-se neîncăpătoare, prezenţa oamenilor fiind dublă faţă de numărul scaunelor existente! 
 
Confesiunea dirijorului 
Înainte de spectacol, pr. arhid. asist. univ. Iulian Dumitru, fondatorul acestei corale şi dirijorul măreţului cor reunit, ne-a oferit câteva amănunte legate de spectacolul în sine, dar şi de corală: „În această seară vom prezenta un vocal simfonic specific Postului Mare, avându-l ca autor pe preotul Ioan Runcu. Fresca muzicală se numeşte În vremea aceea şi este alcătuită din nouă tablouri, ea zugrăvind drumul patimilor Mântuitorului. Este un concert specific celui mai mare post de peste an şi durează exact o oră şi jumătate. Aici vor cânta două coruri, Corala Armonia şi Corala Cuvânt Bun, plus o colaborare cu trei fete de la Liceul de Artă din Constanţa. Aseară am avut un spectacol la Deva, apoi vom merge joi la Turnu-Severin şi vineri la Reşiţa. Mai înspre Sfintele Paşti vom susţine o altă serie de concerte la Constanţa. Este pentru prima dată, pentru mulţi dintre noi, să avem ocazia să vedem frumoasele ţinuturi ale Hunedoarei. Vreau să vă spun că suntem impresionaţi. Înainte să ajungem la acest concert, am trecut şi pe la mormântul Sf. părinte Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop, şi pe la Castelul Huniazilor de la Hunedoara”.
 
O oră şi jumătate de vis!
Oamenii din întreaga Vale a Jiului au avut fericita ocazie ca marţi seara, începând cu orele 18:00, în prezenţa Înalt Preasfinţiei Sale, Arhiepiscopul Tomisului, părintele Teodosie, a Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi a Protopopului Văii Jiului, Petrache Creţu, împreună cu foarte mulţi preoţi de la parohiile din cadrul Protopopiatului Petroşani, să poată urmări, timp de o oră şi jumătate, o minunată frescă muzicală, compoziţie a preotului Ioan Popescu-Runcu, intitulată „În vremea aceea”. Acest spectacol nu ar fi fost posibil dacă cele două înalte feţe bisericeşti nu ar fi organizat totul ca la carte, introducând în primul rând în turneul coralei şi municipiile Deva şi Petroşani, de-aici turneul continuând cu spectacole în Caransebeş…
Demn de reţinut, oamenii care au fost prezenţi în sală au fost extrem de civilizaţi şi foarte mulţi dintre ei familiarizaţi cu acest gen de muzică, semn că oamenii din Valea Jiului au gusturi şi cultură muzicală ridicate, ca să nu mai vorbim de credinţă! Aproape după fiecare piesă a frescei muzicale, oamenii aplaudau minute în şir, iar printre ei auzeai, şuşotind, nu o dată, expresii de genul: „Extraordinar…”, „Minunat, ce voci!”, sau „Mi se face pielea de găină când începe corul în forţă, spre finalul fiecăror piese”.
 
Ocolul României doar pentru a fi în Valea Jiului
Un fapt demn de remarcat este efortul făcut de Arhiepiscopul Tomisului, părintele Teodosie, care, din respect faţă de Valea Jiului, a ajuns la spectacol, chiar dacă cu puţină întârziere. Din surse demne de încredere am aflat că după spectacolul de luni seara, de la Deva, Înalt Preasfinţia Sa a plecat degrabă la Constanţa, deoarece dimineaţa avea de rezolvat anumite probleme importante, iar marţi s-a reîntors în judeţul nostru, direct la Petroşani! Peste 1.500 de kilometri străbătuţi în 24 de ore, plus alte rânduieli de peste zi, nu-i un lucru tocmai uşor, de aceea trebuie reliefat acest efort. Din ce ne-au spus unii dintre apropiaţii săi, la plecarea din Deva întrebat dacă se mai întoarce la Petroşani, Arhiepiscopul a răspuns: „Vin înapoi, cum să nu vin, am mare respect pentru minerii din Valea Jiului şi pentru acei oameni. Voi face efortul să ajung la concert”. Şi s-a ţinut de cuvânt!
 
„Nu am ce să spun, m-au făcut KO! Parcă visez…”
Impresiile oamenilor despre acest spectacol de înaltă ţinută sunt toate de la excepţional în sus. „Am văzut ceva remarcabil, mă bucur că am auzit de acest concert, din ziarul dumneavoastră, astfel că mi-am făcut timp să ajung, deşi mi-e casa întoarsă din cauza curăţeniei de Paşti. A fost ceva de vis, nici nu mă gândeam că o să aud aşa ceva la Petroşani. M-am simţit mai aproape de cer, muzica înălţătoare făcându-mă să uit de tot şi de toate pentru mai bine de-o oră. Sper să mai vină la Petroşani!”, ne-a declarat Paula Vasilache, una dintre sutele de femei prezente în sală.
„Nu am ce să spun, m-au făcut KO! Parcă visez, demult nu m-am simţit aşa de bine, aceşti preoţi cântă minunat. Am crezut că doar la mănăstiri au cele mai bune coruri, dar m-am înşelat. Iată că este ceva cu mult peste, mai ales că se vede că domnii au studii muzicale, şi nu cântă după ureche. Şi pianistul a fost grozav”, ne-a declarat Vasile Antohi din Vulcan.
 
Iubirile Arhiepiscopului Tomisului 
Deşi era târziu, Înalt Preasfinţia Sa, părintele Teodosie, a avut un cuvânt şi pentru presa locală: „E bine să se bucure toată lumea din Petroşani azi, pentru că este un spectacol religios foarte profund, cu un conţinut atât de bogat în expresia Sfintei Evanghelii. Aş putea să spun că este cel mai frumos şi mai emoţionant spectacol religios ortodox care poate fi ascultat, vizionat, şi este de pus la inimă. Cu cât ne dăruim mai mult lui Dumnezeu şi semenilor, cu atât personalitatea noastră devine mai puternică, mai luminoasă şi se apropie mai mult de Dumnezeu. De aceea am venit la Petroşani cu bucurie, chiar dacă am făcut un mic efort, deoarece iubesc locurile de-aici, iubesc oamenii de-aici şi pe ierarhul de-aici! În ciuda faptului că cei din Petroşani au fost adeseori ironizaţi de unii, sau puşi în gândirea altora undeva la margine, eu ştiu că aici sunt oameni foarte vrednici, foarte credincioşi şi buni, şi nădăjduim cu toţii ca minele să prindă din nou viaţă. Din adâncuri oamenii ne-au adus lumina, cea materială, dar cu multă jertfă. Şi cine se jertfeşte pentru semeni însemnează că dobândeşte o lumină spirituală. Tocmai de aceea am ţinut să venim la Petroşani cu acest concert, care cred că va fi simţit de oamenii de-aici. Şi dacă place, vom mai reveni. Preasfinţitul Gurie îmi este un prieten apropiat, un frate adevărat. Dumnealui a imprimat o prospeţime duhovnicească în zona aceasta. S-a apropiat de oameni, şi ei îi simt căldura de păstor. Îi împărtăşesc această atitudine, această dăruire în credinţă. Iubiţi credincioşi, de aici din Valea Jiului, vă socotesc ca pe nişte oameni dăruiţi, care au avut mereu nevoie de ajutorul dumneavoastră. Oamenii care au coborât în adânc, întotdeauna s-au închinat, şi când au intrat şi când au ieşit. Sunteţi, aşadar, oameni credincioşi şi tocmai de aceea am venit să vă însufleţim credinţa, să vă spunem că vă iubim. Dragostea voastră trebuie s-o arătaţi lui Dumnezeu, acum, în perioada postului, mai mult ca niciodată. Postul este jertfa cea dintâi a omului, jertfa cea mai frumoasă, maica virtuţilor. În acest post, cât a mai rămas, să vă pregătiţi, ca prin jertfă, să înaintaţi spre bucurie. După jertfă întotdeauna urmează bucuria, după cum după ploaie urmează razele de soare, care aduc roade. S-aduceţi şi frăţiile voastre roade, prin post, rugăciune, milostenie şi dragoste să ajungeţi să vă închinaţi Sfintei Învieri”.
 
Vorbele Episcopului nostru Gurie
În sală, înainte de spectacol, în aşteptarea înaltului oaspete, Preasfinţitul părinte Gurie, Episcopul hunedorenilor, ne-a spus câteva vorbe, care au legătură directă cu spectacolul în sine şi cu Sfintele Paşti care se apropie cu paşi repezi: „Întâmpinăm acest spectacol cu gândul la Dumnezeu şi la Cel care din dragoste faţă de noi oamenii, a trimis să se nască din Sfânta Fecioară Maria, a trimis să ia trup precum trupurile noastre şi, iată, să moară pe cruce, pe nedrept, pentru eliberarea noastră, a oamenilor, din robia păcatului şi de sub stăpânirea vrăjmaşului, diavolul, pe bunul Iisus Hristos, Mântuitorul nostru al tuturor. M-am aşteptat să văd atâta lume, pentru că eu îi cunosc bine pe locuitorii din Petroşani şi din Valea Jiului, creştini care sunt extrem de deschişi faţă de Biserică, faţă de preoţi, faţă de valorile noastre spirituale. Aşadar, numeroasa prezenţă din această seară nu e o surpriză pentru mine, ci o mare bucurie. Pe această cale, vreau să le transmit cetăţenilor Văii Jiului că îmi doresc ca praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos, care va veni în curând, să fie întâmpinat cu bucurie şi speranţă de toată lumea. Aş dori ca fiecare să aibă linişte şi pace, dragoste către semeni şi multă bucurie în suflet. Este sărbătoarea sărbătorilor, este praznicul cel luminos, şi de aceea cred că fiecare din noi trebuie să mediteze la lucrul acesta, la Hristos cel Înviat, mort pentru noi, oamenii, la darurile pe care ni le dă bunul Dumnezeu în fiecare zi. Nu este un lucru mai important pentru om decât acela de a-l primi pe Hristos în suflet şi în minte”.  
 
Protopopul Creţu
Ca gazdă bună a acestui eveniment remarcabil, protopopul Petrache Creţu ne-a declarat: „Mă gândeam la faptul că va fi sala plină, dar nu chiar atât de mult, ceea ce îmi dă o stare de mare bucurie. Se vede că lumea este doritoare nu neapărat de spectacol, ci de o bucurie pentru suflet. Sosirea celor două înalte feţe bisericeşti la acest spectacol denotă cinstea pe care dumnealor ne-o acordă nouă, celor de-aici, dar dovedeşte din plin şi relaţiile calde şi frumoase dintre ierarhii noştri, aşa cum sunt şi relaţiile dintre preoţi şi cum trebuie să fie şi între toţi credincioşii”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

După ce în urmă cu puţin timp, Costel Avram, liderul PNL Valea Jiului, a organizat o reuşită manifestare pentru actorii t[..]

27.03.2014, 18:51   |    0 comentarii
La sfârşitul acestei săptămâni, la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” vor avea loc două premiere: sâmbăt[..]
26.11.2013, 18:57   |    0 comentarii
Activităţi educative, culturale, ecologice...
La Şcoala Gimnazială „I.D. Sîrbu” Petrila,[..]
24.11.2013, 20:36   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter