12.05.2013,  21:15:29 | 0 comentarii | 1141 vizualizari GALERIE:     FOTO     VIDEO
La „Schimbarea la faţă a Petrilei” şi Drăgoescu s-a întrebat: / „De ce o companie de închideri a minelor, şi nu o campanie de închidere a hoţilor de mină?”
de Alina PIPAN

„Toţi suntem români, mai mult sau mai puţini Ioneşti”, acesta este mesajul de întâmpinare pe care Ion Barbu l-a purtat sâmbătă, pe piept, la defilarea ce anunţa „Schimbarea la faţă a Petrilei”.

Ce este şi ce ar putea deveni Petrila vom afla mai încolo, în cadrul expunerii propunerilor formulate de atelierele de creaţie arhitecturală urbană, formate din studenţi, români şi francezi, pe parcursul unei săptămâni de dezbateri. Astăzi vorbim despre mesajele transmise de această mişcare culturală, menită să atragă atenţia politicienilor, dar şi administraţiei locale, asupra faptului că Petrila devine un oraş fără personalitate, dar mai grav, fără viitor.
Nu ne putem imagina o manifestare fastuoasă la Petrila fără fanfară. Fanfara a fost un fenomen socio-cultural la Petrila. Era emblematică pentru oraş, acum este absentă din peisajul citadin, îngropată în amintiri. Nu ne-am mirat, aşadar, să vedem fanfara la datorie, mai ales când ştim cât respect şi câtă dragoste poartă Ion Barbu, creierul manifestării, pentru fanfară. În imnurile intonate de fanfară, participanţii la atelier au ales să transmită mesaje extrem de serioase, alarmante chiar, dar într-un mod ludic, pentru a fi digerate mai bine. 
„Eu nu sunt decât o mină de sânge care vorbeşte”, este parafrazat Nichita Stănescu. „Petrila, ţara lui N-AVEM!”- ar spune Brigitte Bardot. „Vedi Petrila, e poi... Lonea”, Eugenia Napolitana. „Închide 3 petrileni în Petrila şi vor forma 4 partide”, conform ironiei politice a lui Ion Iliescu. „Noi cu braţe ca oţelul vom culege Păducelu!”, Stahanov o spune pe-asta. Trinitas TV anunţă: „Sfinţii Petru şi Mihai şi-au deschis o mină în Rai”. Păţitul Van Gogh: „Cine are urechi de auzit în Petrila să audă!”. Interlopul Al Capone are o învăţătură napoletană: „Trebuie să păstrăm Petrila întreagă, sigură şi nealterată”. Revolu­ţionarul general Pierre Cambronne ridică sabia spre cer: „Petrila moare, dar NU se predă!”.  Ironman are o dilemă: „Cât fier se poate extrage dintr-un CAP de BETON?”. Sorin Blejnar cunoaşte răspunsul crizei petrilene: „Fiscul a închis mina Petrila pentru că lucra în economia subtera­nă”. Ciociolina a analizat şi a constatat: „Avem cei mai MARI politicieni, de la brâu în jos”. Shakespeare: „Este ceva putred în Danemarca, dar de ce pute de trăsneşte în Petrila?”.  Oaie şi ai săi o dau în fapt: „Pentru momârlani mina Petrila nu mai face nicio brânză”.  Adrian Păunescu îşi drege vocea şi exclamă: „Petrila, rămâi de cacao!”. „În tinereţe, Petrila avea 4 mine şi o alimentară, acum are 4 alimentare şi o mină”, Kentucky Fried Chichen (KFC). Popeye marinarul nu se teme să o spună pe a dreaptă: „Magneţii de ce nu umblă după spanac? Are fier, căcălău!”. Şi Isus a spus „Lăsaţi copiii să vină la mine! Mina Petrila şi Mina Lonea”. Coşbuc: „E lungă Petrila? Ba, e lată!”. Miron Cozma, tatăl lor, al zicerilor: „Dacă există vreun student ori intelectual din Petrila pe care să nu-l fi sărutat, îi rog insistent şi condescendent, frumos şi respectuos, să mă ierte!”.  Iulius Cezar: „Am venit, am văzut, m-am îngrozit”. Vodă Fone a auzit că „Viitorul sună prost”. „În Petrila nu răsună Valea, ci răsună Jalea!”. „Petrila este ca un iceberg, 90 la sută din ea e sub pământ”, ar spune şi Smith, căpitalul Titanicului. “De ce primarul nostru are mina tristă?”, se întreabă poetul roman Publius Ovidius Naso.
Personajele istorice au defilat în Petrila, cu placardele în aer. Lumea s-a oprit, s-a uitat, a făcut poze. Unii au prins ideea, dar au fost dintre cei cu putere de decizie, dar fără voinţă  de reacţie. Studenţii veniţi aici din oraşele universitare sunt de părere că acest tip de manifestare este demn de oricare dintre capitalele lumii. Cred că se poate face ceva pentru regenera­rea patrimoniului industrial, doar voinţă politică să fie. Vom reveni cu rezultatele atelierului de regenerare urbană, după desfăşurarea acestuia.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Primăria Petrila a semnat un contract de prestăr[..]

09.09.2015, 12:38   |    0 comentarii

Poliţia locală din cadrul Primăriei oraşului Petrila încearcă să facă faţă valului ridicat de „încălziţi ai[..]

08.07.2015, 17:47   |    1 comentarii
Asta în condiţiile în care la finalul anului închid şi Mina Petrila. Un punct de vedere legat de situaţia bug[..]
07.07.2015, 17:02   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter