15.05.2013,  21:08:44 | 0 comentarii | 542 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Deja Muzeul Naţional al Turismului Montan are exponate la păstrare / Dumitru Bârlida a donat o serie de publicaţii turistice vechi
de Alina PIPAN

Colecţia de revistă şi carte care redă viaţa şi traseele muntelui a fost realizat prin bunăvoinţa colegilor salvamontişti din ţară, care l-au ajutat de Dumitru Bârlida, şeful Salvamont Petroşani, să strângă laolaltă aceste materiale.

Cea mai importantă colecţie este cea a revistei „România Pitorească”, o publica­ţie dedicată turismului care apare de prin anii 1930, şi care a ajuns la Petroşani. În paginile acestei reviste se găsesc informaţii despre Parângul vechi, dar şi alte staţiuni şi zone din Valea Jiului şi din judeţ. Colecţia de materiale informative este acum în posesia Bibliotecii Municipale Petroşani, care are, la rândul ei, o secţie cu materiale turistice. 
Toate aceste materiale au fost procurate de Bârlida cu un scop anume. A promis că va ajuta la organizarea acestui muzeu. La Petroşani va fi înfiinţat primul Muzeu al Turis­mului Montan din România. 
S-a alocat şi spaţiul pentru acest proiect, iniţiat de Asociaţia Veterean Mont România. Responsabilul bibliotecii, Delia Grosu, menţionează faptul că această colecţie a revistei „România Pitorească” este completă, bine realizată, şi îşi găseşte locul în departamentul turistic al bibliotecii. Abonaţii bibliotecii sunt interesaţi de acest departament, care este unul căutat. Muzeul Naţional al Turismului Montan va funcţiona pentru început într-o aripă a Muzeului Mineritului din Petroşani, însă, pe vii­tor, va deveni o instituţie distinctă cu sediu propriu. Muzeul Naţional al Turismului Montan ar urma să reprezinte nu doar Valea Jiului, ci şi restul zonelor turistice montane din România.
Iată cum începea un articol despre Retezat, într-una dintre revistele apărute în 1948. „Folosind călătoria cu trenul, sau venind cu automobilul pe şosea, ne putem apropia destul de mult de Retezatu. Dacă suntem obişnuiţi însă să ne purtăm paşii numai prin Bucegi, ni se va părea destul de incomod faptul că de la gară sau de acolo de unde am coborât din maşină este încă mult de întins până să ajungem la poalele acestui masiv. Liniile de cale ferată, potrivite pentru a ne duce în jurul masivului, sunt: Caransebeş-Subcetate şi Simeria-Petroşani-Lupeni. Călătorind pe prima, vom coborî din tren la una dintre staţiunile cuprinse între Sarmisegetuza şi Cârneşti Retezatu; pe linia dintre Simeria şi Lupeni coborârea o vom face într’una din staţiunile Băeşti, Pui sau Lupeni. Cu automobilul se poate merge pe şoselele:  Târgu Jiu-Livezeni-Câmpu lui Neag, Haţeg-Petroşani-Lupeni-Câmpu lui Neag, sau Caransebeş-Haţeg. Din aceste şosele principale, numeroasele ramificaţii de drumuri comunale, minunat întreţinute însă permit automobilistului să ajungă uşor în satele înfundate în cotloanele de jos ale muntelui şi, câteodată, să treacă de aceste sate, mult mai departe, pe văile Retezatului”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter