16.05.2013,  21:05:43 | 1 comentariu | 1231 vizualizari
Pe lista de ieri a şedinţei de guvern nu s-a aflat / Bugetul Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului
de Alina PIPAN

Deşi bugetul Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului nu s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de ieri, Guvernul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 pentru Societatea Comercială CONVERSMIN SA, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei.

Veniturile totale estimate a se realiza în 2013 se ridică la 40.024 mii lei, iar cheltuielile totale la 39.804 mii lei.
Dacă Societatea Naţională a Huilei nu are încă buget este oarecum de înţeles, având în vedere că aceasta va fi inclusă, în viitorul apropiat, în Complexul Energetic Hunedoara.
Singurele fonduri stabilite deja sunt cele ale ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii celor 3 mine neperformante. Suma totală destinată procesului de închidere a minelor este de aproximativ 270 de milioane de euro.
În martie a fost emisă doar hotărârea privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, pentru anul 2013.
Ajutorul de stat, în sumă totală de 163.000 mii lei, este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei se acordă, potrivit aprobării Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020/2, astfel: pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă se acordă ajutor de stat în sumă de 131.048 mii lei, destinat acoperirii pierderilor aferente producţiei curente, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre; pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă, în anul 2013 se acordă ajutor de stat; pentru suportarea costurilor excepţionale în sumă de 31.952 mii lei, costuri care nu sunt legate de producţia curentă.
Ministerul Economiei monitorizează nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe ţări. Banii sunt folosiţi şi pentru disponibilizarea celor 501 de mineri care trebuie să plece din sistem anul acesta. În funcţie şi de negocierile care au loc cu sindicatele, fiecare miner care va pleca din sistem va primi 30.934 de lei brut.
Comisia pentru muncă are în atenţie proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.36/ 2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare care stabileşte principalele măsuri de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concediere colective. În urma aplicării planurilor de disponibilizare din cadrul societăţilor, regiilor şi companiilor naţionale, precum şi a societăţilor comerciale şi a regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, numărul beneficiarilor acestor măsuri de protecţie va fi în jur de 10.500 de persoane.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 laleaua neagra19.05.2013,  00:50:27
de ce mai agitati apele Vaii Jiului ? exista un proiect de inchidere si restructurare a minelor din Valea Jiului de multi ani .. dar politicienii si liderii de sindicat au distrus totul .. de exemplu mina Lupeni sau Vulcan au fost alese ca viabile in detrimentul minei Paroseni care a fost selectata ca fiind neviabila doar din motive politice si sociale . nu stiu daca se mai poate schimba ceva pt. ca sunt multi sacali care de abia asteapta ca firmele lor "specializate" pe inchidere de perimetre miniere sa-si taie o bucata din cascavalul celor 270 de mil. de euro .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter