24.04.2013,  22:22:04 | 4 comentarii | 937 vizualizari
O nouă iniţiativă legislativă de maxim interes a deputatului PP-DD Monica Iacob-Ridzi: / „Problema copiilor cu părinţi în străinătate nu mai este doar una de familie, ci una care priveşte întreaga comunitate!”
de Alina PIPAN

► Comunicat de presă, Bucureşti, 24 aprilie 
Deputatul PP-DD Monica Iacob-Ridzi a depus astăzi la Camera Deputaţilor un proiect legislativ care vizează acordarea unui ajutor financiar pentru persoanele care au în îngrijire copii ai căror părinţi sunt plecaţi temporar în străinătate. 

Potrivit proiectului de act normativ, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice va trebui să acorde fiecărei persoane care are în îngrijire copii ai căror părinţi sunt plecaţi temporar la muncă, în străinătate, un ajutor financiar echivalent cu jumătate din cuantumul acordat pentru creşterea şi îngrijirea unui copil în regim de asistenţă maternală. Ajutorul financiar se va acorda lunar, pentru fiecare copil aflat în îngrijire, sub formă de tichete valorice de masă. Distribuirea tichetelor valo­rice de masă cade în sarcina primăriilor unde îşi au domiciliul persoanele care au în îngrijire copiii ai căror părinţi sunt plecaţi temporar în stră­inătate, dar finanţarea acestora se va face prin intemediul bugetului Minis­terului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
„Un recent raport al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice arată că la sfârşitul anului 2012 aproape 80.000 de copii aveau unul sau ambii părinţi plecaţi temporar la muncă în străinătate. Chiar dacă la nivel statistic numărul acestor copii este în scădere faţă de 2011, când erau înregistraţi cca. 85.000, cifra este mare şi repre-zintă un motiv de îngrijorare pentru întreaga noastră comunitate. Acelaşi raport arată că în cazul a 15.800 de familii ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate, drept pentru care cca. 23.000 de copii au rămas fără niciun sprijin familiar. Alţi 22.000 de minori rămaşi acasă sunt în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, aşa numita familie extinsă, fără a beneficia însă de nicio măsură de protecţie. În final cca. 1.000 de minori au intrat în sistemul de protecţie specială. O bună parte din aceşti copii au rămas în îngrijirea, creşterea şi educaţia unor persoane care, şi ele la rândul lor, au probleme financiare şi nu dispun de mijloace materiale suficiente pentru a suplini lipsa unei familii în adevăratul sens al cuvântului. Prin prevederile acestei legi încercăm să suplinim, cel puţin parţial, componenta materială, cea socială fiind mult mai greu de acoperit. Milioanele de euro pe care aceşti părinţi le trimit în ţară nu reprezintă decât un mit. Este adevărat că există unele persoane care au trimis şi mai continuă să trimită bani familiilor rămase în ţară, dar sumele sunt din ce în ce mai mici şi sunt destinate pentru construirea, în etape, de locuinţe. De altfel este greu de crezut că o familie care are, în străinătate, o situaţie materială bună îşi poate abandona copiii spre creştere unor străini. Am optat pentru un ajutor financiar sub formă de tichete valorice de masă, tocmai pentru ca beneficiarii să nu fie tentaţi, în cazul unui ajutor financiar bănesc, să utilizeze aceste sume pentru diverse cheltuieli care nu sunt necesare creşterii şi îngrijirii minorului”, a declarat, pe marginea acestui subiect, deputatul Monica Iacob-Ridzi.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 Cineva care iubeste dreptatea25.04.2013,  09:21:44
Ar trebui gasite solutii, pentru ca cei plecati la munca in strainatate, sa revina in tara. Locuri de munca, asigurand un castig decent, ar face ca marea majoritate a celor plecati, sa se intoarca.Este clar ca cel putin 90% din cei plecati ,nu au facut acest pas de placere,nevoia fiind aceea care i-au determinat sa aleaga aceasta solutie.
#2 lacrima parintilor25.04.2013,  13:37:17
mai bine deputata ar face tot ce trebuie sa aduca investitorii in valea jiului, parintii sa nu mai plece la munca in strainatate, sa creieze locuri de munca aici in tara, tot propune , tot propune, dar pana acum nu a stiut ca parintii sunt plecati la munca, iar copii sunt singuri ?? au crescut deja si au plecat si ei la munca, DEPUTATA PROPUNE TOT FELUL DE MINUNI, ACESTE LUCRURI AU FOST DISCUTATE DE MULTE ORI IN PARLAMENT, DE CE SE TREZESTE ACUM ???
#3 cetatean26.04.2013,  08:07:36
Vorbeste si ea,doar nu chiar credeti!
#4 Frida20.03.2014,  14:31:50
In orasul unde sotul e primar, ai idee cati copii sunt singuri pt ca parintii sunt la munca in strainatate? Ce am constatat dupa faimoasa GRILA de salarizare, ca daca esti necalificat, sofer, vanzator, director de agentie, s a, TOT salarul minim pe economie il ai si atunci ne miram de ce pleaca! In strainatate nu i boierie DAR un necalificat castiga cam 1000 de euro.Cand citesc medicii, asistentele, meseriasii, ce naiba crezi ca le trece prin cap? Rezolva acolo unde esti,daca te mai baga cineva in seama, treaba cu GRILA! Cand mergi pt un post, ti se cer studii (superioare daca se poate), limbi straine, permis... DAR ca salar, MINIMUL PE ECONOMIE!!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Cu siguranţă, la ora apariţiei ediţiei noastre, cunoaşteţi sentinţa în procesul Monica Iacob-Ridzi (5 ani de închisoare). A[..]
16.02.2015, 19:57   |    17 comentarii

Deputatul PP-DD de Valea Jiului, Monica Iacob-Ridzi, a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor un proiect de lege pentru m[..]

17.04.2013, 21:16   |    2 comentarii

Poate vă întrebaţi de ce vedeţi atât de des aleşii PP-DD din Valea Jiului în media [..]

14.04.2013, 23:33   |    2 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter