08.05.2013,  22:40:34 | 0 comentarii | 1676 vizualizari
De vorbă cu P. Cuv. Arhim. Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici: / “Prin post, rugăciune şi milostenie suntem mai aproape de Dumnezeu”
de Corneliu BRAN

- P. Cuv. Arhim. Ioachim Pârvulescu, suntem împreună din nou la Drumul Crucii, dar parcă astăzi este mai altfel, este a XIV-a ediţie, pe drum sunt 14 popasuri unde se citeşte Sfânta Evanghelie, iar dumneavoastră aţi adus de la Sfânta Mănăstire Lainici pentru prima dată şi sfintele moaşte ale Sfântului Irodion…

- Da, e adevărat, suntem la a XIV-a ediţie a Drumului Crucii, iar coincidenţa foarte plăcută face ca în ziua Sfântului Irodion, care coincide cu această zi, sfintele moaşte ale sfântului să fie aici la Lupeni. Şi vorbim de un sfânt care, cu siguranţă, acum 140-150 de ani, a fost prin Valea Jiului, pe timpul Imperiului Austro-Ungar.
- Cum vi se pare această procesiune, cea mai mare din ţară în acest moment şi probabil cea mai mare din Balcani? 
- Sigur că Drumul Crucii este un lucru important pentru biserica noastră, cu toate că în tradiţie nu prea există acest eveniment în alte zone ortodoxe, inclusiv în ţara noastră, dar la Ierusalim, pe străzile oraşului vechi, am fost martor la Drumul Crucii, un eveniment extraordinar care surprinde scenele biblice care au avut loc, cu crucea în spatele Mântuitorului şi cu tot ce a urmat, această procesiune de tradiţie având loc acolo an de an şi la care participă patriarhul, toţi mitropoliţii, episcopi, preoţi şi creştini din toate zările lumii şi din Israel. Ce să zic, ce se întâmplă de 14 ani la Lupeni sunt momente profund duhovniceşti, importante din punct de vedere spiritual pentru toţi creştinii. Azi este Vinerea Mare, o zi în care fiecare creştin încearcă să-l simtă pe Dumnezeu printr-un post foarte aspru, dar şi un bun moment care face ca fiecare om să-şi simtă mintea cristalizată şi vede­rea duhovnicească, o treaptă spirituală superioară care ne face azi mai altfel decât ieri. Altfel poţi să înţelegi, să simţi credinţa dacă citeşti lucrurile sfinte din Sfânta Scriptură, dacă ţii post şi rugăciu­ne, dacă crezi şi nu te îndoieşti. Astfel, harul Duhului Sfânt conlucrează altfel cu tine dacă tu te deschizi. Prin post te poţi deschide foarte bine, iar Vinerea Mare, care este ziua cea mai neagră şi mai îndoliată din tot calendarul bisericesc, este ziua în care omul poate să se reculeagă, să se deschidă în credinţă şi să înţeleagă tot ce a însemnat din Patimile Mântuitorului, care pentru noi oamenii s-a jertfit, pentru iertarea păcatelor noastre.
- Credeţi că Drumul Crucii de la Lupeni a apărut pentru Valea Jiului ca o binecuvântare, pentru că aşa a vrut Dumnezeu, ţinând cont de munca grea a minerilor şi de numeroasele jertfe din subteran?
- Drumul Crucii nu este întâmplător, pentru că nimic pe lumea asta nu este întâmplător, bunul şi minunatul Dumnezeu le aşează şi le rânduieşte pe toate şi noi trebuie să-I mulţumim. Acest Drum al Crucii este, aşadar, binevenit pentru zona aceasta greu încercată, pentru toţi truditorii din subterane, şi nu numai, este un lucru bun. Oamenii pornesc în această procesiune ca o osteneală trupească pe care o aduc tribut lui Dumnezeu şi Fiului cel Sfânt, Mântuitorul, Iisus Hristos. Pe tot parcursul celor peste 10 kilometri, ducând cu ei crucea grea, oamenii se roagă lui Dumnezeu şi lui Iisus, simţind apoi semnificaţia acestui lucru, dar şi a marii sărbători care se apropie, iar pe Dumnezeu mai aproape de ei.
- Este un lucru minunat că v-aţi gândit ca de la Mănăstirea Lainici să aduceţi la Lupeni sfintele moaşte ale Sfântului Irodion, un sfânt care are legătură cu Valea, cum mai înainte ne spuneaţi…
- Am adus, într-adevăr, moaştele, ceea ce face ca şi pentru noi să fie un moment deo­se­bit. După 140-150, Sfântul Irodion, prin moaştele sale ajunge din nou în Valea Jiului. Sunt documente vechi care atestă că pe la mijlocul secolului XIX, Sfântul Irodion a venit de mai multe ori în Valea Jiului. Cam tot atunci au început aici şi exploatările miniere. Deci, lucruri deloc întâmplătoare care, repet, sunt scrise, există mărturii în acest sens.
- În final, vă rugăm să le spuneţi creştinilor din Valea Jiului ce ar trebui să înţeleagă din această mare sărbătoare a Învierii? Ce îi sfătuiţi pe oameni să facă să fie mai plăcuţi bunului Dumnezeu, pe care noi oamenii mereu îl supărăm cu ale noastre fapte?
- Momentele acestea din apropierea Sfintelor Paşti sunt unicat pentru fiecare viaţă de om şi de aceea le recomandăm creştinilor ca în fiecare an în această perioadă să încerce să simtă această profunzime spirituală prin multe faceri de bine, prin fapte creştineşti, adică prin milostenie, deoarece fiecare om trebuie să se gândească şi la aproapele său. Prin post, rugăciune şi milostenie suntem mai aproape de Dumnezeu. Gândi­-ţi-vă doar câtă lume poate nu are ce pune pe masă, la copii, câteva ouă roşii, o bucăţică de brânză şi ceapă verde, o bucăţică de carne, să nu mai vorbim de carne de miel, sau o bucăţică de cozonac. De aceea e bine să facem milostenia de care v-am spus, care e foarte plăcută lui Dumnezeu şi care ne apropie mult de El. Să facem aceste fapte bune, an de an, iar dacă se poate nu doar de Paşti sau Crăciun, ci tot timpul când simţim că avem şi că putem să-i ajutăm şi pe alţii. Dumnezeu să ne ajute pe toţi, să ne aibă în paza Sa, iar de mâine încolo să salutăm cu toţii Hristos a Înviat, spre cinstea şi slava Mântuitorului!
Interviu realizat, în Vinerea Mare la Drumul Crucii din Lupeni

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema

Duminică, 18 martie, zecile de petroşeneni care au luat drumul Mănăstirii Lainici, pentru a fi prezenţi la slujba de liturghie,[..]

18.03.2012, 23:51   |    0 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter