15.05.2013,  21:24:36 | 2 comentarii | 1364 vizualizari
Deputatul PP-DD Monica Iacob-Ridzi / Vrea anularea obligativităţii de plată a taxei radio-TV
de Ziarul Vaii Jiului

Deputatul de Valea Jiului Monica Iacob-Ridzi a iniţiat împreună cu mai mulţi deputaţi ai PP-DD un proiect de lege referitor la modificarea unor prevederi legislative privind regimul de colectare a taxei de radio şi televiziune. Documentul a fost depus astăzi (ieri, 15 mai, n.r.) la Camera Deputaţilor.

Iniţiatorii legii consideră că prevederile HG 977/ 2003 şi HG 978/ 2003 privind colectarea obligatorie a taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, nu mai este de actualitate. Deputatul Monica Iacob-Ridzi apreciază că atât contextul economic şi social actual, cât şi criza de credibilitate şi managementul defectuos, cu puternice ingerinţe politice, al SRR şi SRTV, dar şi alte motivaţii obiective sunt tot atâtea elemente care susţin propu­nerea iniţiatorilor privind abrogarea textelor de lege care prevăd obligativi­tatea achitării acestui tip de taxe.
Astfel, în argumentarea necesităţii adoptării modificărilor legislative propuse, Monica Iacob-Ridzi arată că: obligativitatea de a achita taxa chiar dacă potenţialul beneficiar recepţionează posturile publice în urma încheierii unui abonament cu un operator de cablu. Astfel, aceştia plătesc dublu taxa radio-TV, atât prin factura la curent, cât şi prin contractul încheiat cu un distribuitor de programe; obligativitatea de a achita taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă, de cameră, nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cea care poate beneficia de emisia tuturor canalelor; obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât şi ca persoană juridică, în situaţia în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială (persoană juridică) care are sediul social la aceeaşi adresă cu domiciliul acesteia.
„TVR-ul şi Radioul Public au ajuns două instituţii de stat ale căror pierderi şi datorii se încearcă a fi acoperite doar din banii cetăţenilor, iar acest lucru nu mai poate continua. Situaţia financiară a SRR şi SRTV este o consecinţă a managementului defectuos. O profesionalizare a activităţii şi o politică de management coerentă ar putea reprezenta soluţii mai viabile decât impunerea unor taxe cetăţenilor şi aşa împovăraţi de numărul prea mare al acestora. Totodată, apreciez că este injust ca cele două societăţi să beneficieze de trei surse de finanţare, respectiv venituri din surse bugetare, venituri din contracte de publicitate şi venituri din taxa radio-TV, în timp ce operatorii particulari reuşesc să fie performanţi atât din punct de vedere financiar cât şi în ceea ce priveşte cota de piaţă, având ca unică sursă de finanţare veniturile realizate din difuzarea spoturilor publicitare”, precizează deputatul Monica Iacob-Ridzi.
Aceasta arată că, mai mult decât atât, pe fondul scăderii puterii de cumpărare, dar şi a veniturilor reduse pe care le realizează o parte însemnată a populaţiei, valoarea taxei este în mod clar mult prea ridicată, mai ales pentru un serviciu de care o persoană nu doreşte să beneficieze sau care, aşa cum arată audienţele, nu mai satisface gusturile telespectatorilor sau ale ascultătorilor.
Iniţiativa legislativă propune abrogarea textelor de lege care prevăd obliga­tivitatea achitării acestui tip de taxe, măsură aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar în special de cei care văd în taxa radio-TV o măsură inechitabilă, fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisface exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 blegovici15.05.2013,  23:59:31
In casa parinteasca nu mai locuieste nimeni,parintii au decedat.Fiindca nu s-a facut succesiunea si nu s-a efectuat debransarea de la en.el,in fiecare luna platesc pe langa consumul de 0 kw taxa radio,in valoare de 7,5 lei.De parca mortii asculta radioul!
#2 Mihai16.05.2013,  10:05:54
D-na Monica, toata stima pentru ce faceti... Am o nelamurire: daca sunt persoana fizica autorizata si totodata lucrez si la o societate unde se plateste contributia la sanatate de 5,5%, de ce si ca PFA trebuie sa platesc alti 5,5% la CASS? Asta in conditiile in care s-a introdus coplata, daca am o urgenta medicala platesc medicul, asistentele etc. (sub forma de spaga), platesc alte servicii medicale, iar conditiile din spitale sunt oribile... Faceti un proiect de lege referitor la aceasta problema, ca ea sa nu mai fie obligatorie decat o singura data (ca angajat, PFA etc.) si sunt sigur ca veti avea sustinerea foarte multor cetateni... Este o problema identica cu cea din articol.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Într-una din aceste zile, mă trezesc la redacţie cu o doamnă în vârstă. O poftesc să ia loc. După ce se a[..]
01.04.2015, 20:01   |    7 comentarii
Cu siguranţă, la ora apariţiei ediţiei noastre, cunoaşteţi sentinţa în procesul Monica Iacob-Ridzi (5 ani de închisoare). A[..]
16.02.2015, 19:57   |    17 comentarii
Conform unui comunicat de presă remis redacţiei ieri, 9 decembrie, deputatul UNPR Monica Iacob Ridzi a susţinut ieri, în [..]
09.12.2014, 20:49   |    6 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter