17.04.2013,  21:10:08 | 1 comentariu | 1210 vizualizari
ÎNTREBARE
de Ziarul Vaii Jiului

Către:  Doamnei MARIANA CÂMPEANU
            Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

De către:  Deputat MONICA IACOB-RIDZI, 
                 Grupul Parlamentar PP-DD
 
Subiectul întrebării: precizări privind modalitatea de restituire a cotei de CASS de 5% reţinută nelegal pensionarilor
Stimată doamnă ministru,
Mă adresez dumneavoastră aducân-du-vă în atenţie o situaţie cu care se confruntă mai multe persoane afectate de oscilaţia sistemului legislativ în domeniul pensiilor şi drepturilor aferente pensionarilor.
După cum ştiţi, ca urmare a unor prevederi ale ministerului pe care-l conduceţi, la un moment dat a fost aplicată pentru anumite categorii de pensionari o taxă de 5% drept contribuţie pentru sistemul naţional pentru sănătate (CASS). De asemenea, după cum bine ştiţi, în ianuarie 2012 a fost constatată nelegalitatea aplicării acestei prevederi iar Guvernul a fost obligat să restituie, prin Ministerul Muncii şi Casa Naţională de Pensii, sumele reţinute prin aplicarea cotei de CASS de 5%. 
Dacă majoritatea celor afectaţi de aceste reţineri şi-au primit deja banii înapoi, există însă şi o anumită categorie de cetăţeni pentru care nu s-a făcut dreptate până la capăt, pentru tristul motiv că, între timp, au decedat. Multe din drepturile şi obligaţiile acestora au fost însă preluate, potrivit legislaţiei din ţara noastră, de urmaşii acestora (soţi/soţii, copil/copii etc.). Având în vedere că, potrivit prevederilor Constituţiei României, nimeni nu este mai presus de lege cum nimeni nu poate fi mai prejos de lege, astfel încât restabilirea anumitor drepturi este aplicabilă tuturor celor care au fost afectaţi de aplicarea unor normative ulterior lovite de nulitate, considerăm că şi pensionarii care au decedat între timp au dreptul, prin urmaşii lor legali, la recuperarea sumelor reţinute nelegal pensionarilor prin aplicarea cotei de 5% pentru CASS. 
În acest sens, vă întreb, stimată doamnă ministru, care sunt procedurile pe care Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice le va aplica pentru a restitui urmaşilor pensionarilor decedaţi aceste drepturi reţinute nelegal şi când şi cum vor beneficia aceştia de drepturile cuvenite ?
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
 
MONICA IACOB-RIDZI
Grup Parlamentar PP-DD


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Într-una din aceste zile, mă trezesc la redacţie cu o doamnă în vârstă. O poftesc să ia loc. După ce se a[..]
01.04.2015, 20:01   |    7 comentarii
Cu siguranţă, la ora apariţiei ediţiei noastre, cunoaşteţi sentinţa în procesul Monica Iacob-Ridzi (5 ani de închisoare). A[..]
16.02.2015, 19:57   |    17 comentarii
Conform unui comunicat de presă remis redacţiei ieri, 9 decembrie, deputatul UNPR Monica Iacob Ridzi a susţinut ieri, în [..]
09.12.2014, 20:49   |    6 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter