04.05.2013,  20:23:01 | 0 comentarii | 1163 vizualizari
„Urmaţi-mi mie voi ce vreţi să vă mântuiţi!” / Drumul Crucii din Lupeni-Straja a ajuns în al XIV-lea an de existenţă
de Corneliu BRAN

  • Ca şi în anii trecuţi, mii de creştini ortodocşi au purtat Sfânta Cruce a Mântuitorului până sus la Schitul Straja

Cu credinţă spre Drumul Crucii

Atunci când Dumnezeu ne îngăduie participarea la o procesiune religioasă cum este cea din Vinerea Mare, denumită simbolic „Drumul Crucii”, avem credinţa că ni se oferă o şansă de milostivire. Începută în anul 2000, procesiunea ce începe la Monumentul eroilor din Lupeni şi se termină în Muntele Straja reface martiriul Fiului Domnului pentru ridicarea păcatelor. Anul acesta Drumul Crucii a ajuns la numărul 14, an de an după anul 2000 numărul celor ce doresc să participe la procesiune, purtând pe umeri crucea de lemn, sau fiind alături de ea pe parcursul celor peste 10 kilometri de drum, fiind tot mai mare.

Vestea procesiunii, în acest moment cea mai amplă din toată ţara, cu cele 14 opriri, la care se citesc Evangheliile s-a răspândit demult în toate cele patru colţuri ale ţării, astfel că la Lupeni am întâlnit vineri, lângă Biserica Sfântul Nicolae, de unde se dă startul Drumului Crucii oameni din Deva, Hunedoara, Haţeg sau Orăştie, din toată Valea Jiului, dar şi din Tg-Jiu, Craiova, Vâlcea, Neamţ, Suceava sau Bucureşti, un semn clar că această tradiţie se răspândeşte an de an iar în curând pentru mulţi români Drumul Crucii va fi prilej de pelerinaj şi de mare liniştire sufletească.

Alături de creştini şi organizatori i-am văzut vineri şi pe primarii din Vulcan şi Lupeni, Gheorghe Ile şi Cornel Resmeriţă, pe deputatul Cristian Resmeriţă, o serie de politicieni locali de la mai toate formaţiunile politice. Doctori, profesori, ingineri, mineri, funcţionari, directori, poliţişti, pensionari, oameni din toate categoriile sociale au venit la Drumul Crucii cu evlavie şi credinţă, semn bun am zice, de reîntoarcere la credinţa strămoşească, la Dumnezeu.

Episcopul Gurie a fost prezent alături de un sobor de preoţi şi de stareţul Mănăstirii Lainici

Ca de fiecare dată şi poate că aşa ar fi trebuit să începem prezentarea, un sobor de preoţi în fruntea cărora s-a aflat Preasfinţia Sa, părintele episcop al Devei şi Hunedoarei, Gurie, împreună cu stareţul de la Sfânta Mănăstire Lainici, P. Cuv. Arhim. Ioachim Pârvulescu şi cu protopopul de Valea Jiului, Petrache Creţu au ţinut o slujbă religioasă închinată Mântuitorului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu şi zilei Vinerii Mari, atunci când Iisus a fost chinuit şi batjocorit, punându-I-se uriaşa cruce de lemn pe care a cărat-o pe Muntele Golgota, fiind apoi crucificat, în urma judecăţii nedrepte.

O fetiţă superbă a deschis slujba, cântând din tot sufletul două cântări dedicate Patimilor Mântuitorului, toată lumea prezentă apreciind efortul acestei copile minunate.

Cei câţiva lupeneni îmbrăcaţi în romani, pentru ca totul să fie aşa cum a fost acum peste 2000 de ani, atmosfera, căldura plăcută de afară, lumea prezentă, cu decenţă şi evlavie au făcut ca totul să pară într-adevăr minunat, iar aici organizatorii sunt de felicitat.

După cuvântul Preasfinţitului Episcop Gurie, care a vorbit printre altele de credinţă, de iertarea păcatelor, de ajutorul pe care fiecare dintre noi trebuie să-l dăm aproapelui dacă vrem să găsim Calea Adevărului şi Mântuirii, dar şi de apropierea noastră de Hristos, de credinţă şi de Biserică, a urmat procesiunea în sine. Până la acest moment mai trebuie spus că sute de credincioşi, din miile prezente au ţinut să pupe Crucea, o cruce sfântă aflată la dimensiunile celei originale purtate de Mântuitor, care cântăreşte 100 de kilograme, are o lungime de 4,40 metri şi o lăţime de 2,20 metri, în trupul ei fiind încrustate cutiuţe purtând moaştele a 14 sfinţi şi bucăţi din crucea originală, meritul pentru toate acestea fiind ale lupeneanului Emil Părău cu familia sa, cei care au ridicat de altfel, prin voia Domnului şi Schitul din Straja şi cei care au iniţiat, cum spuneam şi această procesiune.

Cu Crucea Sfântă pe umeri, spre „Golgota” din Lupeni

Primii care au purtat Crucea până la primul popas au fost, aşa cum se obişnuieşte, preoţii, părintele lupenean Traian Ciocan fiind primul care a ridicat-o de un colţ, urmat de ceilalţi preoţi. Printre preoţi l-am recunoscut şi pe protopopul Petrache Creţu, iar Preasfinţia Sa, episcopul Devei şi Hunedoarei i-a urmat îndeaproape.

Vreme de mai bine de 9 kilometri Crucea Sfântă din Straja a fost purtată de sute şi sute de credincioşi, care, rând pe rând s-au tot schimbat între ei, la fiecare popas, în timpul urcării pe munte, cu crucea pe umeri mulţi rugându-se sau gândindu-se la această zi însemnată, la patimile şi chinurile la care a fost supus bunul şi blândul Iisus şi la Dumnezeu, cerând fiecare iertarea păcatelor şi mulţumindu - I pentru tot ceea ce face pentru fiecare.

Moaştele Sfântului Irodion de la Lainici s-au aflat pentru o zi la Lupeni

Anul acesta la Drumul Crucii s-a mai întâmplat ceva frumos, stareţul Mănăstirii Lainici, P. Cuv. Arhim. Ioachim Pârvulescu, împreună cu câţiva călugări au adus pentru cinstire moaştele Sfântului Irodion, fost ucenic al episcopului de Rm-Vâlcea, Calinic (hirotonit în septembrie 1850), care-l va detaşa pe monahul Irodion, în 1851 la Schitul Lainici şi care-l va numi în 1854 stareţ la Lainici. Sfântul Irodion a fost cel mai longeviv stareţ la Lainici din toate timpurile. Trebuie remarcat că după moartea duhovnicului, Episcopul Calinic îşi ia ca duhovnic fostul ucenic, Irodion, astfel ucenicul îi devine duhovnic avvei, lucru absolut remarcabil şi din care fiecare trageţi singuri concluziile. De altfel, Sfântul Calinic este şi cel care l-a denumit pe Sfântul Irodion nici mai mult nici mai puţin decât „Luceafărul de la Lainici”.

Ei bine, pentru o zi aceste moaşte ale Sfântului Irodion au fost la Lupeni, prilej ca toţi creştinii aflaţi la Drumul Crucii să se închine la ele în altarul amenajat special, unde au putut primi şi binecuvântarea unui călugăr de la Lainici.

Multe ar mai fi de spus, dar ne oprim aici, nu înainte de a mai spune, încă o dată, că acest Drum al Crucii reprezintă enorm în continuarea credinţei că prin Cruce şi purtarea ei spre „Golgota” din Straja toţi cei prezenţi, alături de Iisus pleacă an de an spre nemurire, spre Lumina Sfântă, spre Calea Binelui şi a Adevărului.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter