30.09.2008,  11:52:19 | 0 comentarii | 343 vizualizari
„Pe cine nu laşi sã moarã, nu te lasã sã trãieşti” / Primarul Iacob-Ridzi confundã caietul de sarcini cu proiectul de execuţie
de Cristian ANGHEL

Despre noul centru civic al Petroşaniului s-a vorbit mult în acest an. Dupã ce s-a inaugurat fântâna artezianã din Petroşani Nord, primarul Tiberiu Iacob- Ridzi promitea petroşenenilor cã pânã la sfârşitul anului ima­gi­nea municipiului va fi una occidentalã. Proiectul de mo­der­nizare a zonei de la Hotel Onix pânã în Piaţa Victoriei este unul ambiţios, cu o valoare pe mãsurã, respectiv peste 3 milioane lei. Luaţi de valul vieţii cotidiene, cetãţenii au cam uitat de promisiune, pânã când primarul Ridzi a declarat presei cã firma care a câştigat licitaţia este de vinã cã nu a documentat proiectul înainte de licitaţie şi acum tot cere lãmuriri în loc sã se apuce de treabã. “Am semnat contractul şi am dat ordin de începere a lucrãrilor, însã reprezentanţii firmei Simar SRL au solicitat un studiu geologic mai complex. Ne-au transmis cã nu sunt în proiectul tehnic ridicãrile de nivel”, a declarat Iacob-Ridzi. Mai mult, acesta susţine cã tot ceea ce ţine de administraţia localã s-a fãcut, însã firma a solicitat în plus unele lãmuriri de ordin tehnic. Autoritãţile locale susţin cã re­prezentanţii firmei ar fi avut la dispoziţie o lunã de zile sã se punã la punct cu proiectul înainte de licitaţie, dar nu au fãcut-o decât dupã ce au semnat contractul.

Da, dar când asculţi ambele pãrţi reiese cã primarul se pricepe la toate. Stând de vorbã pe rând cu specialiştii de la Marmosim, furnizorul de piatrã, care se doreşte a fi decorativã, cu cote, înclinãri, pentru scur­geri pluviale etc., am aflat cã ideea proiectului deşi e mã­reaţã poate fi compromisã. De exemplu, tehnic vorbind, aceastã piatrã nu poate fi pusã pe pat de nisip pentru cã nu este pavelã. Sau poate fi pusã şi dupã niciun an s-a dus frumuseţe de proiect şi o cãruţã de bani. De ce nu s-a consultat Tiberiu Iacob-Ridzi cu fostul sãu şef pe linie PD-L, de la Marmosim, un specialist de clasã în domeniu, Pogea, ni­meni nu ştie.
Mulţi au pus declaraţia primarului pe seama campaniei electorale. Adicã este momentul sã arate cu degetul spre firma lui Simota, candidat de Valea Jiului pentru Senat. Doar cã nu e bine ales atacul pentru cã existã o armatã de spe­cialişti, unii chiar din Primãria Petroşani, care îl contrazic pe primar. Unii au spus cã nu poţi sã pui la dispoziţie proiectul tehnic de execuţie înainte de licitaţie, ci doar cantitatea lu­crãrilor, natura acestora şi devizul estimativ. Acest lucru a fost confirmat apoi chiar de Alin Simota. Deci constructorul este de aceeaşi pãrere cu specialişti ai primãriei. Şi primarul cu cine ţine în acest caz?
„Primarul Petroşaniului confundã lucrurile dupã cum am vãzut în acele declaraţii. În caie­tul de sarcini pentru licitaţia lucrãrilor erau doar volumul lucrãrilor, care erau acestea şi devizul estimativ. Detaliile de execuţie tehnicã ne-au parvenit dupã 3-4 sãptãmâni. Dupã ce a fost studiat de constructorii specialişti, s-au constatat lipsuri majore pentru seriozitatea unui asemenea proiect. Mie, ca şi constructor, îmi este simplu sã execut ceea ce se cere şi sã nu-mi pese. Dar cred cã şi eu şi domnul primar avem aceleaşi interese, respectiv o lucrare de calitate, durabilã, pentru cã va fi una de referinţã pentru Petro­şani. Nici mie nu-mi este in­di­ferent cum va fi implementat acest proiect şi nici primarului. Deşi contractul a fost semnat în februarie, apoi am cerut sã se facã acele corecturi de proiect tehnic, pe care nu le-am primit, acum vãd cã sunt atacat mai mult sau mai puţin voalat. Adicã eu nu am folosit aceste lipsuri majore ale primãriei şi ale primarului în campania trecutã, dar dumnealui începe de acum atacul, deşi problemele sunt în ograda sa” - a declarat Alin Simota, reprezentantul firmei constructoare Simar SRL.
În numerele noastre urmãtoare vom reda pãrerea specialiştilor cu privire la carenţele tehnice ale proiectului de construcţie.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter