17.04.2013,  21:16:03 | 2 comentarii | 1370 vizualizari
Deputatul Monica Iacob-Ridzi promovează un proiect legislativ pentru introducerea orelor de “Educaţie pentru sănătate” în programa şcolară obligatorie
de Ziarul Vaii Jiului

Deputatul PP-DD de Valea Jiului, Monica Iacob-Ridzi, a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în sensul introducerii în programa şcolară obligatorie aferentă învăţământului preuniversitar a unor ore de educaţie pentru sănătate. Legea, iniţiată împreună cu alţi colegi parlamentari de către Monica Iacob-Ridzi reprezintă încă o dovadă a faptului că aceasta îşi respectă angajamentele asumate în faţa electoratului, prin promovarea unor legi care să răspundă unor probleme legate de creşterea armonioasă, de sănătatea şi educaţia copiilor.

În acest context, în opinia iniţiatorilor legii, introducerea „Educaţiei pentru sănătate” ca disciplină obligatorie de studiu în unităţile de învăţământ preuniversitar permite realizarea corespunzătoare a trei deziderate majore:
a) educaţie autorizată şi informare corectă din punct de vedere ştiinţific într-un cadru oficial şi instituţional realizată de personal specializat;
b) impact la nivelul populaţiei prin includerea unui procent ridicat din populaţia tânără, mai receptivă, la dobândirea de informaţii cel puţin prin prisma rigorilor de evaluare din învăţământ; 
c) eficienţa se traduce în eliminarea compor­ta­mentelor de risc şi adoptarea comportamentelor profilactice şi sanogene cu efecte benefice atât asupra speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii cât şi asupra sistemului sanitar.
„Am pornit, atunci când am decis elaborarea acestui act normativ, de la o situaţie statistică îngrijorătoare. În prezent, România ocupă locul 1 în lume la abandonul de copii în maternităţi, locul 1 în Europa la mortalitatea cauzată de întreruperi de sarcină, locul 1 în lume la rata mortalităţii infantile, locul 1 în Europa şi 2 în lume la avorturi primitive, locul 1 în Europa la bolnavii de hepatita B şi C, locul 1 în Europa şi 3 la nivel mondial la bolnavii de tuberculoză, locul 1 în Europa la cancerul de col uterin, locul 1 în lume la incidenţa bolilor cardio-vasculare, ultimul loc în Europa la donatori de organe, ultimul loc în Europa la prevenirea gripei. Dacă adăugăm la această tristă realitate faptul că în România tot podiumul cauzelor de deces e ocupat de afecţiuni asociate cu factori de risc cu determinism comportamental (fumat, alimentaţie, sedentarism, obezitate, relaţii sexuale neprotejate), că sunt în continuă creştere comportamentele de risc la tineri, precum consumul de alcool şi droguri reflectate în creşterea absenteismului, abandonului şcolar şi a delincvenţei juvenile sau că se estimează că peste 50% din populaţia României este supraponderală datorită comportamentului alimentar nesănătos şi a sedentarismului, însuşirea unei educaţii pentru sănătate este, astăzi, mai mult decât o necesitate stringentă”, a declarat deputatul Monica Iacob-Ridzi.
Proiectul de act normativ prevede, printre altele, ca Programul „Educaţie pentru sănătate”, care a fost introdus în şcolile din România începând din anul şcolar 2003/2004 sub forma unei discipline de studiu opţionale sau ca ore integrate în alte materii, să fie studiat în mod obligatoriu, de toţi elevii din clasele primare, gimnaziale şi liceale, ca disciplină distinctă în trunchiul comun al planurilor de învăţământ de la toate formele de învăţământ preuniversitar. Mai mult, proiectul de lege prevede ca disciplina „Educaţie pentru sănătate” să fie studiată inclusiv în programele de studii universitare de licenţă. 
Obiectivele şi temele alese în cadrul disciplinei prespun o abordare graduală în concordanţă cu vârsta. Ele presupun învăţarea unor noţiuni de:
- anatomie şi fiziologie, etapele creşterii şi dez­vol­tării organismului;
- igienă personală;
- activitate fizică şi odihnă;
- sănătatea mediului (locuinţa, poluarea etc.);
- sănătate mentală (apartenenţa la un grup, reguli politeţe şi reguli sociale, relaţii interpersonale, stresul etc.);
- sănătate alimentară (clasificarea alimentelor, piramida unei alimentaţii echilibrate, protecţia consumatorului etc);
- sănătatea reproducerii (ciclul menstrual, metode de contracepţie, infecţii transmisibile pe cale sexuală);
- consumul şi abuzul de substanţe toxice: drogurile, alcoolul, tutunul precum şi consecinţele ce derivă din acestea cum ar fi: absenteism şi abandon şcolar, delincvenţă juvenilă (comportamente cu risc);
- accidente şi reguli de acordare a primului ajutor.
„În multe ţări din Europa şi din lume educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa întâi până într-a douăsprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate vârstei. Educaţia pentru sănătate permite celui ce urmează o instituţie de învăţămant să dezvolte cunoştinţele, deprinderile şi abilităţile, necesare păstrării şi ameliorării sănătăţii, profilaxiei bolilor şi prevenţia comportamentelor de risc dar şi cele utile acordării primului ajutor. Toate aceste lucruri nu reprezintă un moft, ci ele înseamnă pe de-o parte, pregătirea pentru o viaţă echilibrată a tinerei generaţii şi însuşirea unor informaţii care într-un final vor conduce la înţelegerea de către tineri a consecinţelor nefaste a unei vieţi dezechilibrate. Cred că nu trebuie să aşteptăm, aşa cum din păcate am făcut în foarte multe situaţii, până când nu mai este nimic de făcut, ci trebuie să intervenim, inclusiv prin legi, pentru a preveni un final nefast, din punct de vedere al sănătăţii populaţiei, pentru viitoarele generaţii”, consideră Monica Iacob-Ridzi.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 gore tractoristul18.04.2013,  05:48:18
MAI IMPORTANT ESTE SA PROMOVEZE PROIECTE PENTRU MINERIT IMPREUNA CU DOCTORII IN DOMENIU....
#2 Firuta20.03.2014,  14:37:19
Unde ai nascut doamna? Vedem clar ce incredere ai in sistemul de sanatate! NU FACEAI PARTE DIN COMISIA PT SANATATE IN PARLAMENT?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Cu siguranţă, la ora apariţiei ediţiei noastre, cunoaşteţi sentinţa în procesul Monica Iacob-Ridzi (5 ani de închisoare). A[..]
16.02.2015, 19:57   |    17 comentarii

Poate vă întrebaţi de ce vedeţi atât de des aleşii PP-DD din Valea Jiului în media [..]

14.04.2013, 23:33   |    2 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter