21.04.2013,  21:38:46 | 2 comentarii | 1858 vizualizari
Azi în Senatul României / Se dezbate proiectul referitor la ieftinirea apei propus de Vochiţoiu
de Corneliu BRAN

♦ Deşi este în folosul populaţiei Văii Jiului, proiectul senatorului PP-DD Vochiţoiu este respins de senatorul USL de Valea Jiului, Cosmin Nicula ♦ Citiţi şi vă cruciţi cine-i pune beţe-n roate proiectului prin care familiile defavorizate din Valea Jiului, circa 30% din populaţie, ar beneficia de gratuităţi sau reduceri la apa potabilă şi canalizare!

Două subiecte principale au fost dezbătute în conferinţa de presă susţinută ieri, 21 aprilie, de senatorul PP-DD de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu.
 
Apă ieftină pentru popor
Proiectul de lege iniţiat de senatorul Haralambie Vochiţoiu care prevede acordarea de la bugetul de stat, lunar, a unui sprijin financiar pentru familiile cu venituri reduse, nevoiaşe, având domiciliul pe raza localităţilor Văii Jiului, a fost primul subiect abordat. Reamintim că acest sprijin financiar constă în acoperirea de la buget a diferenţelor de tarif percepute de stat, prin operatorul S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., aflat în subordinea CJ Hunedoara şi al administraţiilor locale din Vale, pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă şi canalizare. Prin această măsură ar urma să se asigure apa cea de toate zilele şi cetăţenilor aflaţi în dificultate, cum spunea senatorul în conferinţa de presă „mulţi fără voia lor, lăsaţi la mila Domnului de către stat, care ar trebui, totuşi, să asigure fiecărui cetăţean pâinea cea de toate zilele şi apa fără de care nu se poate trăi”.
Astăzi, în Senatul României, pe ordinea de zi este prevăzută şi discutarea acestui proiect, care, din câte am mai anunţat, a trecut de Consiliul Legislativ, primind aviz favorabil, semn că proiectul nu se află în contradicţie cu legile Statului Român sau cu cele ale Uniunii Europene. De altfel, acest proiect nu cere altceva decât reintroducerea celor două articole, 1 şi 2, exact ca în Ordonanţa de Guvern 41, care a funcţionat de pe vremea Guvernului Năstase, din 2001 şi până în 2011, prin care sunt scutite de la plată pentru serviciul de apă şi canalizare, lunar, familiile a căror venit net mediu lunar pe membru de familie este de 400 lei. De asemenea, familiile cu venit net mediu lunar pe membru de familie de maxim 600 lei ar beneficia conform proiectului propus de senatorul Haralambie Vochiţoiu de 75% reducere lunară din costul facturii la apă şi canalizare, în timp ce familiile cu venit net mediu lunar pe membru de familie de maxim 800 lei ar beneficia de servicii reduse cu 50% la apă şi canalizare, repetăm, banii venind de la bugetul de stat, şi nu de la operatorul SC Apa Serv Valea Jiului SA.
„Cred că este foarte necesar ca în Valea Jiului, în lipsa unor măsuri concrete de dezvoltare economică ale acestui guvern şi ale guvernelor care au precedat acest guvern, suntem datori să intervenim şi să ameliorăm puţin nivelul de trai foarte scăzut al locuitorilor Văii Jiului (…)”.
 
Uitând cine l-a votat, senatorul Nicula a respins proiectul 
Toate ar fi fost bune şi frumoase cu acest proiect, dacă în Raportul Comisiei pentru Buget, Finanţe, Activitate Bancară şi Piaţă de Capital, preşedintele comisiei respective, senatorul de Valea Jiului din partea USL, nimeni altul decât social-democratul Cosmin Nicula, nu ar fi dat, în urma unei aşa-zisei „analize”, un răspuns de „respingere” acestui proiect, decizie luată „în unanimitate” de către membrii comisiei, după cum se subliniază în document, un act semnat de către senator însăşi, care este preşedintele acestei comisii din Senat. 
Tot în acelaşi raport se mai subliniază următoarele, ca o motivaţie la această măsură de respingere: „Guvernul a transmis un punct de vedere negativ, deoarece prin delimitarea beneficiarilor sprijinul financiar şi a furnizorului de servicii de alimentare cu apă este încălcat principiul nediscriminării”.
„Vreau să vă spun că, spre marea mea dezamăgire, în circuitul acestei legi care a primit de la Consiliul Legislativ aviz favorabil, raportul Comisiei pentru Buget, Finanţe, Activitate Bancară şi Piaţă de Capital semnat de preşedintele acestei comisii care este la al doilea mandat de senator al Văii Jiului, Cosmin Nicula, a fost nefavorabil. Sub semnătura acestui domn am primit un raport negativ, de respingere a acestei legi! Este dramatic şi de neînţeles cum un om, senatorul Nicula, care a beneficiat de două ori de sprijinul Văii Jiului, refuză acum să le dea apă cetăţenilor deznădăjduiţi ai Văii Jiului. Deşi este doar consultativ acest aviz, deşi am avut o discuţie înainte cu acest domn, spunându-mi că, dacă e vorba de Valea Jiului, va susţine şi el proiectul, când am ajuns la discuţii în Senat şi-a schimbat opinia, motivând, împreună cu alţii, că regia de apă a mai cheltuit peste 100 de milioane de dolari şi tot n-a rezolvat problema, subliniind ce încredere au el şi alţii că şi aceste peste 200 de milioane de euro vor fi cheltuite de Avram şi Moloţ în sensul reparării conductelor din Valea Jiului (nota red.: referirea este la proiectul integrat derulat de SC Apa Serv Valea Jiului S.A., finanţat din bani europeni)! Este şi acesta un punct de vedere, dar nu putem, din cauza lipsei de încredere în Mircea Ioan Moloţ şi Costel Avram, să privăm 30% din oamenii din Valea Jiului, copii, bătrâni, adulţi, femei şi bărbaţi de acest produs vital vieţii, numit apă”, a declarat senatorul Haralambie Vochiţoiu. 
 
Din 60 de proiecte europene, 12 au fost corectate
Al doilea subiect discutat a fost un răspuns primit de senatorul Haralambie Vochiţoiu din partea ministrului Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind câte proiecte europene se derulează în judeţul Hunedoara şi pe ce sume.
„Vreau să vă spun că din răspunsul primit am aflat că avem sume consistente în 60 de proiecte, o valoare în bani de multe sute de milioane de euro derulate sau în curs de derulare în judeţul Hunedoara. E adevărat, unele dintre proiectele acestea sunt foarte vizibile, s-au făcut multe lucruri bune, dar ce vreau să vă spun este că, din păcate, la 12 dintre acestea au fost aplicate corecţii. Din cauza neregulilor de la aceste proiecte, corecţia este în valoare de 83.359.879 lei. Deci, peste 800 de miliarde de lei vechi au fost retrase din aceste proiecte! Este un lucru foarte dureros pentru că aceste proiecte europene înseamnă locuri de muncă. Pe de altă parte, o parte din aceste proiecte au fost stopate după venirea Guvernului USL şi, din păcate, este un lucru în urma căruia suferă şi toţi oamenii din Valea Jiului şi toţi oamenii din judeţul Hunedoara. Nu înţeleg şi nu cred că înţelege cineva ce-i mai trebuie Guvernului USL după ce a obţinut 70% voturi în Valea Jiului şi în judeţ, ca să-şi întoarcă faţa şi către Valea Jiului?”, a mai subliniat senatorul Haralambie Vochiţoiu. Care a transmis, în final, locuitorilor Văii Jiului că se va zbate în continuare pentru ca aceste proiecte stopate de guvern să fie reluate. Ceea ce ar însemna noi locuri de muncă asigurate chiar şi pe o perioadă limitată de timp, în condiţiile în care mediul privat din zonă abia mai răsuflă din cauza crizei economice prelungite şi a deciziilor tot mai contradictorii şi de neînţeles ale guvernanţilor.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 DJ22.04.2013,  08:45:32
Cu toate ca scade vertiginos consumul de apa,avram face cheltuieli inutile pentru popor,utile insa pentru bzunarul lui si al lui molot.Se stie clar ca dupa 90 avram s,a ocupat de apa din VJ.A falimentat pe rand toate societatle!DNA insa doarme cand e vorba de coruptii lor.Ce spun eu nu este o noutate pentru ZVJ.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
La 23 iulie a.c., preşedintele României a promulgat legea privind economia socială. Această lege va avea un rol cheie în realiz[..]
26.07.2015, 23:36   |    0 comentarii
Duminică, la invitaţia senatorului de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Soci[..]
26.07.2015, 22:54   |    2 comentarii
Conferinţa de presă organizată ieri de senatorul UNPR Vochiţoiu la cabinetul senatorial a scos în evidenţă trei capito[..]
01.07.2015, 22:03   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter