15.05.2013,  21:18:16 | 0 comentarii | 700 vizualizari
Susţinerea refacerii economice sau expropriere mascată? / După ce a creat o serie de controverse, Legea minelor nr. 85/ 2003 a intrat în dezbaterea Guvernului Ponta
de Alina PIPAN

Proiectul privind modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/ 2003 a apărut şi a fost dezbătut, pentru prima dată, în 2009, la iniţiativa a doi senatori din Gorj: Toni Greblă şi Ion Ruşeţ. Modificările propuse prin proiect de cei doi sunt controversate şi sunt croite, evident, pentru facilitarea exproprierilor de la Roşia Montană, în cazul atribuirii terenurilor aferente minei, unui investitor privat. Dar nu afectează doar Roşia Montană, ne afectează, implicit, şi pe noi, cei din Vale.

Guvernul joacă o carte a privatizării
Să nu uităm că în urmă cu câteva săptămâni deputatul Cristian Resmeriţă menţiona, în cadrul unei conferinţe de presă, interesul americanilor pentru minele din Valea Jiului. De fapt, erau interesaţi de minele carbonifere, dar mai ales de cele de lignit. Se anunţa şi o vizită a acestora, fără rezultate concrete, din moment ce nu s-a mai lăudat nimeni. Şi chinezii sunt vizitaţi şi invitaţi să investească în energia românească. Nu se ştie de unde sare iepurele, dar problema este că, de oriunde ar sări el, dacă este interesat de minele din Valea Jiului, trebuie să manifeste un interes real, investiţional, care să nu însemne doar închiderea minei şi vânzarea ei la fier vechi. Aşadar, modificările care se aduc acestei legi ne interesează.
În expunerea de motive, cei doi parlamentari motivează necesitatea modificării legii în vede­rea contracarării productivităţii scăzute şi a stagnării creşterii economice. Principalele domenii avute în vedere sunt susţinerea şi reface­rea economică, socială şi de mediu, necesitând adoptarea unor măsuri de îmbunătăţire a cadrului legal intern, prin simplificarea procedurilor anevoioase şi lipsite de utilitate, eliminarea costurilor excesive şi adaptarea legislaţiei interne la cerinţele de creştere economică.
Conform strategiei din domeniul minier aprobată prin HG 615/2004, obiectivele majore până în 2010 au fost: abordarea activităţii din industria minieră pe baze comerciale, reducerea implicării directe a statului în activitatea minieră; desfăşurarea activităţii miniere în condiţiile de protecţie a mediului; închiderea minelor neviabile. Şi noua strategie, Strategia industriei miniere pentru perioada 2008-2020, prevede „asigurarea cadrului de reglementare adecvat, a surselor de finanţare şi a instituţiilor responsabile cu implementarea strategiei drept una dintre priorităţile reformei în sectorul minier. Strategia stabileşte ca prioritară elaborarea unor reglementări care să asigure cadrul legislativ pentru funcţionarea sectorului minier în condiţiile economiei de piaţă, inclusiv prin modificarea Legii minelor 85/2003. Asta înseamnă adoptarea unor reguli noi pentru crearea unui cadru adecvat investiţiilor miniere. Se propun măsuri pentru asigurarea terenurilor, cum ar fi cele locuite sau aflate în fondul forestier, deci se propune asigurarea perimetrului terenului concesionat sau cumpărat de către cel care a făcut achiziţia. Se propun măsuri privind patrimoniul natural şi arheologic, prin care titularul licenţei să finanţeze lucrările arheologice. Se propune, de asemenea, ca administraţiile locale să beneficieze direct de plata unei părţi din taxele legale, o măsură a  desfăşurării activităţii miniere, în limitele terenului concesionat, şi simplificarea procedurilor de autorizare, care impun solicitarea certificatului de urbanism, condiţie redundantă, certificate de mediu etc. 
 
Cine beneficiază exact de pe urma modificărilor acestei legi?
La vremea respectivă, Senatul a dat aviz favorabil, dar guvernul nu. Apoi a revenit cu susţinerea proiectului, sub rezerva însuşirii unei serii de observaţii şi propuneri. 
Organizaţiile pentru protecţia mediului au reacţionat imediat, considerând modificările inacceptabile, proiectul conţinând o serie de prevederi care încalcă grav drepturile fundamentale ale cetăţenilor.
Menţiunea “şi/sau declasificarea respectivelor zone” este o prevedere ”cu dedicaţie” pentru proiectul de la Roşia Montană. În esenţă vorbim despre proiectul unei legi de expropriere. Scopul pare a fi acela de a anula procedurile şi avizările legale. Aplicabilitatea acestor măsuri vizează toate licenţele de explorare şi exploatare existente în acest moment în România, cele mai multe dintre ele în judeţele Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Bihor, Maramureş şi Mureş. Aşadar, decizia guvernanţilor ne vizează direct. Cu toate că iniţiatorii spun practic că se facilitează atragerea investitorilor şi se ajută la stabilizarea economiei şi atingerea obiectivelor guvernului,  nu există nicio justificare pentru favorizarea intereselor titularilor privaţi ai unor licenţe de explorare şi exploatare minieră în detrimentul intereselor cetăţenilor români proprietari de imobile în zonele vizate, de exemplu. Se facilitează achiziţia resurselor minerale de către investitori. Dar practic, dacă guvernul nu investeşte în păstrarea şi exploatarea pe cont propriu în exploatări, pe termen lung se îndatorea­ză şi sărăceşte. Este ca şi cum ai avea o grădină pe care ai vinde-o, apoi ar cumpăra legume la preţul stabilit de furnizor.  Ştim cât de săraci suntem şi că ne lipsesc banii de investiţii, dar suntem oare şi slugi? Privatizarea complexelor energetice este oare o soluţie pe termen lung? Nu ar fi mai corectă şi mai utilă pentru noi crearea unor complexe energetice mixte, care să asigure supravieţuirea tuturor sectoarelor de producţie şi folosirea, în beneficiu propriu, a resurselor de care ţara dispune? 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter