14.04.2013,  23:39:39 | 0 comentarii | 1181 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Mihai Ionuţ Danciu, / Un student cu viziune la arhitectură
de Alina PIPAN

 Diplomă de excelenţă pentru un proiect de reintegrare a Coloniei în peisajul urban din Petroşani  Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi – alături de acest proiect

Mi-a plăcut să văd un tânăr ca Mihai Danciu mai interesat de Colonia din Petroşani decât orice alt oficial cu care am stat de vorbă vreodată. Mihai este un tânăr care a plecat la studii într-un oraş universitar şi, cu toate că Valea Jiului nu-i oferea prea mult, a ales să se întoarcă aici, pentru a începe un proiect cu impact comunitar fantastic. Primul pas pentru realizarea acestuia a fost făcut. Dar pentru următoarele etape este nevoie mai mult de finanţare decât de voluntariat. Din fericire, Primăria Petroşani va susţine demersurile.
 
Despre proiectul cu care a luat o diplomă de excelenţă
Mihai Danciu a realizat, pentru lucrarea de licenţă, un proiect de regenerare urbană, luând ca exemplu concret cartierul Colonie. Acesta a ajuns un cartier izolat, atât fizic, cât şi al interacţiunii comunitare, de oraşul Petroşani, ceea ce duce la o marginalizare a comunităţii din acest cartier. Pentru reintegrarea Coloniei în totul unitar al Petroşaniului, proiectul lui Mihai trece prin diferite etape. Unele fezabile doar cu ajutorul voluntariatului, altele vor avea nevoie de finanţare, pe lângă voluntariat. Voluntariatul se referă nu doar la implicarea administraţiei locale petroşenene, dar şi a studenţilor la diferite specialităţi şi a comunităţii în sine. Din proiectul mare fac parte programe diferite, care nu sunt limitate la un număr prestabilit, ele se pot adăuga în timp, în funcţie de nevoile comunităţii. 
Primul program desfăşurat în sistem voluntariat este Cartierul minunilor, prin care copiii din familiile din Colonie au luat parte la realizarea unor machete ce reprezintă Colonia, aşa cum o văd ei.
Va urma Stăm în Colonie, un program care va identifica nevoile vârstnicilor din comunitate şi realizarea unor locuri de întâlnire pentru socializare. Acest proiect este în întregime realizabil în sistem voluntariat. Se axează pe un studiu sociologic din 2002-2004, dar şi pe o serie de interviuri din 2012. Deci, nevoile au fost deja stabilite. Centrele de socializare pot fi stabilite la sediile lăcaşelor de cult, ale organizaţiilor non-guvernamentale, care îşi permit amenajarea acestora, fără accesarea unor fonduri.
Grădini şi grădiniţe, un alt proiect axat pe voluntariat, încurajează oamenii să-şi amenajeze grădini, unde să planteze legume şi flori. De asemenea, se impune realizarea unui management rutier, în care să fie reglementată circulaţia pietonilor şi a autovehiculelor.
Centrul comunitar auto-întreţinut se referă la preluarea unor proiecte şi nevoi de la administraţia locală şi transformarea lor în realitate.
Parcul Griviţa Roşie se doreşte a fi un proiect de reamenajare a locului în care au existat odată băile comunale. 
„Colonia este în momentul de faţă separată de restul oraşului, singurul drum de legătură este strada Timişoarei. Strada Timişoarei, prin Colonia Ianza, poate deveni poarta de intrare în Colonie. De aceea, am luat legătura cu Cristian Ianza pentru o colaborare. Suntem dispuşi să ajutăm la reabilitarea castelului şi coloniei Ianza prin oferirea serviciilor de arhitectură şi proiectare”, a explicat Mihai în cadrul prezentării proiectului. 
Restaurarea imobilelor istorice este trecută la Reabilitarea Coloniei. O restaurare a monumentelor istorice ar fi ideală, dar nu se poate face decât cu finanţare. Chiar dacă ar lucra gratuit studenţii de la secţiile de restaurare, tot ar fi nevoie de bani pentru materiale. Ar fi un lucru extraordinar dacă ar fi posibilă, printr-o minune şi prin multă implicare, restaurarea Coloniei, ca şi cartier monument istoric, şi readucerea imobilelor la starea iniţială, sau cel puţin a cât mai multor dintre acestea. Colonia Petroşani ar putea deveni un fenomen turistic inedit. Gândiţi-vă la o colonie, restaurată, conform planurilor iniţiale, cu viaţă socială proprie, activă. Un fel de muzeu viu.
 
Susţinere din partea aparatului administrativ şi a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi
La manifestare au fost reprezentanţi din cadrul aparatului administrativ al Primăriei Petroşani, dar şi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Prezentarea studentului i-a lăsat pe toţi fără cuvinte. Colonia reprezintă o provocare şi pentru primarul Petroşaniului, care face toate eforturile pentru ca şi această zonă să beneficieze de confortul restului oraşului.
Proiectul integral prezentat de Mihai Danciu i-a plăcut primarului, dar, suntem siguri, în timp ce privea atent planşele explicative, mintea dumnealui de inginer se gândea în permanenţă de unde bani pentru o aşa schimbare?
Mihai Danciu a primit, cu Asociaţia Colonia Veselă, diploma de excelenţă  din partea Regiunii de Dezvoltare Vest, pentru acest proiect cu impact social major. Înmânarea diplomei, a IX-a din categoria ei, a avut loc vineri şi a adunat la faţa locului o serie de oficialităţi.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Marţi, 17 decembrie, la SC APA SERV VALEA JIULUI SA - la iniţiativa lui Costel Avram, director general - s-a organizat un specta[..]
18.12.2013, 19:39   |    0 comentarii
Într-o declaraţie de presă, susţinută ieri, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a vrut să răspundă întrebărilor directorului Apa [..]
24.10.2013, 20:54   |    11 comentarii
Obiectivul Forumului Pro Urbis Petroşani, după o idee a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, a fost, încă de la înfiinţ[..]
17.10.2013, 23:13   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter