22.04.2013,  21:05:39 | 0 comentarii | 1098 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În cadrul proiectului Comenius „New Wais of Living”. / Olandezii au fost oaspeţii Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”
de Mariana BOBOC

V-am prezentat în suplimentul nostru „Şcoală şi cultură” o vizită în Olanda a profesorilor şi elevilor de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, efectuată în cadrul proiectului Comenius „New Wais of Living”. Acum a venit rândul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroşani să fie gazdă.

Prin urmare, în perioada 6-13 aprilie 2013, delegaţia de olandezi formată din 8 elevi  şi 2 profesori - Bert van den Berg şi Linda Maaskant – a poposit la Petroşani.
După preluarea de pe Aeroportul Sibiu, delegaţia a fost aşteptată de cei 10 elevi şi părinţii români, pentru ca elevii olandezi să fie conduşi şi integraţi în familiile acestora.
Deschiderea oficială a lucrărilor proiectului a avut loc în Centrul de documentare al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroşani, în prezenţa echipei de proiect, formată din Atena Vlăduceanu, Mihaela Manolea, Ama Cercel, Mariana Boboc, Alina Şarpe, a conducerii şcolii, doamnele directoare: Zina Galeş, Gabriela Rus, Oana Niculescu.
Ne-au onorat cu prezenţa doamna viceprimar Dorina Niţă şi domnul Eduard Werşanski, din partea primăriei, doamna Dorina Uifălean din partea AJOFM, domnul I. Veres din partea Universităţii Petroşani.
Programul a fost organizat astfel încât elevii implicaţi în proiect să culeagă date despre istoria, cultura şi arta din zonă şi din împrejurimi, pentru a putea derula activităţile din proiect.
Au fost organizate vizite la diferite obiective din Petroşani. Universitatea Petroşani, reprezentată de domnul profesor I. Veres, le-a oferit ocazia de a afla informaţii referitoare la istoricul şi domeniile de pregătire ale instituţiei de învăţământ superior cu care ne mândrim, laboratoarele de geologie şi petrologie, unde au putut vedea şi ouăle de dinozaur descoperite în situl de la Haţeg, laboratoarele de automatizări, unde au fost martorii unor demonstraţii practice.
La Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Petroşani, doamna director Matilda Uzonovici a coordonat două activităţi extrem de interesante, de conştientizare a importanţei unei alimentaţii sănătoase şi o demonstraţie de acordare a primului ajutor. 
În ziua următoare, delegaţia s-a deplasat la Târgu-Jiu pentru a vizita operele lui Brâncuşi, oraşul Târgu-Jiu şi Mănăstirea Lainici.
Oaspeţii olandezi au ajuns şi în staţiunea Straja, care i-a impresionat pe locuitorii unei „ţări plate”. În Straja, după ce s-au rugat la mănăstire, s-au bucurat din plin de zăpadă, practicând cel mai popular sport de iarnă: datul cu punga.
O impresie deosebită le-a lăsat-o vizitarea Castelului Huniazilor din Hunedoara şi Cetatea din Deva. La Inspectoratul Şcolar Judeţean din Deva am fost primiţi de doamna inspector general adjunct Lavinia Ilina, iar la  Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, de  dl. Paul Rusu, unde s-au schimbat impresii despre sistemele de învăţământ, respectiv despre modul în care sunt reprezentate interesele celor implicaţi în educaţie ale celor două ţări. Ziua s-a încheiat cu o relaxare binemeritată la Aqua Land din Deva.
În ultima zi a mobilităţii proiectului s-au materializat activităţile desfăşurate, prin realizarea materialelor prevăzute în proiect: filmuleţe, prezentări PowerPoint şi pliante cu imaginile culese în timpul deplasărilor efectuate şi premierea rezultatelor, prin oferirea de diplome în cadru festiv. La aceste activităţi a luat parte dl. Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroşani, care a apreciat colaborarea dintre şcolile partenere.
Prezentarea rezultatelor proiectului a fost făcută în prezenţa părinţilor şi a echipelor de proiect. Toţi cei implicaţi au fost primiţi de doi tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale de momârlani, cu pâine şi sare, după care părinţii le-au oferit o masă tradiţională românească.
Vizita în ţara noastră a fost apreciată la modul superlativ, olandezii fiind impresionaţi de organizarea foarte bună a activităţilor din proiect, de ospitalitatea deosebită a românilor, de promovarea tradiţiilor, istoriei şi culturii româneşti şi de colaborarea dintre şcoală şi instituţiile locale. O mare parte dintre membrii delegaţiei olandeze au promis că se vor întoarce în România.
Echipa de proiect le mulţumeşte tuturor celor s-au implicat în reuşita proiectului. 
Prof. Atena Vlăduceanu, prof. Mariana Boboc, prof. Mihaela Manolea

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal






_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter