02.10.2008,  12:12:49 | 0 comentarii | 381 vizualizari
Performanţa face legea / Învãţaţi de mici cu competiţia
de Alina PIPAN

Odatã ce au trecut pragul grãdiniţei, mulţi dintre pãrinţi îşi doresc pentru copii şi alte acti­vi­tãţi extraşcolare, care sã sti­muleze perspicacitatea acestora. Dupã cum spun şi profesorii şi dupã cum aratã şi statisticile, pãrinţii îşi doresc copiii pe scenã în majoritatea cazurilor, sub lumina reflectoarelor. De aceea, cei mai mulţi copii sunt înscrişi la cursuri sportive sau de arte frumoase. Tocmai pentru cã numãrul solicitãrilor este mare, se instaleazã competiţia şi preselecţia. Numai cei cu aptitudini motrice, talent şi dis­ci­plinã reuşesc. Ceilalţi nu. Şi, în acest fel, nevoia copiilor de mişcare şi recreere se face, dar cu… preselecţie. La Clubul Copiilor din Petroşani s-au desfãşurat sãptãmâna aceasta preselecţii pentru grupa micã de gimnasticã aerobicã. Peste 30 de copii de 4 şi 5 ani s-au prezentat împreunã cu pãrinţii pentru preselecţie. De ce nu au loc toţi copiii şi este nevoie de preselecţie? Pentru cã locurile sunt puţine şi obiectivul principal este performanţa.

„Nu se poate face performanţã cu oricine. Copiii trebuie selectaţi la 4 ani şi apoi se lucreazã cu ei pânã la vârsta de 6 ani, când pot intra în competiţii. Un copil care nu are aptitudini pentru aşa ceva nu are ce cãuta aici, trebuie orientat spre alte cercuri”, ne explicã Geo Popa, profesor al clubului. Adriana Popa, antrenor-profesor al clubului, a obţinut cu elevele ei locuri I la toate competiţiile de anul trecut. Profesio­nalismul acumulat în decursul anilor s-a transformat în instrument de selecţie. Calitãţile principale urmãrite sunt: curajul, abilitatea motricã şi disciplina. Copiii care au aceste calitãţi sunt conduşi spre rezultate şi premii, ceilalţi sunt eliminaţi. 
Ce se întâmplã însã cu cei care nu prezintã abilitãţile necesare pentru activitatea spor­tivã? Alina Costoiu, consilier psiho-pedagogic, precizeazã cã la o vârstã fragedã sportul pentru copii nu este neapãrat o competiţie, este o joacã. Mai mult „pãrinţii percep aceste preselecţii ca o competiţie, când ar trebui sã se gândeascã la o punere în valoare a aptitudinilor şi ar trebui sã fie pregãtiţi înaintea unei preselecţii”. Apare însã întrebarea dacã eliminarea dintr-un cerc de genul acesta nu cauzeazã copilului. „Nu cau­zeazã pentru cei cu vârste fra­gede. Din contrã. Dacã pãrinţii sunt realişti, atunci copilului îi sunt descoperite aptitudinile şi fructificate. Nu toţi copiii s-au nãscut gimnaşti. Mai trist este când un copil cu aptitudini nu este descoperit şi ajutat”,  completeazã specialistul. 
Problema este privitã şi din acest punct de vedere. Lipsa oportunitãţilor şi lipsurile din sis­tem. Toţi specialiştii indicã pãrinţilor sã le ofere copiilor posibilitatea de a face mişcare. Cursurile organizate sunt ideale. Dar aproape  inexistente în Vale. Astfel, dacã un pãrinte do­reşte doar sã-i ofere copilului ore de sport, nu prea are opţi­uni. La cât de puţine locuri sunt disponibile, ori face performanţã, ori stã acasã. Acasã, în faţa calculatorului, unde activi­tãţile sunt limitate şi sãnãtatea fizicã pusã în pericol.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter