02.10.2008,  12:26:27 | 0 comentarii | 348 vizualizari
Lacataş vrea bani şi viitor pentru ortaci / LSMVJ ameninţã cu mişcãri sindicale
de Anamaria NEDELCOFF

Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) ameninţã cu mişcãri sindicale de amploare, în condiţiile în care doleanţele minerilor nu vor fi acceptate de factorii de decizie locali şi naţionali.

Ultimatum cãtre parlamentarii Vãii
„Este vorba de un ultimatum dat de LSMVJ tuturor celor care astãzi doresc voturi pentru viitoarele alegeri parlamentare din 30 noiembrie. Dacã pânã la 15 noiembrie, CNH, prin de­mer­surile pe care le vom pre­zenta, nu va face absolut nimic, noi, de mâine, acţionãm din punct de vedere sindical, pe lege, pentru a face acţiuni de amploare în Valea Jiului. Eu sunt minţit din 2007, de un an şi ceva, cã vom avea lapte şi mie­re în 2008, lucru ce încã nu s-a întâmplat. Dacã acest lucru nu se va întâmpla, LSMVJ îşi re­zer­vã dreptul de a spune oa­me­nilor ce sã voteze, pe cine sã voteze şi pe cine sã nu vo­teze”, a declarat Zoltan Lacataş.
 
Doleanţele Ligii
Printre cererile LSMVJ se numãrã majorarea cuantumului sporului de periculozitate de la 500 la 540 de lei - începând cu 
1 octombrie 2008 şi la suma de 600 de lei - începând cu 1 ianu­arie 2009; reaşezarea grilelor de salarizare ale personalului muncitor care lucreazã la su­pra­faţã, a personalului tehnico-ingineresc de la subunitãţile aparţinãtoare CNH SA şi perso­nalului angajat în subteran.
Totodatã, Lacataş a mai ex­plicat cã se solicitã un buget rectificativ al CNH SA cu privire la reanalizarea subvenţiei pe anul 2008 acordat huilei din Valea Jiului deoarece în con­di­ţiile date la producţia estimatã de 3.010.000 t, reanalizarea politicii de personal din cadrtul CNH SA şi redimensionarea ajutorului de stat (subvenţie, transferuri) pentru perioada 2009-2014 sau 2009-2018.
„Solicitãm, de asemenea, sã fie luatã în serios modalitatea prin care preţul la huila ener­geti­cã, care este livratã cãtre cei doi beneficiari ai CNH SA, Electrocentrale Deva şi Termo­centrale Paroşeni, sã fie echilibrat de aşa manierã încât soci­e­tatea noastrã sã nu mai fie pusã în postura de a mai pierde aproximativ 200 de miliarde de lei, cum s-a întâmplat în 2007 pe considerentul cã Termo­cen­trala Mintia sã aibã balanţã echilibratã, iar CNH sã cearã bu­gete rectificative şi sã-şi aco­pere pierderile, ceea ce în­seam­nã un viitor nesigur al acestei societãţi. Mai dorim şi construirea unui grup energetic de minim 350 MW la SC Ter­moelectrica Paroşeni, ceea ce ar duce la costuri mult mai mici de transport al huilei energetice faţã de traseul Uricani -Petroşani - SC Electrocentrale Deva, preţul final al Gcal fiind mult mai redus,  astfel încât cu costuri mai puţine transportã o producţie estimatã de aproximativ 750.000-800.000 tone, deci mult mai ieftin”, a mai completat preşedintele LSMVJ.
 
Lacataş vrea sã îi încurce pe candidaţii la parlamentare
Totuşi, în condiţiile în care negocierile cu Guvernul, Con­siliul Judeţean Hunedoara, Pre­fectura Hunedoara şi CNH SA vor eşua, Lacataş pare hotãrât sã le punã beţe în roate candidaţilor la alegerile parlamen­tare.
„Vreau sã vã spun cã LSMVJ, în urma şedinţei de astãzi (ieri - n.r.), a dispus, în premierã, ca, prin mine, sã vã transmit cã s-ar putea ca douã persoane din cadrul consiliului de coordonare sã participe la alegerile parlamentare în cele douã colegii din Valea Jiului, pentru a nu mai da prilejul altora sã facã jocuri politice şi sã facã ei ce vor cu minerii. Acest lucru şi personale respective vi le vom comunica dacã nego­ci­erile dintre noi şi Guvernul României nu vor merge într-o direcţie corectã. Atunci, în data de 30 noiembrie, vom şti şi noi sã punctãm de aşa naturã, încât oamenii sã voteze pe cine spunem noi şi nu pe cine vor ei. Deci, partidele politice şi politicienii sã ţinã cont de ceea ce spunem noi, pentru cã altfel lucrurile vor lua o altã întorsãturã. Şi atunci vom vedea cine are dreptate şi cine nu. Atra­gem atenţia Guvernului, Pre­fecturii, Consiliului Judeţean cã se fac direct rãspunzãtori de situaţia dezastruoasã a Vãii Jiului, situaţia dezastruoasã a CNH şi de faptul cã, mâine-poi­mâine, noi vom avea mişcãri sindicale din cauzã cã nu am primit rãspuns la numeroasele adrese înaintate cãtre ei de-a lungul timpului”, a ameninţat Zoltan Lacataş.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter