24.04.2013,  21:12:59 | 0 comentarii | 779 vizualizari
Ieri, la şedinţa ordinară de Consiliu Local Petrila, / Un singur proiect nu a trecut, acela cu păşunea Măgura
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Şedinţa ordinară de Consiliu Local Petrila, desfăşurată ieri în sala de şedinţe a Casei de Cultură Ladislau Schmidt, a avut înscrise iniţial pe ordinea de zi 23 de puncte, la care s-au mai adăugat alte patru proiecte de hotărâre. Dintre cele 27 de puncte, 25 au vizat proiecte de hotărâre, un punct a fost alocat raportului de activitate al viceprimarului pe anul 2012, iar cel de „Diverse” - întrebărilor şi interpelărilor consilierilor locali.

Din 25 de proiecte, 24 au devenit hotărâri 
Şedinţa a fost destul de calmă, cu mici discuţii pe marginea câtorva proiecte, dar nu discuţii ieşite din matca lor ca în mandatele precedente, toate disensiunile şi nelămuririle desfăşurându-se în parametrii normali şi civilizaţi. De aici a şi rezultat de altfel o şedinţă nu prea lungă, preşedintele de şedinţă Gheorghe Bobar neavând o misiune prea grea. Faptul că multe dintre discuţii au loc, nu ca pe vremuri, la comisii, face ca în şedinţă să se scurteze mult dezbaterea eventualelor divergenţe de opinii.
Dintre cele 25 de proiecte de hotărâre, doar unul singur nu a trecut, cel care făcea referire la „aprobarea închirierii pe o perioadă de cinci ani a păşunii Măgura, în baza cererilor de păşuni depuse la Primăria Oraşului Petrila”, un proiect avizat de juristul Toma Vărgatu doar ca să intre în şedinţă, dar care, conform declaraţiilor dumnealui, din şedinţă, nu trebuia să treacă de votul consilierilor. Şi n-a trecut, chiar dacă consilierul Ţurcaş îşi exprima oarecum regretul pentru acest fapt. Vom reveni mai jos cu acest proiect.
Celelalte proiecte au trecut, dar pentru corectitudine trebuie să spunem că la vreo trei-patru dintre ele consilierii liberali, sau consilierii conservatori, ori toţi n-au votat „pentru”, fie au votat împotrivă, fie s-au abţinut. 
 
Proiecte votate în viteză
Şedinţa a început, cum se obişnuieşte, cu proiectele de hotărâre care au ceva în comun cu cetăţenii din Petrila prezenţi în sala de şedinţă. Astfel, din start s-a scăpat rapid de câteva proiecte de pe ordinea de zi, acestea fiind votate rapid. Este vorba, în general, de proiecte privind aprobarea concesionării unor suprafeţe de teren unor persoane private în vederea construirii unor locuinţe sau unor societăţi care doresc să-şi extindă clădirea în vederea măririi capacităţii de producţie (în cazul de faţă vorbim concret de extinderea unei brutării aparţinând SC Numero Uno Texport SRL, este vorba de 190 mp pe strada Tudor Vladimirescu).
 
Proiectul nr. 7 a fost respins
Revenind la proiectul neaprobat de consilieri, proiectul nr. 7, rezultatul votului a fost următorul: 8 abţineri, 4 voturi împotrivă şi 4 voturi pentru, singurii care au votat în favoarea proiectului fiind consilierii PDL.
Juristul Toma Vărgatu le-a explicat consilierilor şi de ce nu trebuie votat acest proiect, pentru că există un litigiu între Primăria Petrila şi Primăria Săscior din judeţul Alba, cea din urmă revendicând suprafaţa de 300 de hectare de păşune pe baza unui document din 1926. Deşi acest teren se află întabulat pe raza administrativ-teritorială a Petrilei, el este folosit de zeci de ani de ciobanii din Săscior. Dacă până nu de mult APIA nu dădea bani pentru aceste terenuri, acum fireşte că lumea se înghesuie la astfel de terenuri. La fel se întâmplă şi la Petrila. În momentul de faţă acest teren este râvnit de foarte mulţi, inclusiv de oameni care fac parte din consiliul local, nemaifiind un secret că şi consilierul local Ţurcaş, printre alte nume vehiculate prin târg, şi-ar dori o bucată de păşune şi, implicit, bani de la APIA. Astfel, degeaba consilierul a susţinut în şedinţă că votul ar avea rost, deoarece nu se poate ca judeţul Alba să deţină o insulă de pământ în judeţul Hunedoara (e adevărat, consilierul a dorit să spună că păşunea de la Măgura-Clăbucet nu este limită de judeţ, mai sus de ea fiind o altă păşune), că juristul a spus clar, încă o dată: „Dânşii au voie să păşuneze deocamdată. Dar după proces, care a fost strămutat de la Petroşani la Cluj-Napoca, vom vedea, deşi eu cred că noi vom câştiga procesul”. 
Cum liberalii au mai întrebat o dată juristul cum e mai bine, ca să nu se rişte reîntoarcerea proiectului de la prefectură, răspunsul a fost acelaşi. Inclusiv primarul Ilie Păducel a susţinut punctul de vedere al secretarului Vărgatu. Până şi consilierul local Ţurcaş la votare a preferat să se abţină, semn că a înţeles situaţia.
Despre proiecte votate în şedinţa de miercuri, în ediţiile viitoare.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
►Primarul Păducel: „Eu, dacă cineva crede că vrea să mă facă omul negru în faţa funcţionarelor, vineri, c&ac[..]
25.02.2015, 20:21   |    6 comentarii
Şedinţa ordinară de Consiliu Local Petrila, desfăşurată ieri, 12 noiembrie, în sala de şedinţe a Casei de Cultură &[..]
12.11.2013, 19:43   |    0 comentarii

Situaţia bugetului local nu este roză nici anul acesta. Din contră, este mult mai dificilă decât anul trecut. Cel puţin a[..]

26.03.2013, 19:58   |    3 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter