03.10.2008,  11:06:39 | 0 comentarii | 352 vizualizari
La Vulcan, prin strãdania lui Gheorghe Ile, / Masa festivã de ziua vârstnicilor a cãpãtat o tentã de campanie electoralã portocalie
de Gheorghe OLTEANU

Cinci sute de persoane au umplut, miercuri, 1 octombrie, cele douã sãli ale cantinei “de la Dincã” din Vulcan. Aceasta a fost prima serie de vârstnici, fericiţi posesori ai câte unei invitaţii, care, de Ziua Internaţionalã a Vârstnicilor, au mâncat şi au bãut pe banii primãriei.

În şedinţa de sãptãmâna trecutã... 
...primarul Gheorghe Ile a ieşit la interval cu un proiect de hotãrâre prin care solicita ca, pentru organizarea unui chef al celor cãrora Dumnezeu le-a ajutat sã treacã bine peste prima şi a doua tinereţe - numit acolo, în proiect, “Întâlnire la o masã festivã” - suma de 60.000 de lei. Adicã, şase sute de mili­oane lei vechi, pentru cei care nu s-au obişnuit cu leii noi. Primarul s-a frecat la ochi şi mai-mai cã nu i-a venit sã creadã când un consilier de altã culoare politicã decât a lui a plusat cu douã sute de mili­oane, iar un altul şi-a fãcut, şi el, curaj şi a mai boxat încã douã. Cã doar nu au dat de la ei. Astfel cã, în cele din urmã, prin hotãrâre de consiliu, a rãmas bãtutã-n cuie suma de un miliard de lei vechi.
 
Acum sã nu credeţi cã toţi banii ãştia 
au fost gândiţi sã fie cheltuiţi pe mâncare şi bãuturã. Pentru ca aparatele digestive ale vârstnicilor sã nu fie puse la grea încercare, s-a fãcut notificare ca doar şase sute de milioane sã meargã pentru masa festivã, restul de patru sute fiind destinat, cum se zice în document, pentru ajutorarea unor amãrâţi trecuţi de şaizeci de ani, ale cãror pensii dau cu capul de pragul de cinci milioane.
Dupã cum s-au înţeles aleşii în şedinţã, la masa aceea festivã ar fi urmat sã fie invitate o mie cinci sute de persoane. Ciudat sau nu, dar exact cam câte invitaţii pregãtise dinainte Gheorghe Ile. Acum, dupã consumarea evenimentului, am înţeles de ce nu au fost atâţia la bairam. Şedinţa de consiliu s-a ţinut joi, 25 septembrie. Anunţul prin care vârstnicii erau chemaţi ca, pe bazã de buletin, sã dea buluc şi sã-şi ia invitaţiile de la primãrie a fost pus vineri. Nu în prea multe locuri. Cei care, cum scria pe afiş, nu s-au grãbit sã-şi ia invitaţia pânã luni la ora 16:00, au luat informaţii de la cei care au fost despre ce s-a mâncat, ce s-a dat de bãut şi cine a cântat. Miercuri dupã-amiazã, chiar acolo, în sala mare, o doamnã de la primãrie încerca sã mã convingã cã cine a vrut a putut lua invitaţii chiar şi în 1 octombrie. Numai cã acestea erau pentru cheful din ziua urmãtoare. Adicã joi. Intere­sant, fiindcã eu auzisem de cineva care fusese marţi pe la primãrie şi i se spusese cã invitaţiile s-au terminat.
 
Cinci sute de persoane vârstnice 
au fost prezente la masã în ziua de miercuri, 1 octombrie, şi alte douã sute - dupã cum am aflat chiar de la primarul Gheorghe Ile - le vor urma a doua zi. Unde este restul de opt sute, pânã la o mie cinci sute, cum se vorbea dinainte, am fost eu curios sã aflu de la primarul însuşi. Aici, Ile a dat-o la întors. Ceilalţi vor primi acasã. Ce vor primi? Doar nu mâncare! Ia ghiciţi ce! Vor primi un plic. În care - dau eu cu presupusul - pe lângã bani, se va afla, mai mult ca sigur, şi felicitarea-electoralã a PD-L Vulcan, cu pozele candidaţilor pedelişti pentru Ca­merã şi Senat. La fel ca acelea care, la plecare, undeva la fe­rea­lã, mai departe de clãdirea cantinei, le erau oferite, împreunã cu câte o garoafã, buni­cuţelor şi moşuleţilor care plecau de la petrecere ghiftuiţi, mulţumiţi şi un pic ameţiţi. Petrecere pe care unii au ase­mãnat-o unei pomeni vesele, cu muzicã şi lãutari.
 
Credeaţi cã am uitat sã vã mai zic de cele patru sute de milioane pentru ajutoare? 
O sã vedeţi cã nu. Am întrebat şi am aflat. Banii pe care consilierii i-au aprobat ca ajutoare vor fi împãrţiţi dupã ce vor fi fãcute anchete sociale. Şme­cher gândit. Pe cât punem pariu cã acestea se vor întinde pe tot parcursul lunii ãsteia? Asta, desigur, pentru ca banii sã le fie înmânaţi oamenilor în noiembrie. Când - aşa-i cã v-aţi prins - campania electoralã o sã fie în toi. Şi, nu m-aş mira, atunci, când celor mai nevoiaşi dintre bãtrâni li se va pune banu’-n mânã, sã fie îmbiaţi, mieros, cu îndemnul mamaie, tataie, bã­gaţi de seamã sã votaţi pede­leu’, cã, uite, Ile sãracu’ s-a bãtut mult de tot cu ãilalţi, de v-a dat banii ãştia!
 
P.S. Chiar dacã n-a ajuns, încã, la vârsta celor pe care i-a întâmpinat la intrare, Gheorghe Ile a avut şi el bucuria lui de Ziua Vârstnicilor. Dupã şapte seara, când oamenii au început sã plece, a luat-o la nişte populare pe Angela Stoica şi o învârtea cu atâta drag, de ziceai cã numai el şi ea erau în toatã sala aia şi cã toatã lumea e a lui. Fericirea lui Ile i se citea pe chip, care era numai zâmbet.
 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter