27.05.2013,  21:22:21 | 0 comentarii | 766 vizualizari
Primarului Dănuţ Buhăescu i s-a promis că / Fostul pertimetru minier ecologizat de la Câmpu lui Neag va trece în administrarea primăriei
de Alina PIPAN
Primarul Dănuţ Buhăescu a fost vineri în audienţă la Varujan Vosganian, ministrul Economiei, cu trei probleme pe care le consideră stringente: perimetrul ecologizat de la Câmpu lui Neag, mina Uricani şi zăcământul de cuarţ. L-au susţinut Ion Pisc, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, şi Zoltan Lacataş. Sindicaliştii au explicat şi evidenţiat problemele din Valea Jiului, pe care minis­trul nu le cunoştea în totalitate. Vorbim astăzi despre potenţialul perimetrului minier ecologizat de la Câmpu lui Neag, care stă şi acum neexploatat, în timp ce uricănenii caută locuri de muncă.
 
Un perimetru ecologizat în slujba cui?
Primarul Dănuţ Buhăescu se vede uneori legat de mâini şi de picioare când vine vorba de a face ceva pentru oraşul lui. Sună forţat, dar este adevărat. Perimetrul ecologizat al fostei mine de la Câmpu lui Neag, de la terenuri până la clădiri, se află în subordinea Ministerului Economiei. Acum, ce poate să facă ministerul cu un asemenea teren? Multe. Dar, sincer, este puţin probabil ca oamenii din minister să fie vreodată interesaţi să direcţioneze investiţii care să transforme acest teren într-unul util. Dacă s-ar afla în proprietatea Primăriei Uricani, terenul ar însemna o oportunitate de atragere a investitorilor. Pentru a începe procesul de atragere a investiţiilor, primarul i-a cerut ministrului Vosganian să intervină şi să înceapă procesul de trecere a terenurilor şi clădirilor în proprietatea primăriei.
Sorin Găman, director general al Direcţiei Generale pentru Resurse Minerale, a cam strâmbat din mustaţă când a venit vorba de această propu­nere, spunând că nu ar fi fezabilă, că ar implica anumite costuri.
„Noi, la Uricani, avem nevoie de cât mai multe oportunităţi pentru a atrage investitori. I-am explicat domnului ministru, şi sper să fi înţeles, că avem nevoie de acel spaţiu şi de clădiri. Vreau să se facă măsurători, intabulare şi să intre în administrarea primăriei. Iar noi să avem posibilitatea să mai mişcăm ceva, să mai atragem ceva investiţii. Chiar dacă implică pentru unele instituţii ceva costuri, trebuie să ne faciliteze aceste oportunităţi. La Uricani se închide mina, punem lacăt pe tot, dar măcar să ni se dea posibilitatea să facem ceva”, ne-a declarat primarul Buhăescu. Căruia îi este teamă ca ministrul, care s-a declarat îndrăgostit de Valea Jiului, să nu se lase influen­ţat de Sorin Găman, ca nu cumva să întoarcă situaţia pe toate părţile şi să devieze totul împotriva Uricaniului. 
 
Un teren care nu aduce nimănui niciun beneficiu de peste 13 ani
În afară de baia pe care o mai fac unii şi alţii în lacul artificial, şi friptanele care se încing în apropiere, perimetrul nu aduce nimănui niciun beneficiu. Mulţi s-au întrebat de ce nu este amenajat, de ce este lăsat în voia sorţii. Pentru că nu aparţine administraţiei locale, iar ministrul nu se ocupă de amenajarea lui. Au trecut deja 13 ani de când s-au demarat lucrările de închidere a perimetrului minier de la cariera Câmpu lui Neag. În acest timp, aici au fost executate mai multe lucrări de ecologizare, pentru ca terenurile eliberate să fie restituite proprietarilor de drept şi autorităţilor publice locale. Şi iată că nici acum nu face nimeni nimic cu acest perimetru cu potenţial. 
Lucrările de ecologizare au fost reali­zate de două firme diferite, pe parcursul a mai bine de un deceniu, în funcţie de fonduri. Lacul era lăsat neamenajat, nepăzit, cu toate că nu prezintă siguranţă. 
În timpul lucrărilor au fost demolate mai multe clădiri. Au rămas în picioa­re doar două, cu potenţial pentru dezvoltarea unor activităţi comerciale. Încă de când a început procesul de ecologizare a perimetrului, primarul Dănuţ Buhăescu se tot luptă să aducă  terenurile şi clădirile la primărie. La procesul de ecologizare a fost foarte atent, şi nu a acceptat decât o lucrare bine şi corect realizată. Zona respectivă are potenţial, nu a fost numai un investitor care să fi întrebat de ea, au fost mai mulţi.  Este timpul ca lucrurile să fie direcţionate către un făgaş normal. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Minerul Uricani s-a reunit, joi, cam în aceeaşi formulă ca şi în sezonul trecut.
 [..]
23.07.2015, 23:24   |    0 comentarii
Urmează ca şi Guvernul României să-şi facă treaba. Păgubiţii aşteaptă hotărârea prin care să se aloce fonduri p[..]
13.07.2015, 23:41   |    0 comentarii
Porţiunea de 1,6 kilometri de drum de la Câmpu lui Neag, exact din centrul localităţii, promisă la reabilitare de către cei de la C[..]
13.07.2015, 23:35   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter