04.11.2011,  12:55:53 | 0 comentarii | 778 vizualizari
Ion Pascal Vlad şi Boema revin! (Cronică de cenaclu cu lansare de carte)
de Ziarul Vaii Jiului

Într-o seară de toamnă plumburie (ce frumos sună, este?) plină de vânt, ploaie, frig şi alte efecte speciale, la „Restaurantul Românesc”, devenit (de mult) familiar (sau familial, că nu greşim prea mult) literaţilor, artiştilor plastici (sau neplastici) precum şi tuturor celor împătimiţi de frumos, s-a ţinut o şedinţă

De acum pare firesc

Åži sperăm aşa să fie,

Restaurantul Românesc

Este plin de... poezie.

De data asta însă n-a fost de poezie ci de sora mai serioasă a acesteia, proza. Åži nu orice fel de proză, ci una care să-ţi meargă la inimă, suflet şi ce s-o mai găsi prin preajmă. Totul într-un cadru deosebit - va zice presa sau romantic - vom zice noi (şi uite-aşa, din zis în zis, veţi citi tot ce am scris! Nu vă precipitaţi! E o chestie de dragul rimei). Toate, dar absolut toate, sub jurisdicţia cenaclului „Boema”.

Aşa cum, poate, a părut,

Pot recunoaşte, în sfârşit:

„Boema” nu a dispărut

Ci doar puţin... s-o hodinit.

Gazda noastră a fost (ca de fiecare dată, de altfel) extraordinarul domn împătimit de cultură şi artă, veşnic neobositul Aron Dumitresc, care n-a mâncat, n-a băut şi nici n-a vorbit prea mult, dar a susţinut moral, fizic, financiar, etcetera (etcetera, nu!) toate ostilităţile. Åži deşi nu s-a exprimat la microfon (pentru simplul motiv că, de data asta, n-am avut aşa ceva), ne-a prezentat într-o pauză de efect, cu aplomb, dicţie şi mişcare scenică, un banc specific acestor locuri (adică, de râs): Cică, într-un tunel, trei inşi – un optimist, un pesimist şi un idealist, învăluiţi în întuneric, discută sau îşi fac cunoscute părerile. „Uite, văd luminiţa de la capătul tunelului!” – susţine triumfător optimistul. „Da, dar până acolo e atâta întuneric!” – s-a lamentat pesimistul. „Între întuneric şi lumină văd un gol iremediabil!” - mai suspină şi idealistul. Important e că fiecare vedea ceva. Până şi mecanicul locomotivei, care a recunoscut după aia: „Am văzut trei tâmpiţi făcând filozofie, printre şinele din tunel... peste care am trecut cu viteza obişnuită.

Potrivit conceptului (că nu-mi place să-i zic proverb): „Toamna se numără bobocii!”, şedinţa (de lucru) a fost deschisă tot de un Boboc (pe numele său mic Marian) căruia cunoscutul umorist Gheorghe Niculescu îi face cunoscute următoarele:

Dragul meu amic, Boboc,

Eu îţi doresc mult noroc!

Ca scriitor să fii titan

Åži din boboc s-ajungi... gâscan!

Tuturor li se aduse la cunoştinţă (fără ca aceştia să semneze de primire) că s-au adunat acolo nu pentru că aşa au vrut muşchii lor, ci pentru că aşa au vrut muşchii lui Ion Pascal Vlad, care (neavând de lucru) a adus la lumină (precum cărbunele, odinioară) două cărţi de proză - „Rugul din temniţă” şi „Călător în lumi paralele”, o simbioză perfectă între eseuri şi reportaje, despre care acelaşi umorist uricănean Gheorghe Niculescu are nu doar o părere, ci chiar două:

Prima:

Domnul Pascal, să se ştie,

E bolnav de poezie.

Ca să-i treacă, ia o doză

De pastile... scrise-n proză!

Åži ultima:

Scriitorul Pascal Vlad

Åži în proză găsi vad.

Pentru ca să treacă stixul

A schimbat şaiba cu... pixul!

Autorul volumelor enunţate şi-a făcut „mea culpa” motivând că a comis aceste cărţi doar ca să se defuleze (sau refuleze, că încă nu am stabilit. Până la proba contrarie, termenul a fost acceptat de toţi):

Ca să-ţi fie viaţa roză,

Ai schimbat versul pe proză.

Când o fi şi-o fi să fie,

Coteşte-o spre... poezie!

I-am zâs-o! I-a mai zis-o şi filozoful poet şi prozator în acelaşi timp (şi concomitent) Ion Hirghiduş, care a mai spus (printre altele) că unii făcători de literatură când nu mai au ce spune o dau pe filozofie. Personal n-am cunoscut decât cazuri inverse, viceversa şi pe dos, unul din aceste exemple fiind şi Gilbert Danco, care (cu multă măiestrie) i-a sugerat autorului să renunţe la unele accente melodramatice, deoarece lacrimile nu dau bine în proză (interpretarea noastră). Nu ştim ce a gândit Ion Pascal Vlad, nici dacă a gândit în proză sau poezie pe marginea celor grăite de cei doi filozofi amintiţi:

Cu filozofia-n ton

Lângă Hirghiduş Ion

Åži cu scrisul „la concret”

Doar lângă Danco Gilbert.

Jurnalistul neegalabil Mircea Bujorescu, care a fost şi consilierul editorial al celor două cărţi amintite, şi-a însuşit o critică a unui vorbitor privind nespecificarea publicaţiilor unde apăruseră materialele preluate, menţionând, totodată, că posedă asupra lui, gata tipărite, 52 de cărţi, arătându-le (cu acest prilej) asistenţei: un pachet de cărţi de poker.

Cărţile le-a arătat.

Le-am văzut şi eu şi tu.

Un lucru n-a precizat:

De e as, de e atu?

Åži-a mai vorbit şi Ioan Lascu, profesorul nostru universitar din Bănie, şi despre I.P. Vlad dar şi (mai ales) despre Ion D. Sîrbu, precizând şi un material publicat (în volum) despre o sesiune dedicată acestuia.

Las’ cu una, las’ cu alta,

Las’ cu gândul, las’ cu fapta!

Las’ cu proza, las’cu versul

Scrisu-i poartă interesul.

În capul mesei dar pe marginea prozei a comentat (fără cuvinte) scriitorul Gheorghe Truţă. Åžtim precis că, nefiind vorba de prea multe necunoscute, el a gândit succint, la obiect şi cu o exactitate matematică, materie pe care o predă ca profesor, dar care nu intervine niciodată asupra scrierilor sale.

Au furat imagini pentru posteritate Sorin Oprea, care se oprea, de regulă, pe la toţi, imortalizându-i fără deferenţă, şi Ion Dan Codrea cel care editează o „Săptămână” săptămânal.

Ion Dan Codrea trage-n chip

Orice tip şi orice vip.

Să le dea un şarm deplin

... Pune umărul Sorin.

Au mai fost prezenţi Mihai Barbu, sobru, serios şi foarte tăcut

Nu a fost ca-n alte rânduri,

A tăcut, n-a zis nici peşte,

Au fost gesturi, au fost gânduri

... Doar cuvintele „lipseşte”.

A tăcut, n-a zis nimic (probabil ca să nu se interpreteze), poe­tul Constantin Câmpeanu, care (degustând o tărie mai sugestivă decât o poezie şi cu mai multe grade decât opt generali) n-a avut prea multe de spus.

Credeţi, rog, n-o spun din burtă

(Minciuna tristeţi aduce)

Câmpeanu s-a făcut turtă,

Însă nu o turtă.. dulce.

Artistul Nicolae Nicoară ne-a arătat paşii de dans, atât pentru proză cât şi pentru poezie, dar nu ne-a cântat nimic (despre nimeni), dându-ne senzaţia că muza dansează mai bine decât noi.

Profesoara Irina Boboc a fost, de asemenea, alături de noi - deşi n-a acordat nicio notă, nici măcar un... do de sus sau de jos, că oricum nu le pot deosebi. Fiica acesteia, Mălina, ne-a suportat cu stoicism şi (probabil) i-am rămas întipăriţi (sau tipăriţi) în gând. Ne-a onorat cu prezenţa arbitrul internaţional Ion Danciu, foarte activ în discuţiile de după.

Între cei noi şi cei vechi,

Dânsul a mai dat un raid.

A fost doar ochi şi urechi

Ca să ne prindă-n... ofsaid.

N-aş vrea să uit pe nimeni deşi uitarea e de-a noastră, românească. Nici pe Ilie Pintea, cel care ne clonează pe programul Radio 1, cât şi pe prietena sa căreia (deşi i-am spus bancuri) i-am uitat numele, Gheorghe Niculescu, cu umorul lui nelimitat, Florin Tămaş, un tânăr care merită să fie luat în conside­rare, Dan Cismaş şi Ionela Diaconu, observatori atenţi şi imparţiali şi (nu în ultimul rând) Ciprian Dârjan, singurul filozof din Petrila şi Ionel Zmău, de asemenea, singurul francez. Tot de acolo. Gata! Închei printr-o încheiere rimată. Ieşirea prin piaţă. Atenţie la câini! Ä‚ştia nu „ştie” carte.

Orişice s-a întâmplat

„Boema” s-a reluat

Cu aceleaşi figuri multe

Åžtiute... sau neştiute!

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter