15.05.2013,  20:53:08 | 0 comentarii | 882 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Întâlnire emoţionantă miercuri în Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani / Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a premiat 19 cupluri care au împlinit 50 de ani de când au spus „da”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

O vorbă străveche românească spune că „cine n-are bătrâni să-i cumpere”. Petroşaniul şi Valea Jiului nu duce lipsă de oameni vârstnici, înţelepţi, care s-au descurcat în viaţă şi care alături de familiile lor au crescut copii şi nepoţi şi au muncit cinstit, ajungând astăzi adevărate modele de viaţă pentru cei tineri. La Petroşani am întâlnit miercuri, la prânz, în Sala de Marmură a primăriei foarte mulţi astfel de oameni. Oameni care au răspuns cu încredere şi speranţă la apelul primăriei şi consiliului local, pentru a sărbători împreună cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi mai tinerii din familiile lor 50 de ani de căsnicie. Au fost prezente 19 cupluri pentru care familia a reprezentat temelia de bază.

19 cupluri pentru eternitate…
Pentru că doar o dată în viaţă un astfel de fericit cuplu împlineşte 50 de ani de căsnicie, merită cu prisosinţă şi respect să amintim în aceste rânduri pe toţi cei care au fost premiaţi de administraţia locală prin primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, care, iată, duce mai departe tradiţia aceasta împământenită la Petroşani de la începutul mandatului dumnealui, un semn bun de omenie am zice în aceste vremuri tulburi şi grele pentru toată lumea: Marin şi Dumitra Antonescu, Teodor şi Ana Apostu, Iosif-Carol şi Irina Biro, Pantilie Izvor şi Lucreţia Călina, Vasile şi Elena Chelariu, Valer şi Paulina Draia, Dumitru şi Lăpăduţa Găman, Alexandru şi Dorina Gherasim, Constantin şi Bucura Jumancă, Ioan şi Maria Junc, Nicolae şi Iuliana-Varvara Mitea, Victor şi Felicia-Aca Muntean, Ion şi Elena Posteucă, Ştefan şi Elena Rodica Prilipcianu, Marin şi Ecaterina Săpaşu, Petru şi Viorica Strîmb, Vasile şi Verginia Tamaş, Dumitru şi Georgeta Ţurnă, Vasile şi Ida Zamfir.
 
Bărbaţii cu diploma, femeile cu banii, ciocolata şi florile…
„(…) Pentru mine, în mod special, atunci când vă văd e un eveniment deosebit, în primul rând de respect şi preţuire. Cred că această înţelepciune, pe care dumneavoastră o aveţi, nu o putem găsi niciunde altundeva şi avem nevoie de experienţa dumneavoastră în viaţa de zi cu zi, dar mai ales în momentele grele pe care le traversăm noi, cei mai tineri, de-a lungul vieţii. Cu siguranţă, trecem mai uşor peste evenimentele grele, nefericite, ştiindu-vă că sunteţi aproape de noi, de copiii dumneavoastră, de nepoţii dumneavoastră. Ceea ce se face azi la Petroşani cred că este un gest simbolic, un gest minim de recunoştinţă din partea comunităţii pentru ceea ce aţi făcut dumneavoastră pentru comunitate, pentru societate în general, pentru modul în care aţi reuşit să treceţi cu bine peste toate greutăţile vieţii. Vă mulţumesc că existaţi şi că sunteţi alături de noi, vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut pentru comunitatea noastră şi pentru fiecare dintre noi în parte. La Mulţi Ani şi vă doresc multă sănătate!”, a spus cu emoţie primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Discursul primarului nostru a fost ascultat cu atenţie, iar câteva dintre doamnele sărbătorite s-au simţit foarte emoţionate, câteva lacrimi scurse pe obraji dându-le de gol emoţiile.  
După discursul primarului a urmat premierea propriu-zisă. Gătite la patru ace, semn de ocazie deosebită, cuplurile au fost strigate rând pe rând şi premiate de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Care, pe lângă cei 300 de lei, a ţinut să ofere personal şi câte un buchet de crini imperiali fiecărei doamne, dar şi câte un pacheţel cu ciocolată şi cozonac domnilor, capilor familiilor dându-le, firesc, diploma de excelenţă.
La cererea neobositului octogenar Dumitru Ţurnă, aflat împreună cu soţia printre cei care şi-au serbat cei 50 de ani de căsnicie, toată sala s-a ridicat în picioare şi s-a cântat „La Mulţi Ani”, acesta fiind probabil punctul culminant al evenimentului.
După aceste momente emoţionante, aşa cum sunt toate aceste momente de fiecare dată când se întâmplă, au urmat două minirecitaluri de muzică populară şi uşoară oferite de doi copii talentaţi din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor Petroşani, Andrei Ititesc şi Raisa Bulf. Trebuie să amintim că fetiţa preotului Bulf ne-a încântat, nu demult, şi la Drumul Crucii de la Lupeni, unde a cântat fără greşeală două superbe şi greu de interpretat melodii bisericeşti legate de Vinerea Mare şi Mântuitor. Semn că a moştenit din plin glasul puternic al tatălui. Iar dacă atunci n-am cunoscut-o şi nu i-am scris numele, facem acum cuvenita şi meritata rectificare.
Finalul evenimentului punctat la primărie a fost unul fericit, aşa cum şi trebuie să fie, pentru că vorbim aici de nişte oameni care au rezistat 50 de ani împreună, cu bune şi rele, cu împliniri sau neîmpliniri. Nu cum se întâmplă din păcate azi, când, ca să dăm tot exemplul Petroşaniului, din 45 de căsătorii de la începutul anului şi până acum, 43 s-au despărţit! S-au ciocnit pahare cu şampanie, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi i-a mai felicitat personal pe fiecare şi s-a făcut obişnuita poză de grup „pentru eternitate”.
La finalul materialului nostru, nu înainte de a le ura şi noi acestor 19 familii să se bucure în continuare de viaţă şi nepoţi, redăm o declaraţie dată de soţii Dumitru şi Lăpăduţa Găman, părinţii a trei fete şi a unui băiat, „toţi la casele lor”, şi bunicii a şase nepoţi. I-am întrebat „care e secretul într-un cuplu ca să ajungă la aceşti frumoşi ani?”. Iată ce ne-au declarat dumnealor: „Nu există neapărat un secret, dar cred că respectul unul faţă de celălalt şi fidelitatea sunt necesare într-o căsnicie. Cred că tinerii de azi trebuie să fie mai înţelegători unii cu alţi, mai răbdători. Toate-s bune şi la locul lor când există înţelegere. Urez la toată lumea sănătate şi pace în lume!”, ne-a declarat capul familiei, Dumitru Găman. „Să existe înţelegere, asta e cel mai principal, să lase unii de la alţii, să nu se ambiţioneze aiurea. Atunci vor veni toate. Iar copiii care vin unesc şi mai tare familia, pentru că apoi te lupţi să-i creşti, să-i înveţi, să-i ajuţi apoi la şcoală şi când sunt mari să-i vezi la casa lor, după care să vină nepoţii. Şi noi avem şase nepoţi şi ne bucurăm de ei. Fericire la toată lumea, asta le doresc tuturor”, ne-a spus şi Lăpăduţa Găman.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Primăria Petroşani organizează concurs de promovare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacantă de șef Birou Cadastru, registru [..]

07.09.2015, 15:16   |    0 comentarii

Serviciul Public Administrarea Domeniului Public și Privat Petroșani a alocat aproximativ 32.000 lei pentru reparația câtorva scări de[..]

05.08.2015, 15:11   |    1 comentarii
Este foarte adevărat că anul acesta Primăria Petroşani a investit sume de bani deloc de neglijat în activităţile de la[..]
09.07.2015, 21:23   |    2 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter